Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

''ΑΡΧΥΤΑΣ:'': Έρχεται το UAV που θα αναπτύξει η ΕΑΒ

Ο πόλεμος των drones παίρνει ''σάρκα και οστά'' σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο. Η Τουρκία έχει κάνει ήδη σημαντικά βήματα σε αυτό τον τομέα, με την Ελλάδα να προχωράει άμεσα σε δύο σημαντικές κινήσεις. 

 

Α: Σε λίγο διάστημα θα έχουμε σε μαζική παραγωγή ελληνικών drones
Β: Το Ισραήλ έχει στείλει ενισχύσεις στη χώρα μας με τα HERON στη Σκύρο

Εδώ και χρόνια, το Πενταπόσταγμα ''φωνάζει'' πως πρέπει η χώρα μας να κάνεο βήματα σε αυτή την υπόθεση, καθώς οι ''γείτονες'' κάνουν άλματα.    

Είναι γνωστόν πλέον, ότι η Τουρκία ετοιμάζει πυρετωδώς μια νέα άκρως επικίνδυνη ναυτική τακτική κατά των ελληνικών μονάδων επιφανείας και υποβρυχίων, με την μαζική χρήση UCAV, με τις ανάλογες δυνατότητες, με στόχο να απομονώσει τα ελληνικά νησιά πρώτης γραμμής, ζητώντας παράλληλα διεθνώς την “αποστρατικοποίηση τους”, ενώ η ίδια στρατιωτικοποιεί ακόμα πιο πολύ τα παράλια της. 

Η ώρα της Αμερικανικής βοήθειας: Έρχονται σύντομα τα M1117

Για αυτό και οι Έλληνες επιτελείς σχεδιάζουν και επιταχύνουν όσο ταχύτερα είναι δυνατόν, την υλοποίηση νέων σχεδίων “επιθετικής” πλέον τακτικής των ελληνικών δυνάμεων.

Τώρα το σκηνικό αυτό θα μεταφερθεί σε ελληνικές μικρονήσους “πρώτης γραμμής”, σε ένα πιθανό σενάριο ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης σε στεριά και αέρα, την οποία σχεδιάζουν εδώ και πολλά χρόνια οι Τούρκοι όπως φαίνεται.  

 

Τα νέα δεδομένα-ΑΡΧΥΤΑΣ: Το UAV που θα αναπτύξει η ΕΑΒ 

 

Στην ανάπτυξη συστήματος Μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους (UAV) προχωρά σταθερά η ΕΑΒ, όπως έχει εξαγγελθεί εξάλλου σε διάφορες περιπτώσεις. Η προοπτική εξετάσθηκε κατά πρώτον σε σύσκεψη την οποία συγκάλεσε στις 26 Απριλίου ο υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας με θέμα την ταχεία προώθηση της Έρευνας και Ανάπτυξης, του καινοτόμου σχεδιασμού και της βιομηχανικής παραγωγής Αυτόνομου Εναερίου Οχήματος Πολλαπλών Χρήσεων από την ΕΑΒ, όπως αναφέρει ο Σάβας Βλάσσης για το .

Στην σύσκεψη είχαν λάβει μέρος πέρα από την Διοίκηση της εταιρείας, οι Πανεπιστημιακοί Καθηγητές – Ερευνητές κ.κ. Κύρος Υάκινθος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νικόλαος Παπανικολάου και Αντώνιος Γαστεράτος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Γεώργιος Σταμούλης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και οι συνεργάτες του Υπουργού Οικονομικών σε θέματα Έρευνας & Καινοτομίας, Πανεπιστημιακοί Καθηγητές κ.κ. Κωνσταντίνος Τσαμαδιάς και Κωστής Μαγουλάς, και ο Δρ. Χρήστος Χριστοδούλου.


