Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

18 νεκροί σε ανταλλαγή πυρών στο Μεξικό–Σύλληψη ηγετικού στελέχους καρτέλ ναρκωτικών

18 άτομα σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυρών κοντά στην πρωτεύουσα της πολιτείας Σιναλόα του Μεξικού, τα οποία σύμφωνα με τις αρχές ήταν μέλη συμμοριών, ενώ τοπικό ηγετικό στέλεχος καρτέλ ναρκωτικών συνελήφθη, όπως ανακοίνωσε χθες Τρίτη το μεξικανικό υπουργείο Άμυνας, διότι η σύγκρουση στο εσωτερικό μίας από τις ισχυρότερες οργανώσεις του υποκόσμου της χώρας κορυφώνεται.

Η σύγκρουση εκτυλίχτηκε την περασμένη Δευτέρα περίπου 11 χιλιόμετρα από την Κουλιακάν, την πρωτεύουσα της πολιτείας Σιναλόα, όταν 30 και πλέον ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον στρατιωτών, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας του Μεξικό. Κάποιοι από τους κακοποιούς διέφυγαν αφού στρατιωτικοί ανταπέδωσαν τα πυρά, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο άνδρας που συνελήφθη κατονομάστηκε ως Έδουιν Αντόνιο «Ν.». Περιγράφεται ως τοπικός ηγέτης φράξιας του καρτέλ Σιναλόα η οποία ορκίζεται πίστη στον διαβόητο συνιδρυτή του Ισμαέλ «Ελ Μάγιο» Σαμπάδα.

Κατασχέθηκαν επτά οχήματα, σχεδόν 30 όπλα —ανάμεσά τους πολυβόλα—, πυρομαχικά, αλεξίσφαιρα γιλέκα και κράνη.

Η βία κλιμακώθηκε στη δυτική πολιτεία Σιναλόα, που βρέχεται από τον Ειρηνικό Ωκεανό, από τα τέλη Ιουλίου, όταν συνελήφθη από τις αμερικανικές αρχές ο κ. Σαμπάδα, αφού μεταφέρθηκε αεροπορικώς στις ΗΠΑ, κοντά στην πόλη Ελ Πάσο (Τέξας). Ωστόσο απογειώθηκε τον Σεπτέμβριο.

Ο «Μάγιο», 76 ετών, βετεράνος της παρανομίας και του οργανωμένου εγκλήματος, κατηγορεί έναν από τους γιους του συνιδρυτή του καρτέλ Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν ότι τον πρόδωσε, τον απήγαγε και τον παρέδωσε στις αμερικανικές αρχές.

Η σύγκρουση ανάμεσα σε μέλη του καρτέλ που ορκίζονται πίστη από τη μία στον Μάγιο και από την άλλη τους γιους του Τσάπο, τους λεγόμενους «τσαπίτος» έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 200 ανθρώπους, ενώ άλλοι 300 και πλέον αγνοούνται, σύμφωνα με τους αριθμούς των τοπικών αρχών.

Από τα τέλη του 2006, όταν άρχισε ο λεγόμενος «πόλεμος κατά των ναρκωτικών» στο Μεξικό, με απόφαση του προέδρου την εποχή Φελίπε Καλδερόν (2006-2012), έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 450.000 άνθρωποι, ενώ άλλοι 100.000 έχουν εξαφανιστεί, κατά επίσημα δεδομένα.

 

Tags
Back to top button