Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Υπ. Άμυνας Σκοπίων: Αν δεν είχαμε υπογράψει τις Πρέσπες, θα ανησυχούσαμε περισσότερο για την κατάσταση στην Ουκρανία

Για τις διαδικασίες ένταξης των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ένταξη της χώρας το ΝΑΤΟ μίλησε η Υπουργός Άμυνας της χώρας, Σλαβιάνσκα Πετρόβσκα, σε πάνελ για τα θέματα ασφαλείας στα Δυτικά Βαλκάνια του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Mladen Ivanic, Member, Nizami Ganjavi International Centre, Ο Petar Stoyanov, Member, Nizami Ganjavi International Centre και ο Klaus Wittmann,  λέκτορας Σύγχρονης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Πότσνταμ, ενώ η συζήτηση  συντόνισε ο Γιάννης Αρμακόλας,  κύριος Ερευνητής στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής.

Η Υπουργός Άμυνας ανοίγοντας τη συζήτηση και σε σχέση με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την πρόσφατη ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, ανέφερε: "Είμαστε ασφαλείς; Ναι είμαστε γιατί είμαστε μέλη του ΝΑΤΟ και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της συμμετοχής σ' αυτό" και συμπλήρωσε "Αν δεν είχαμε υπογράψει αυτή την συμφωνία η κατάσταση στην Ουκρανία θα μας ανησυχούσε περισσότερο. Η Ρωσία συνεχίζει να έχει την επιρροή της στη χώρα μας. Είναι υβριδικές απειλές που εστιάζουν στα Δυτικά Βαλκάνια. Η διαδικασία η ενταξιακή σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε. αντανακλά και την ασφάλεια της περιοχής".

Παράλληλα η Υπουργός Άμυνας των Σκοπίων μίλησε και για την διαδικασία ένταξης της χώρας της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας πως αυτή θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα. "Η ένταξη των Σκοπίων στην Ε.Ε. είναι standby λόγω μιας άλλης διαφωνίας με την κυβέρνηση της Βουλγαρίας. Θέλουμε να λύσουμε αυτή τη διαφορά. Όχι λόγω του θετικού πολιτικού αντικτύπου αλλά γιατί θέλουμε να επενδύσουμε στο μέλλον".

"Θέλω να τονίσω τον λόγο που είναι σημαντική η ένταξη. Όλα συνδέονται σαν συγκοινωνούντα δοχεία. Αν δεν συνεχιστεί η ευρωπαϊκή τροχιά, μπορεί να υπάρξει δραματικός αντίκτυπος σε όλη την περιοχή. Σε τέτοιες περιπτώσεις η πολιτική διεύρυνσης έχει πλέον μετατραπεί σε πολιτική ασφάλειας" ανέφερε η Slavjanka Petrovska.

Ο Mladen Ivanic, ανέφερε πως "Υπήρχαν πάντα απόψεις όπως εκείνη των ανοιχτών θυρών της Ε.Ε. για τα δυτικά Βαλκάνια. Κάποιοι άλλοι όμως έλεγαν ότι μετά την Κροατία δεν θα έχουμε διεύρυνση. Πώς μπορεί κανείς να τους εμπιστευτεί; Ήθελα τη Βοσνία μέλος της Ε.Ε., γιατί πίστευα ότι θα ήμασταν πολύ καλό κράτος μέλος. Άλλη απογοήτευση μετά τη συμφωνία των Πρεσπών. Τα Σκόπια είχαν ημερομηνία διαπραγματεύσεων, αλλά δεν δόθηκε αυτή η ημερομηνία. Υπάρχει δυσπιστία στην Ε.Ε. και τις δεσμεύσεις της. Αν βγει κάτι καλό από την Ουκρανία ελπίζω να είναι ότι η Ε.Ε. θα δει τα πράγματα σοβαρά".

Από την πλευρά του ο Petar Stoyanov, τόνισε: "Υπάρχουν φιλορωσικές αντιλήψεις στη Βουλγαρία. Δεν είναι κάτι καινούργιο γιατί πολιτικά, ιστορικά βρίσκεται κοντά στη Ρωσία. Περισσότερο από ό,τι οι Πολωνοί ή οι Τσέχοι. Όμως η Βουλγαρία έχει ξεκάθαρες απόψεις. Είναι μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ". Ο ίδιος υπογράμμισε ότι: "Μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία θα πρέπει το χρονοδιάγραμμα της Ε.Ε. για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων να επιταχύνει. Δεν αφορά μόνο τις στρατιωτικές εγγυήσεις αλλά και τις οικονομικές. Είναι σημαντικό να το καταλάβουμε. Από εκεί εξαρτάται η ασφάλεια της ηπείρου μας, η ένταξη αυτών των χωρών. Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα αλλάξει την γραφειοκρατική προσέγγιση. Η Ρωσία άθελά της μας απομάκρυνε από τη γραφειοκρατική μεταψυχροπολεμική σκέψη".

Ο Klaus Wittmann, λέκτορας σύγχρονης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Πότσνταμ, επιχείρησε μια μικρή ιστορική αναδρομή στα Δυτικά Βαλκάνια, λέγοντας πως "Σταθήκαμε μάρτυρες όλων των φάσεων της ανάπτυξης των δυτικών Βαλκάνιων. Τον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας, το ξέσπασμα του πολέμου, την εκστρατεία για το Κόσοβο" ενώ σημείωσε πως οι Γερμανοί ηγέτες "δεν έχουν κάνει αρκετά για τα Δυτικά Βαλκάνια".

Σημείωσε πως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία "έκανε τους Γερμανούς να αφήσουν πίσω την αυταπάτη ότι μπορούν να πορευτούν με αυτή τη Ρωσία" και μιλώντας για την ένταξη χωρών των δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση πως "η πρόσβαση στην Ε.Ε. θα πρέπει να ειδωθεί με την πολιτική άποψη. Πρέπει να έχουμε απόλυτη συνείδηση για τους κινδύνους που καραδοκούν για ειρήνη και σταθερότητα. Πρέπει να έχουν πολιτική ένταξης και να υπάρχει μια πιο ενεργή παρουσία της ΕΕ στα δυτικά Βαλκάνια".

Tags
Back to top button