
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, εξέφρασε δημόσια την απογοήτευσή του για την πορεία των συνομιλιών με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, αναφορικά με τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου, ο Τραμπ δήλωσε: «Κάθε φορά που συζητώ με τον Βλαντίμιρ, οι συνομιλίες μας είναι εποικοδομητικές, όμως στη συνέχεια δεν οδηγούν πουθενά».
Ο Αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε ότι ο Κινέζος ομόλογός του, Σι Τζινπίνγκ, θα μπορούσε να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην άσκηση πίεσης προς τη Μόσχα. «Πιστεύω πως έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει ουσιαστικά τον Πούτιν», ανέφερε, ενόψει της επικείμενης συνάντησής του με τον Σι στη Νότια Κορέα, στο περιθώριο της συνόδου της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC). Ο Τραμπ τόνισε πως η Ρωσία και η Ουκρανία θα αποτελέσουν βασικό θέμα συζήτησης με τον Κινέζο πρόεδρο.
Εμπορικές επιδιώξεις και ενεργειακές ανησυχίες
Πέραν των γεωπολιτικών εξελίξεων, ο Τραμπ εξέφρασε την πρόθεσή του να επιδιώξει διμερή εμπορική συμφωνία με την Κίνα, εστιάζοντας στην επανεκκίνηση των κινεζικών εισαγωγών αμερικανικής σόγιας. Παράλληλα, ανέφερε ότι θα θέσει ζήτημα για την αγορά ρωσικού πετρελαίου από το Πεκίνο, εν μέσω των εντάσεων με τη Ρωσία. «Νομίζω θα κλείσουμε συμφωνία», δήλωσε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής απαγορευτικών δασμών στα κινεζικά προϊόντα.
Πιθανή συμφωνία για τα πυρηνικά όπλα
Ο πρόεδρος Τραμπ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ζήτημα των πυρηνικών εξοπλισμών, εκφράζοντας αισιοδοξία για μια πιθανή συμφωνία. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Πούτιν έχει εκφράσει πρόθεση για αποκλιμάκωση στο πεδίο των πυρηνικών, ενώ ο Τραμπ θεωρεί ότι και η Κίνα θα μπορούσε να συμμετάσχει σε ένα τέτοιο πλαίσιο, παρά τις επαναλαμβανόμενες αρνήσεις του Πεκίνου.
Κυρώσεις σε Rosneft και Lukoil από τις ΗΠΑ
Σε παράλληλη εξέλιξη, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων στους ρωσικούς ενεργειακούς κολοσσούς Rosneft και Lukoil, κατηγορώντας τη Μόσχα για έλλειψη σοβαρής δέσμευσης σε μια ειρηνευτική διαδικασία. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Σκοτ Μπέσεντ, ανέφερε πως οι δύο εταιρείες χρηματοδοτούν την πολεμική μηχανή του Κρεμλίνου, και προειδοποίησε ότι η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να προχωρήσει σε περαιτέρω δράσεις, καλώντας τους συμμάχους να ακολουθήσουν το παράδειγμα των ΗΠΑ.
Ελπίδα για σύντομη λήξη των κυρώσεων
Ο ίδιος ο Τραμπ, σχολιάζοντας τις κυρώσεις, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα είναι βραχείας διάρκειας και ότι θα συμβάλουν στην επίσπευση του τερματισμού του πολέμου. «Ελπίζουμε πως δεν θα διαρκέσουν πάρα πολύ. Ελπίζουμε πως ο πόλεμος θα τερματιστεί», δήλωσε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας τη θέση του κατά την υποδοχή του Μαρκ Ρούτε στον Λευκό Οίκο.