Σύμφωνα με τα πρώτα δεδομένα, η σχεδίαση του UAV προέρχεται από την ομάδα του ΑΠΘ υπό τον καθηγητή Κύρο Υάκινθο και αφορά ένα αερόχημα τύπου blended wing. Το νέο σχέδιο όμως, θα διαφοροποιείται σε σχέση με τα UAV των οποίων έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη, στο ότι θα μπορεί να απογειώνεται και να προσγειώνεται καθέτως (VTOL) χάρη στην ύπαρξη διατάξεων fan (“ανεμιστήρες”).

Το πρόγραμμα, όπως αναφέρουν πληροφορίες του ΔΟΥΡΕΙΟΥ ΙΠΠΟΥ, έχει λάβει την ονομασία ΑΡΧΥΤΑΣ, από τον αρχαίο μαθηματικό, αστρονόμο, μουσικό και φιλόσοφο που γεννήθηκε το 428 π.χ. στον Τάραντα της Μεγάλης Ελλάδας. Ο Αρχύτας θεωρείται από τους μεγαλύτερους διανοητές της ελληνικής αρχαιότητας. Ήταν ο πρώτος που εφάρμοσε μαθηματικές αρχές στην μηχανική και ο πρώτος που χρησιμοποίησε την αρχή της δράσης αντίδρασης πάνω στην οποία στηρίζεται η λειτουργία των πυραύλων και των αεριωθουμένων αεροπλάνων. Σύμφωνα με μαρτυρία του Φαβωρίνου, ιστορικού των αρχαίων παραδόσεων και του Ρωμαίου Αύλου Γέλλιου -που μεταφέρει τις απόψεις του Πλίνιου του Πρεσβυτέρου από το βιβλίο του “Φυσική Ιστορία”– ο Αρχύτας επινόησε και κατασκεύασε ένα αεριοπροωθούμενο περιστέρι, που αποκλήθηκε «πετομηχανή» ή «περιστερά».

Εξοπλισμός της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών μας με αποβατικά AAV-7 - Απάντηση στις αυξανόμενες προκλήσεις της Άγκυρας

Σύντομα αναμένεται η υπογραφή σχετικής συμφωνίας για την συνεργασία της ΕΑΒ και του ΑΠΘ, οριστικοποιώντας σε εύλογο χρονικό διάστημα το πλαίσιο του αναπτυξιακού προγράμματος. Εάν ληφθεί υπ’ όψιν ότι η αρχική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε μόλις 3,5 μήνες πριν, καθίσταται αντιληπτή η σημασία της υπάρξεως πολιτικής – κυβερνητικής υποστηρίξεως για την ταχεία δρομολόγηση αναπτυξιακών προγραμμάτων της Αμυντικής Βιομηχανίας. Εν προκειμένω, το Υπουργείο Οικονομικών χρηματοδοτεί ένα πρόγραμμα που απευθύνεται στην κρατική ΕΑΒ, σημειώνοντας με τον πλέον εύλογο τρόπο το κυβερνητικό ενδιαφέρον και προσωπικώς του αρμοδίου υπουργού. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΔΟΥΡΕΙΟΥ ΙΠΠΟΥ, η χρηματοδότηση ανέρχεται σε 1,5 εκατ. ευρώ. και η διάρκεια του προγράμματος είναι 2,5 έτη. 

Όλοι αντιλαμβάνονται ότι εάν εφαρμοζόταν ο νόμος που προβλέπει την διάθεση ετησίως του 1% των εξοπλιστικών δαπανών του ΥΠΕΘΑ, για σκοπούς αναπτυξιακών προγραμμάτων της Αμυντικής Βιομηχανίας, ιδιωτικής και κρατικής, σε ποιο σημείο θα βρισκόταν η χώρα από πλευράς παρουσιάσεως πραγματικά εθνικής αναπτύξεως αμυντικών προϊόντων, αντί να γινόμαστε ρεζίλι βαπτίζοντας “εθνικά”, προϊόντα ξένων εταιρειών των οποίων προωθείται η αγορά και απλώς θα συναρμολογούνται – συμπαράγονται στην Ελλάδα.

 

Tags
Back to top button