Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Χρηματιστήριο: Επιφυλακτικότητα στο ταμπλό - Σε χαμηλά επίπεδα ο τζίρος

Την τακτική της αναμονής κρατούν για ακόμη μία μέρα οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, θέτοντας ως προτεραιότητα τις εξελίξεις στο μέτωπο της Τράπεζας Πειραιώς. Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ώρας της σημερινής συνεδρίασης, καταγράφεται profit taking στο ταμπλό, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί στις 1.404 μονάδες, σημειώνοντας πτώση για δεύτερη διαδοχική μέρα.

Η επικείμενη διαδικασία αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από την τράπεζα αποτελεί το σημείο καμπής για την επόμενη μέρα του Χ.Α., με τους traders να παραμένουν επιφυλακτικοί τις τελευταίες ημέρες, καθώς περιμένουν να ξεκαθαρίσει το τοπίο με το ποσοστό διάθεσης, αλλά και τις υπόλοιπες λεπτομέρειες του placement.

Σε χαμηλά επίπεδα διαμορφώνεται η συναλλακτική δραστηριότητα, καθώς οι επενδυτές εμφανίζονται συντηρητικοί προκειμένου να έχουν κεφάλαια και να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή τους στο placement των ΤΧΣ-Πειραιώς.

Στο ξεκίνημα της συνεδρίασης της Τετάρτης (28/2) ο Γενικός Δείκτης ενισχυόταν κατά 0,10% στις 1.413,33 μονάδες. Πλέον, διολισθαίνει 0,57% στις 1.404 μονάδες, που αποτελούν και το χαμηλό ημέρας, με υψηλό ημέρας τις 1.415,11 μονάδες.

Το τελευταίο πενθήμερο, το Χρηματιστήριο κινείται μεταξύ των 1.410-1.420 μονάδων, χωρίς να υπάρχει η διάθεση για εκτεταμένη διόρθωση, κρατώντας παράλληλα απόσταση «ασφαλείας» από το υψηλό 13ετίας των 1.424 μονάδων.

Πτώση 0,18% για το Χρηματιστήριο - Στα 87,44 εκατ. ευρώ ο τζίρος

Σε έντονα ανοδική τροχιά παραμένει και σήμερα η Quest Holdings, μετά την επιβεβαίωση ότι υφίσταται ενδιαφέρον από διεθνείς επενδυτές για την ACS. Η μετοχή καταγράφει «άλμα» 4,4% στα 5,7 ευρώ.

Οι πωλητές στρέφονται εκ νέου στους τραπεζικούς τίτλους, καθώς ο κλαδικός δείκτης σημειώνει πτώση 0,41% στις 1.225,11 μονάδες. Η Eurobank διορθώνει -1,07% στο 1,8965 ευρώ, μετά την χθεσινή ισχυρή άνοδο, η Alpha Bank υποχωρεί κατά -0,49% στο 1,7095 ευρώ, η Εθνική κατά -0,11% στα 7,126 ευρώ και η Πειραιώς κατά -0,05% στα 3,886 ευρώ.

Ο FTSE 25 καταγράφει απώλειες 0,16% στις 3.425,87 μονάδες και ο Mid Cap κινείται χαμηλότερα κατά 0,30% στις 2.389,40 μονάδες. Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, πέραν της Quest, κέρδη άνω του 1% σημειώνει η Coca Cola. Στο υπόλοιπο ταμπλό, ο ΟΛΠ βάζει «φρένο» στα ρεκόρ, με απώλειες -1,87% στα 26,25 ευρώ. Ακολουθούν με πτώση μεγαλύτερη του 1% η Intrakat, η Attica Group, η Τεχνική Ολυμπιακή και η Attica Bank. Από την άλλη πλευρά, η Dimand ενισχύεται κατά 1,41% στα 10,1 ευρώ.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώνεται στα 8,85 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 1,59 εκατ. ευρώ είναι τα πακέτα. Τζίρο πάνω από 1 εκατ. ευρώ κάνει η Jumbo. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς ανέρχεται στα 97,39 δισ. ευρώ. Κέρδη σημειώνουν 32 μετοχές, 49 υποχωρούν και 12 παραμένουν χωρίς μεταβολή.

Με κέρδη ολοκληρώνεται ο Φεβρουάριος

Η Λεωφόρος Αθηνών «τρέχει» με τουλάχιστον +3% τον Φεβρουάριο, που ολοκληρώνεται αύριο, όντας ο τέταρτος κερδοφόρος μήνας. Προηγήθηκαν το +6,88% του Νοεμβρίου, το +1,41% του Δεκεμβρίου και το +5,74% του Ιανουαρίου. Σωρευτικά η απόδοση του τελευταίου τετραμήνου ξεπερνά το +18%, ενώ από τις αρχές του 2024 το Χ.Α. ενισχύεται περισσότερο από +9%.

