Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Χτύπημα στην Ρωσία μέσω Κίνας από το Φανάρι!

Του Άγγελου Ρούσσου


Είναι η πρώτη φορά που ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Πεκίνου πήγε στο Φανάρι. Μάλιστα ο Οικουμενικός Πατριάρχης σχολίασε και το ενδεχόμενο να επισκεφθεί την Κίνα: «Αν έρθει το επίσημο αίτημα, είμαι έτοιμος». Η συνάντηση ζητήθηκε από τον Cui Wei, ο οποίος επισκέφθηκε τον καθεδρικό ναό του Αγίου Γεωργίου μετά τη συνάντηση με τον θρησκευτικό ηγέτη των Ορθοδόξων.

Από την στιγμή της συνάντησης πάντως άρχισαν και οι αναλύσεις. Αναλυτές “είδαν” στην συνάντηση αυτή μια κίνηση που θα μπορούσε να διαβαστεί σαν ένα αντιρωσικό κλειδί.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρεται στο σχετικό ανακοινωθέν “ο Γεν.Πρόξενος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Πόλη κ.Cui Wei επισκέφθηκε το Οικουμενικό Πατριαρχείο την Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου. O κ.Wei, ο οποίος είναι ο πρώτος εκπρόσωπος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας που επισκέπτεται την Ιερή Καθέδρα της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, έγινε δεκτός με εγκαρδιότητα από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, και είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν θέματα που άπτονται της ζωής και των πρωτοβουλιών του Οικουμενικού Θρόνου. Επίσης, ο κ.Γενικός ενημερώθηκε για την πνευματική δραστηριότητα που αναπτύσει η Ιερά Μητρόπολη Χονγκ Κονγκ, η οποία, στο πλαίσιο της δικαιοδοσίας της, μεριμνά για την διαποίμανση και ενίσχυση των Ορθοδόξων πιστών που διαβιούν εκεί. Ο κ.Wei από την πλευρά του ενημέρωσε τον Οικουμενικό Πατριάρχη για την θρησκευτική και κοινωνική ζωή στην Κίνα και είπε ότι θα χαρεί να τον δει να επισκέπτεται την χώρα του. Αμέσως μετά, ο κ.Wei, συνοδευόμενος από τον Πατριαρχικό Διάκονο Ιάκωβο, επισκέφθηκε τον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό και ενημερώθηκε για την ιστορία του και τα ιερά κειμήλια που φυλάσσονται σε αυτόν”.

Ο Cui Wei εξήγησε στον Βαρθολομαίο πώς αντιμετωπίζει η Κίνα τα θρησκευτικά ζητήματα και είπε ότι θα ήθελε ο πατριάρχης να επισκεφθεί την Κίνα. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος απάντησε αμέσως ότι ήταν έτοιμος να να κάνει το ταξίδι μόλις λάβει επίσημη πρόσκληση από την κινεζική κυβέρνηση.


Κάποιοι αναλυτές εξηγούν ότι αυτή η επίσκεψη «ίσως οφείλεται σε μια νέα προσέγγιση της Κίνας στο θρησκευτικό ζήτημα. Αλλά πρέπει επίσης να εξεταστεί μια γεωπολιτική πτυχή: η συνάντηση θα μπορούσε να έχει αντιρωσική λειτουργία. Χρησιμεύει στη συγκράτηση της Ρωσίας, η οποία δημιουργεί εντάσεις με την Ευρώπη και την Ιαπωνία. Οι Κινέζοι συνειδητοποίησαν ότι ο Βαρθολομαίος είναι σε θέση να συγκρατήσει τον Πατριάρχη της Μόσχας ».

Tags
Back to top button