Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως δεν έδωσε στη Βρετανία τελεσίγραφο 30 ημέρων για να βρει μια λύση στο αποκαλούμενο ιρλανδικό «backstop» (δίχτυ ασφαλείας).
Σε διευκρίνισή της σήμερα, η Μέρκελ σημείωσε πως ήθελε να υπογραμμίσει πόσο λίγος χρόνος υπάρχει πριν από τη σχεδιαζόμενη έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου.
Καταληκτική ημερομηνία η 31η Οκτώβρη, λέει τώρα η Μέρκελ«Είπα πως αυτό που μπορεί κάποιος να επιτύχει σε τρία ή δύο χρόνια, μπορεί επίσης να επιτευχθεί σε 30 ημέρες. Για να το πω καλύτερα, κάποιος πρέπει να πει πως μπορεί να το επιτύχει και μέχρι τις 31 Οκτωβρίου», δήλωσε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου στη Χάγη.
«Δεν πρόκειται για τις 30 ημέρες. Οι 30 ημέρες ειπώθηκαν ως ένα παράδειγμα για να καταδειχθεί το γεγονός ότι χρειαζόμαστε να το επιτύχουμε σε σύντομο χρόνο επειδή η Βρετανία έχει δηλώσει πως θέλουν να φύγουν από τη Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου», πρόσθεσε.
Η συγκαταβατική Μέρκελ στη συνάντηση με τον Μπόρις Τζόνσον
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Τετάρτη στο Βερολίνο με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, η Μέρκελ φάνηκε να δηλώνει πως μια λύση στο ζήτημα του ιρλανδικού backstop θα μπορούσε να βρεθεί μέσα στις επόμενες 30 ημέρες.
«Ειπώθηκε πως θα βρούμε πιθανόν μια λύση σε δύο χρόνια. Όμως θα μπορούσαμε επίσης να βρούμε μία μέσα στις επόμενες 30 ημέρες, γιατί όχι;», είπε η Μέρκελ. Ο Τζόνσον δήλωσε επανειλημμένα πως το ιρλανδικό backstop -που αποτελεί ένα πρωτόκολο στη Συμφωνία Αποχώρησης την οποία πέτυχε η προκάτοχός του, η Τερέζα Μέι- πρέπει να αφαιρεθεί εντελώς.
Σκληρή στάση απέναντι στον Τζόνσον από Μακρόν
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε στον Τζόνσον πως δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για να γίνει η διαπραγμάτευση μιας εντελώς νέας συμφωνίας για το Brexit. Αν και η ΕΕ δεν επιθυμεί ένα «άτακτο Brexit», ωστόσο είναι προετοιμασμένη γι’ αυτό, είπε ο Μακρόν στη συνάντηση που είχε την Πέμπτη με τον Μπόρις Τζόνσον.
Τόνισε ότι δεν του αρέσει που τον παρουσιάζουν ως τον «σκληρό» στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης για το Bexit, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, -όπως είχε διαμηνύσει και λίγες ώρες νωρίτερα - ότι το λεγόμενο backstop -η δικλείδα ασφαλείας για τα ιρλανδικά σύνορα- δεν αποτελεί απλώς έναν τεχνικό μηχανισμό, αλλά τον εγγυητή της σταθερότητας στην Ιρλανδία και την Βόρεια Ιρλανδία, καθώς και της Κοινής Αγοράς.