Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Περιβάλλον

50.000 νέοι σπόροι στην Παγκόσμια Τράπεζα Σπόρων για την προστασία από πόλεμο και φυσικές καταστροφές (φωτό)

Περίπου 50.000 νέα δείγματα σπόρων κατατέθηκαν στη μεγαλύτερη τράπεζα σπόρων στον κόσμο, που έχει δημιουργηθεί για την προστασία της χλωρίδας και των πηγών τροφίμων του πλανήτη στην περίπτωση πολέμων ή φυσικών καταστροφών. Μερικά από τα 50.000 δείγματα ήταν απλά επιστροφές μετά από μια απρόσμενη ανάληψη το 2015.

Η Παγκόσμια Τράπεζα Σπόρων Σβάλμπαρντ βρίσκεται στην αρκτική περιοχή του αρχιπελάγους Σβάλμπαρντ, περίπου 1.000 χιλιόμετρα μακριά από το Βόρειο Πόλο. Κατασκευάστηκε το 2008 από τη νορβηγική κυβέρνηση υπογείως σε μία ζώνη μόνιμης ψύξης, ως μέτρο ασφαλείας σε περίπτωση που εξαφανιστούν πηγές τροφίμων λόγω συγκρούσεων ή φυσικών καταστροφών.

Μαζί με άλλες τράπεζες σπόρων σε όλο τον κόσμο, η τράπεζα του Σβάλμπαρντ προοριζόταν ως το τελευταίο σχέδιο ασφαλείας για πιθανές μελλοντικές καταστροφές. Ωστόσο, χρειάστηκε να ενεργοποιηθεί σε λιγότερο από δέκα χρόνια μετά την κατασκευή της, αποδεικνύοντας ότι χτίστηκε ακριβώς την κατάλληλη στιγμή.

Στις 22 Φεβρουαρίου, η ICARDA κατέθεσε πάνω από 15.000 δείγματα, μαζί με σπόρους από το Μπενίν, την Ινδία, το Πακιστάν, το Λίβανο, το Μαρόκο, την Ολλανδία, το Μεξικό, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, τη Λευκορωσία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Μεγάλη Βρετανία. 

Μετά τις πρώτες συγκρούσεις στο Χαλέπι της Συρίας, το Διεθνές Κέντρο για τη Γεωργική Έρευνα στις Ξηρές Περιοχές (ICARDA) αναγκάστηκε να μετακομίσει στη Βηρυτό του Λιβάνου το 2012. Ωστόσο, καθώς ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία κλιμακώθηκε, οι επιστήμονες δυσκολεύονταν να ανακτήσουν τους σπόρους στην δική τους τράπεζα στην Συρία. Το αποτέλεσμα ήταν η ανάληψη της αρχικής κατάθεσης που είχαν πραγματοποιήσει στο Σβάλμπαρντ το 2008 για την ενίσχυση της νέας έδρας τους στη Βηρυτό.

Οι επιστήμονες του ICARDA εργάστηκαν πάνω σε αυτούς τους σπόρους για 17 μήνες, αναπαράγοντας και διανέμοντάς τους. Στις 22 Φεβρουαρίου, η ICARDA κατέθεσε πάνω από 15.000 δείγματα, μαζί με σπόρους από το Μπενίν, την Ινδία, το Πακιστάν, το Λίβανο, το Μαρόκο, την Ολλανδία, το Μεξικό, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, τη Λευκορωσία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Μεγάλη Βρετανία. Οι σπόροι περιλαμβάνουν σημαντικές πηγές τροφίμων όπως ρεβίθια, φακή, ρύζι και σιτάρι.

Tags
Back to top button