Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Χρηματοδότηση του ESA στο ΑΠΘ για να στείλει δορυφόρο στο διάστημα

«Θέλουμε να επεκτείνουμε την παραμονή του ανθρώπου στο διάστημα, θέλουμε να δημιουργήσουμε βιοφάρμακα και βιοκαύσιμα τα οποία θα μας επιτρέψουν να πετύχουμε αυτόν τον σκοπό». Όταν τα λόγια αυτά βγαίνουν από τα χείλη εικοσάχρονων φοιτητών γεννούν αισιοδοξία για το μέλλον. Όταν, όμως, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) επενδύει στα λόγια αυτά χρήματα, εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό, κάτι ...μαγικό μοιάζει να έχει συμβεί.

Η πρόταση, της αποτελούμενης από 70 φοιτητές των Σχολών Πολυτεχνικής, Θετικών Επιστημών, Επιστημών Υγείας ομάδας του ΑΠΘ, ήταν μία από τις τρεις προτάσεις πανεπιστημιακών ομάδων που έλαβαν την έγκριση για την κατασκευή και εκτόξευση ενός νανοδορυφόρου στο διάστημα.

 «Είναι πραγματικά μία πολύ μεγάλη στιγμή για εμάς, δύο χρόνια μετά από πάρα πολύ σκληρή δουλειά και πάρα πολλές ώρες στο εργαστήριο», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Γιάννης Κοτσακιαχίδης, επικεφαλής της ομάδας του project «AcubeSAT».

Παρουσιάζοντας τα επόμενα βήματα μετά τη μεγάλη επιτυχία επισήμανε ότι «ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός μας, θα προχωρήσουμε στην κατασκευή του δορυφόρου, στη συναρμολόγησή του και τους δοκιμαστικούς ελέγχους που είναι απαραίτητοι» και «αφού ολοκληρωθούν όλες αυτές οι φάσεις επιτυχώς θα θέσουμε τον δορυφόρο μας σε τροχιά γύρω από τη γη και θα τον χειριστούμε καθ' όλη την διάρκεια αποστολής του».

«Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος θα μας εξασφαλίσει όλα τα έξοδα εκτόξευσης του νανοδορυφόρου, που σε αντίθετη περίπτωση θα ήταν ένα πολύ μεγάλο ποσό», εξήγησε, προσθέτοντας ότι «πέρα από αυτό θα έχουμε άμεση στήριξη από ειδικούς, άτομα που έχουν εργαστεί σε διαστημικές αποστολές, που θα μας μεταδώσουν την εμπειρία και θα μας βοηθήσουν σε όλες τις φάσεις του προγράμματος».

Ο νανοδορυφόρος που θα εκτοξεύσει η ομάδα του ΑΠΘ είναι τύπου CubeSat3U και θα μελετήσει τη γονιδιακή έκφραση σε ευκαρυωτικά κύτταρα σε συνθήκες διαστήματος. Πρόκειται για ένα πείραμα βιολογικής φύσης με μικροοργανισμούς και συγκεκριμένα μύκητες που είναι αφαιρετικά κύτταρα και είναι παραπλήσια με αυτά του ανθρώπου. Θα ερευνηθεί δηλαδή πώς το περιβάλλον που υπάρχει στο διάστημα επηρεάζει αυτού του είδους τα κύτταρα και στη συνέχεια θα αναχθούν τα αποτελέσματα στον άνθρωπο, ώστε σε δεύτερη φάση να διαπιστωθεί πώς επηρεάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός -οι αστροναύτες για παράδειγμα- όταν παραμένει για μεγάλα χρονικά διαστήματα στο διάστημα.

«Αποδεικνύεται περίτρανα ότι μπορούμε και στην Ελλάδα»

«Πιστέψτε στο όραμα, πιστέψτε σε αυτό που κάνετε κι εμείς είμαστε εδώ», διαβεβαίωσε τους φοιτητές ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Αποδεικνύεται περίτρανα ότι μπορούμε και στην Ελλάδα, ότι μπορούμε και αύριο στην Ελλάδα να έχουμε τις ίδιες δυνατότητες που μπορεί να έχουμε οπουδήποτε στον κόσμο. Το πιστεύουμε το κάνουμε πράξη» , τόνισε ο πρύτανης, μιλώντας για το ισοδύναμο με την εξωστρέφεια brand name του Αριστοτελείου αλλά και «το άριστο επιστημονικό προσωπικό, τους επιστημονικά υπεύθυνους των έργων και των ομάδων». «Θερμά συγχαρητήρια για το έργο, για την καθοδήγηση, για το όραμα που έχετε μεταδώσει στα νέα παιδιά έτσι ώστε να μπορούν να σχεδιάζουν το αύριο από το Αριστοτέλειο» , είπε, ενώ απευθυνόμενος στους φοιτητές κατέληξε:

Τις εταιρείες που στήριξαν με χορηγίες τη μέχρι σήμερα προσπάθεια των παιδιών ευχαρίστησε ο αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, αν. Καθηγητής Ευστράτιος Στυλιανίδης, ενώ συνεχάρη του δύο καθηγητές που υποστηρίζουν την ομάδα «τον συντονιστή και επιστημονικά υπεύθυνο του προγράμματος Κύρο Υάκινθο και τον υπεύθυνο στο συγκεκριμένο πρότζεκτ Άλκη Χατζόπουλο». Δεσμεύτηκε, δε, ότι «σε αυτή τη διαδρομή θα ξεκινήσουμε μεγάλη εκστρατεία ως πανεπιστήμιο, προκειμένου να βρεθούν πρόσθετοι πόροι που χρειάζονται ώστε αυτό το ταξίδι για τα παιδιά να είναι όσο πιο εύκολο γίνεται, από την πλευρά των παροχών».

«Επενδύουμε στις επόμενες γενιές πιστεύουμε ότι θα είναι το μέλλον για τη χώρα», είπε η εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος Δρ. Χριστίνα Γιαννόπαπα, επισημαίνοντας ότι η επιτυχία του ΑΠΘ συνιστά «την πρώτη φορά που μία ομάδα συμμετέχει στο να κατασκευάσει έναν μικροδορυφόρο μέσω του προγράμματος».

Tags
Back to top button