Ψήφο εμπιστοσύνης στη μετοχή του ΟΠΑΠ έδωσαν οι επενδυτές, με τον τίτλο να καταγράφει δύο απανωτά ημερήσια «άλματα» άνω του 2%, με αποτέλεσμα να «αναρριχηθεί» από τα 16,14 ευρώ στα 16,90 ευρώ (το υψηλότερο σημείο από τον Οκτώβριο του 2009).

 

Ράλι 4,6% έκανε την Τρίτη η Quest Holdings, με τη διοίκηση του ομίλου να επιβεβαιώνει μετά τη λήξη της συνεδρίασης το ενδιαφέρον από διεθνείς επενδυτές για την ACS, τη θυγατρική στον κλάδο των ταχυμεταφορών. Διευκρίνισε, ωστόσο, πως «δεν έχει συνάψει οιαδήποτε δεσμευτική συμφωνία για συμμετοχή νέου επενδυτή στο μετοχικό κεφάλαιο της ACS».

Εύλογη ήταν η διόρθωση -1,5% για την Coca Cola, η οποία «απογειώθηκε» μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της στα μέσα Φεβρουαρίου. Χθες έκλεισε κάτω από τα 29 ευρώ, χωρίς ωστόσο να απομακρύνεται από τα εν λόγω επίπεδα.

Έντονη μεταβλητότητα παρουσιάζει η Σαράντης το τελευταίο τετραήμερο, καθώς μετά από κάθε ισχυρή άνοδο ακολουθεί μία εξίσου ισχυρή πτώση. Παρόμοια εικόνα για την Lamda Development καθώς το χθεσινό -2,36% ήρθε σε συνέχεια του +1,6% που είχε καταγράψει τη Δευτέρα. Θετικά πρόσημα για τρίτη συναπτή μέρα σημείωσε η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Σε ρότα διόρθωσης για έβδομη διαδοχική συνεδρίαση παρέμεινε η Cenergy Holdings, η οποία βρέθηκε σε χαμηλό τριμήνου. Τέσσερις ημέρες πτώσης μετρά η Motor Oil, ενώ απομακρύνθηκε περαιτέρω από το ιστορικό υψηλό των 28 ευρώ.

Σε «υψηλές πτήσεις» η μετοχή του ΟΛΠ, με κέρδη +4,29% την Τρίτη, φτάνοντας στα 26,75 ευρώ και ενδοσυνεδριακά έως και τα 27 ευρώ. Πρόκειται για επίπεδα που έχει να δει η αγορά από τον Ιούνιο του 2008. Στο νέο record high των 10,9 ευρώ βρέθηκε η Κρι Κρι. «Φρένο» στην πορεία των ρεκόρ έβαλε η Entersoft, αν και παρέμεινε πάνω από τα 7 ευρώ, με την εισηγμένη να διαψεύδει την ύπαρξη deal για τη μεταβίβαση μετοχών της εταιρείας.

Η ατζέντα

Με «κομμένη την ανάσα» περιμένουν οι επενδυτές τις εξελίξεις για το placement της Τρ. Πειραιώς. Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται το ενημερωτικό δελτίο που θα εγκρίνει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και φυσικά το τελικό ποσοστό που θα διαθέσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), με τη συμμετοχή του Ταμείου να ανέρχεται σε 27%. Η οριστική απόφαση θα ληφθεί στη βάση της εισήγησης που θα καταθέσει η Βank of America, που λειτουργεί ως σύμβουλος του ΤΧΣ για την αποεπένδυση. Η 4η Μαρτίου φαίνεται να έχει «κλειδώσει» -εκτός απροόπτου- για το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών.

Το ενδιαφέρον παραμένει επίσης στραμμένο στα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων, με την Ideal να έχει προβεί σε ανακοινώσεις πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, ενώ ακολουθεί αργότερα σήμερα η Lavipharm. Μέχρι να ολοκληρωθεί η εβδομάδα, ανακοινώσεις περιμένουμε από την HELLENiQ ENERGY και την Entersoft την Πέμπτη (29/2), αλλά και την Mermeren Kombinat την Παρασκευή (1/3).

«Πρεμιέρα» στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου έκανε σήμερα το νέο retail bond της Intralot, ύψους 130 εκατ. ευρώ, με το περίπου 77% των ομολογιών να κατανέμεται σε ιδιώτες επενδυτές. Η συνολική έγκυρη ζήτηση ανήλθε σε 201,87 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα η δημόσια προσφορά να καλυφθεί κατά 1,55 φορές.

Τέλος, την Πέμπτη (29/2) έχουμε το rebalancing (αναδιάρθρωση) των δεικτών του MSCI, με τον Intrakat και την Intralot να εισέρχονται στον Small Cap Index. Στον βασικό δείκτη δεν υπήρξαν μεταβολές, με τις 10 μετοχές που τον απαρτίζουν να παραμένουν ως εξής: Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, Mytilineos, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Motor Oil και Jumbo.

Tags
Back to top button