Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Υπήρξε πράγματι ο Φάουστ;

Υπήρξε πράγματι ο Φάουστ; Το ερώτημα αυτό παραμένει αναπάντητο, μολονότι ο Johann Wolfgang von Goethe, συγγραφέας του γερμανικού αυτού λογοτεχνικού αριστουργήματος, άφηνε να εννοηθεί ότι είχε εμπνευστεί την τραγική ιστορία του Φάουστ από μια πραγματική πηγή, την οποία, όμως, αρνήθηκε να φανερώσει.

Το 1930, ο Καθηγητής Άρθουρ Ρίκελ ισχυριζόταν ότι σε μια παλιά βιβλιοθήκη, η οποία ανήκε σε μια Μονή Δομινικανών, που είχε διαλυθεί δύο αιώνες νωρίτερα, ανακάλυψε ένα αντίτυπο βιβλίου του Ιουστίνου του Μάρτυρα, που έφερε αφιέρωση του ίδιου του Φάουστ.

Μάλιστα, η αφιέρωση αυτή συνοδευόταν από δύο στίχους γραμμένους στα ελληνικά και στα λατινικά, που έλεγαν τα εξής: «Δέεσθε υπέρ εμού. Ο Θεός των αμαρτωλών εύρε την ψυχήν μου. Ιωάννης Φάουστ» (Να προσεύχεστε για μένα. Ο Θεός των αμαρτωλών βρήκε την ψυχή μου. Ιωάννης Φάουστ).

Η ανακάλυψη αυτή προξένησε ζωηρότατη αίσθηση στους πνευματικούς κύκλους και ο Καθηγητής αναζητούσε διακαώς πληροφορίες στα χειρόγραφα της Μονής, σχετικές με τον διαβόητο αμαρτωλό Φάουστ.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ», στις 30/09/1930…

Tags
Back to top button