Οι... «κυνηγοί» της «Νέσι», του διάσημου τέρατος του Λοχ Νες ίσως αναθαρρήσουν από τα ευρήματα ενός Νεοζηλανδού ερευνητή που διεξήγαγε μια μεγάλη επιστημονική μελέτη στα νερά της ομώνυμης λίμνης της Σκωτίας.
Ο Νιλ Τζεμέλ, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Οτέιγκο της Νέας Ζηλανδίας, και ειδικός στη γονιδιωματική και την εξελικτική βιολογία λέει ότι μια από τις τέσσερις δημοφιλέστερες θεωρίες για το «τέρας του Λοχ Νες» παραμένει «ευλογοφανής».
Η μία από τις θεωρίες αυτές αναφέρει ότι η Νέσι είναι ένας μακρολαίμης πλησιόσαυρος - γένος θαλάσσιων ερπετών, της τάξης των σαυροπτερύγιων, που έχει εξαφανιστεί- που κατάφερε μυστηριωδώς να επιζήσει μέχρι τις μέρες μας. Μια άλλη, πιθανότερη εξήγηση είναι ότι το «τέρας του Λοχ Νες» είναι στην πραγματικότητα ένας οξύρρυγχος ή ένα πελώριο γατόψαρο, που ζει στη λίμνη.
H έρευνα απέκλεισε τις τρεις από τις τέσσερις θεωρίες για το τέρας του Λοχ Νες
Οι φήμες για το μυθικό τέρας που ζει στα βάθη της μεγάλης λίμνης επιμένουν να κυκλοφορούν εδώ και δεκαετίες προσελκύοντας μεγάλο αριθμό επισκεπτών στο Λοχ Νες με την ελπίδα ότι θα δουν από κοντά το διάσημο πλάσμα. Θέλοντας να δώσουν μια πειστική απάντηση ο καθηγητής Τζεμέλ κι η ομάδα του ερεύνησαν κατά μήκος τη λίμνη, πήραν δείγματα νερού από τρία διαφορετικά βάθη, ενώ συνέλεξαν και 250 δείγματα DNA από δέρμα, λέπια, φτερά, γούνα και περιττώματα, που άφησαν πίσω τους διάφορα πλάσματα.
Ο Τζεμέλ είπε ότι μετά τα αποτελέσματα των ερευνών απορρίφθηκαν οι περισσότερες από τις βασικές θεωρίες για το τέρας του Λοχ Νες, «ωστόσο, μία θεωρία παραμένει ευλογοφανής». Παραδέχθηκε ότι είναι απίθανο να βρεθεί DNA από ένα τέτοιο πλάσμα στη λίμνη, αλλά αρνήθηκε να αποκαλύψει περισσότερα ενόψει της επίσημης συνέντευξης Τύπου για τα ευρήματα της ομάδας του τον ερχόμενο μήνα στη Σκωτία.