Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Υγεία πνευμόνων: Ποιες τροφές την ωφελούν και ποιες τη βλάπτουν

Η ποιότητα της διατροφής μπορεί να επηρεάσει την υγεία των πνευμόνων, ειδικά αν αυτή είναι επιβαρυμένη, π.χ. λόγω αναπνευστικών προβλημάτων.


Μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης πνευμονικής νόσου.

Αντίθετα, μια κακή διατροφή μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στους βρόγχους, αλλεργικές αντιδράσεις, οξειδωτικό στρες, ενώ συμβάλλει στην παχυσαρκία που αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα για τους πνεύμονες.
Αλάτι

Η ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα είναι 5-6 gr, εντούτοις οι περισσότεροι άνθρωποι την ξεπερνούν κατά πολύ. Έχει αποδειχθεί ότι το πολύ αλάτι επηρεάζει τους πάσχοντες από άσθμα επειδή προκαλεί σύσφιξη των αναπνευστικών μυών και μείωση της ροής του αίματος στους πνεύμονες. Παράλληλα, προκαλεί κατακράτηση υγρών η οποία δυσκολεύει περισσότερο την αναπνοή σε ορισμένα άτομα.
Τρανς και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα

Τα τρανς λιπαρά οξέα δημιουργούνται από την επεξεργασία ακόρεστων λιπαρών τα οποία ενισχύουν την ανθεκτικότητα του λίπους, παρατείνοντας τη διάρκεια ζωής των τροφίμων. Τα τρανς λιπαρά δεν είναι απαραίτητα και δεν ωφελούν την υγεία. Τα ω-6 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα, αλλά όταν καταναλώνονται σε ποσότητα μεγαλύτερη από ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα συμβάλλουν στην εμφάνιση καρδιοπάθειας. Τόσο τα τρανς όσο και τα ω-6 λιπαρά οξέα μπορεί να επηρεάσουν τους πνεύμονες μεταβάλλοντας την απόκριση του οργανισμού στις φλεγμονές και καθιστώντας τον ευάλωτο στις λοιμώξεις.
Οξειδωτικό στρες


Στον αέρα που εισπνέουμε περιέχονται πολλοί βλαπτικοί παράγοντες, όπως μικρόβια, διάφοροι ρυπαντές κ.α. που μπορεί να βλάψουν τους πνεύμονες μέσω μιας διαδικασίας που λέγεται οξειδωτικό στρες. Αυτή η διαδικασία γίνεται μέσω παραγωγής με φυσικό τρόπο, χημικών ουσιών οι οποίες αποκαλούνται ελεύθερες ρίζες.
Πρόσθετα τροφίμων

Ορισμένα κοινά πρόσθετα τροφίμων μπορεί να προκαλέσουν κρίση σε άτομα που πάσχουν από βρογχικό άσθμα.
Παχυσαρκία

Τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να παρουσιάσουν άσθμα αλλά και άπνοια, δηλαδή προσωρινή παύση της αναπνοής στον ύπνο.
Άσθμα

Τροφές όπως το γάλα, τα αυγά και οι ξηροί καρποί, μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές κρίσεις στους πάσχοντες από άσθμα. Η ισορροπημένη διατροφή βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και αποτρέπει κρυολογήματα αλλά και τη γρίπη, που ενοχοποιούνται για πρόκληση ασθματικών κρίσεων. Η μεγάλη κατανάλωση νερού είναι σημαντική γιατί βοηθά στη ρευστοποίηση των εκκρίσεων και τον αποτελεσματικότερο βήχα.

Τροφές που ωφελούν τους πνεύμονες
Αντιοξειδωτικά

Καταπολεμήστε τη ζημιά που προκαλείται στον οργανισμό από το οξειδωτικό στρες, καταναλώνοντας τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, όπως:

– Εσπεριδοειδή (βιταμίνη C)

– Βερίκοκα, καρότα, πιπεριές, σπανάκι (β-καροτένιο)

– Σπόροι, φύτρα σιταριού, φυστίκια, αμύγδαλα ( βιταμίνη Ε)

– Ντομάτες (λυκοπένιο)

– Σπόροι, θαλασσινά (σελήνιο).
Ω-3 λιπαρά οξέα

Τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για την υγεία αλλά δεν περιλαμβάνονται επαρκώς στη διατροφή. Τα ω-6 λιπαρά οξέα είναι επίσης απαραίτητα αλλά καταναλώνονται σε μεγαλύτερο βαθμό. Η ιδανική αναλογία ω-6/ω-3 είναι 4:1 αλλά στη σύγχρονη διατροφή πλησιάζει το 20:1. Τα ω-3 βοηθούν στον έλεγχο ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων. Έχουν επίσης αντιφλεγμονώδη. Καλές πηγές είναι τα λιπαρά ψάρια, η σόγια και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
Μαγνήσιο

Στοιχείο απαραίτητο για την υγεία. Συμβάλλει στη λειτουργία των ενζύμων και βοηθάει τους μυς στις αναπνευστικές οδούς να χαλαρώσουν, καθώς και στην καταπολέμηση των λοιμώξεων.

Πηγή:onmed.gr

Tags
Back to top button