«ΟΑλέξης είναι αδερφός μου. Και θα είμαστε αδέρφια μέχρι το τέλος της ζωής μας, γιατί μαζί είχαμε αρκετό θάρρος να «κόψουμε» αυτούς τους φραγμούς μεταξύ των χωρών μας και να οικοδομήσουμε μια αδελφική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας».
Με θερμά λόγια μίλησε ο πρώην πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ για τον Αλέξη Τσίπρα, σε συνέντευξη που έδωσε στον Διευθυντή Ενημέρωσης του One Channel Ρενάτο Λέκκα πέντε χρόνια μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Όταν κλείνει μία πόρτα, τρεις άλλες ανοίγουν
«Το κουράγιο που έδειξε ο Αλέξης στον ελληνικό λαό, στους πολίτες των Βαλκανίων, στην ΕΕ και στους ανθρώπους όλου του κόσμου, θα το θυμόμαστε μέχρι το τέλος της ζωής μας και σίγουρα, και η γενιά που έχουμε μπροστά μας. Αυτό αναγνωρίστηκε από τον δυτικό κόσμο, τον δυτικό δημοκρατικό κόσμο αλλά και από τον υπόλοιπο κόσμο» σημείωσε.
«Τον παρακολούθησα πώς αγωνίστηκε ακόμα και στις τελευταίες εκλογές. Είναι πολύ προοδευτικός, είναι πολύ θετικός χαρακτήρας και πιστεύει στο καλύτερο μέλλον για τους Έλληνες πολίτες αλλά και για την ΕΕ και όλα τα Βαλκάνια.
Μιλάω μαζί του όλο αυτό το διάστημα, προσπάθησα να τον ενθαρρύνω στο συνέδριο, αλλά στη δημοκρατία στο τέλος της ημέρας ο κόσμος αποφασίζει ποιος θα κυβερνήσει. Πιστεύω, όπως και του ανέφερα, όταν κλείνει η μια πόρτα, τρεις άλλες ανοίγουν.
Υπάρχουν και άλλες ευκαιρίες για το πώς να αγωνιστούμε για την καλύτερη ζωή των πολιτών μας, για τις προοδευτικές αξίες, για τις δυτικές αξίες, για τις ευρωπαϊκές αξίες και πιστεύω ότι θα βρει τρόπο να συνεχίσει τον αγώνα του για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών του, των Ελλήνων πολιτών αλλά και για τη συμμετοχή και στη βελτίωση όλων των Δυτικών Βαλκανίων.
Και ξέρετε, αν ο διπλανός σου είναι καλός, είσαι και εσύ καλός, αν ο γείτονάς σου πηγαίνει προς τη σωστή κατεύθυνση, θα έχει επίσης θετικά αποτελέσματα και για σένα» ανέφερε.
Εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών
Ο ίδιος αναφέρθηκε ακόμα στις καλές σχέσεις των δύο χωρών που εξομαλύνθηκαν μετά τη συμφωνία τόσο σε διπλωματικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. «Ελληνικές επενδύσεις στη Βόρεια Μακεδονία ξεπερνούν τα 2 δισ.», είπε και ανέφερε και την αύξηση του αριθμού τουριστών από τη Βόρεια Μακεδονία στην Ελλάδα.
«Σήμερα η Βόρεια Μακεδονία, είναι περήφανο και άξιο μέλος του ΝΑΤΟ, σύμμαχος με την Ελλάδα. Μοιραζόμαστε κοινά οράματα για την ασφάλεια και την ειρήνη στον κόσμο με τη μεγαλύτερη συμμαχία ασφάλειας. Η συμφωνία των Πρεσπών έφερε και τη Βόρεια Μακεδονία πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Χάρη στη μεγάλη υποστήριξη της Ελλάδας και με άλλους συνεργάτες και υποστηρικτές δεσμευτήκαμε να χτίσουμε ένα λαμπρότερο μέλλον για τους πολίτες μας και τις επόμενες γενιές», πρόσθεσε.
Γεύμα εργασίας Μητσοτάκη – Ζάεφ στην Αθήνα το 2020
Σχετικά με την Κύρωση των Μνημονίων από την ελληνική Βουλή, τόνισε πως «και στις δύο κυβερνήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά τη συμφωνία των Πρεσπών, η ελληνική πλευρά επιβεβαίωσε ότι την αποδέχεται και ότι θα ακολουθήσει την υλοποίηση της συμφωνίας».
«Αυτό δείχνει τη δέσμευση και των δύο πλευρών να παραμείνουν σε λειτουργία και να πραγματοποιήσουν τις αξίες της συμφωνίας. Υπάρχουν ορισμένες καθυστερήσεις από την ελληνική πλευρά όπως τη διεξαγωγή Συμβουλίου σε δεύτερο βαθμό καθώς και η κύρωση των Μνημονίων Συνεργασίας από την ελληνική Βουλή», συνέχισε ο Ζάεφ.
Οι υποχρεώσεις της Συμφωνίας
Υπογράμμισε ότι μέχρι στιγμής οι Έλληνες βουλευτές «έχουν ψηφίσει τις συμφωνίες που προέκυψαν από την συμφωνία των Πρεσπών και σχετίζονται με το άνοιγμα νέας συνοριακής διέλευσης μεταξύ των δύο χωρών». Όπως είπε, το Γραφείο Διασύνδεσης στα Σκόπια «μετατράπηκε σε Πρεσβεία, σε Γραφείο Προξενικών, Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στη Μπίτολα και σε επίπεδο Γενικού Προξενείου».
«Φέτος ή στις αρχές του επόμενου έτους οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας θα ολοκληρώσουν τη διαδικασία αλλαγής ταξιδιωτικών εγγράφων με το νέο όνομα της χώρας. Αναμένουμε από την ελληνική πλευρά να ολοκληρώσει πλήρως το κομμάτι της συμφωνίας που ανανεώνει την οδική σήμανση, γιατί είναι καιρός πέντε χρόνια μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών να αλλάξουν οι πινακίδες οδοσήμανσης στην Ελλάδα που “οδηγούν” σε ανύπαρκτη χώρα με τη συντομογραφία «π. Γ.Δ.Μ», πρόσθεσε.