Πολλοί λένε ότι ο κορονοϊός «κλέβει» φέτος τα Χριστούγεννα. Ένα είναι, όμως, σίγουρο: Τα έθιμα και οι παραδόσεις αντέχουν και είναι αυτά που εν τέλει κρατούν ζωντανό το πνεύμα των Χριστουγέννων. Ας «ταξιδέψουμε» - έστω και νοερά - σε διάφορες γωνιές της Ελλάδας, για να δούμε πώς γιορτάζονται τα Χριστούγεννα.
Οι άνθρωποι από κάθε γωνιά της χώρας ετοιμάζονται να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα, ακολουθώντας ήθη και έθιμα, περισσότερο ή λιγότερο γνωστά, ευρέως διαδεδομένα ή τοπικά.
Και μπορεί τα Χριστούγεννα εν μέσω της πανδημίας να είναι κατ'ανάγκη διαφορετικά από κάθε άλλη χρονιά, εντούτοις οι παραδόσεις μένουν αναλλοίωτες.
Να, λοιπόν, κάποια ήθη και έθιμα που θα μας συντροφεύσουν και φέτος, μέσα σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Χριστόψωμο και Χοιροσφάγια
Χριστόψωμο, τo παραδοσιακό Κρητικό γλυκό ψωμί που στολίζουμε και με την παράδοση να θέλει, κατά το ζύμωμα, να τραγουδάμε «Ο Χριστός γεννιέται, το φως ανεβαίνει, το προζύμι για να γένει».
Ένα από παλαιότερα έθιμα που κρατάει μέχρι και σήμερα στα χωριά, είναι και τα χοιροσφάγια: Να μεγαλώνει δηλαδή η οικογένεια ένα γουρούνι, «χοίρο», όλο τον χρόνο και ο χοίρος αυτός να σφάζεται την παραμονή των Χριστουγέννων και είναι το κύριο χριστουγεννιάτικο πιάτο.
Μελομακάρονα και κουραμπιέδες
Φέτος, τα Χριστούγεννα είναι διαφορετικά και στη δυτική Κρήτη, με τα μελομακάρουνα και οι κουραμπιέδες να είναι κατά βάση έτοιμα, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.
Χριστουγεννιάτικα κερκυραϊκά κάλαντα
Τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα στην Κέρκυρα ακούγονται και την παραμονή, αλλά και ανήμερα των Χριστουγέννων, με ιδιαίτερους στίχους που βασίζονται στην επτανησιακή διάλεκτο. Οι φιλαρμονικές του νησιού που κάθε χρόνο παίζουν, ζωντανεύοντας κάθε γωνιά της παλαιάς πόλης, φέτος θα κάνουν το πρόγραμμά τους διαδικτυακά ή τηλεοπτικά.
Νηστεία 40 ημερών στα Δωδεκάνησα
Οι κάτοικοι των νησιών της Δωδεκανήσου 40 ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα βρίσκονται σε νηστεία, προκειμένου να προετοιμαστούν για τη Γέννηση του Χριστού και να απολαύσουν στη συνέχεια το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, το οποίο περιλαμβάνει, παράλληλα με τη γαλοπούλα, το χοιρινό κρέας.
Μωμόγεροι και Ραγκουτσάρια στη Μακεδονία
Στη Μακεδονία, από τα πιο γνωστά παραδοσιακά έθιμα είναι οι «Μωμόγεροι» στην Κοζάνη και τα «Ραγκουτσάρια» στην Καστοριά.
Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του Sputnik, τα Ραγκουτσάρια αρχίζουν στις 6 Ιανουαρίου και τελειώνουν στις 8 Ιανουαρίου. Είναι ένα παραδοσιακό καρναβάλι, όπου δεκάδες ομάδες Καστοριανών μεταμφιεσμένοι με παραδοσιακές ορχήστρες χάλκινων, ξεχύνονται στους δρόμους της πόλης.
Το εθιμικό δρώμενο των Μωμόγερων έχει ποντιακή καταγωγή και πραγματοποιείται το δωδεκαήμερο των Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Θεοφανείων. Το δρώμενο αποτελείται από νεαρούς χορευτές που είναι ντυμένοι με παραδοσιακές στολές και υπακούουν στις εντολές του «αρχηγού» τους. Σκοπός τους είναι να κλέψουν τη νύφη (ένας άντρας ντυμένος με νυφικό).