Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ως γνωστόν, είναι ένα μεγάλο τεράστιο κεφάλαιο για την Ελλάδα και τη Εθνική ομάδα, αφού είναι ένας από τους μεγαλύτερους και σπουδαιότερους παίκτες στο ΝΒΑ, επηρεάζοντας εκατομμύρια πολιτών σε όλο τον κόσμο.
Η στάση όμως πολλών και κυρίως μέρος του τύπου και πολιτών στην χώρα μας, μετά τη δήλωση του “γεννήθηκα στην Ελλάδα αλλά είμαι Νιγηριανός”, προκάλεσε ποικιλία σχολίων με αυστηρό περιεχόμενο, ξεχνώντας όλοι αυτοί ότι αυτό ακριβώς είναι ο Γιάννης, Ένας Νιγηριανός μεγαλωμένος στην Ελλάδα.
Με πιθανή την ενόχληση του ίδιου του Γιάννη, προκλήθηκε μεγάλη εντύπωση η μη δημιουργία ούτε βίντεο με ευχές του ίδιου του Γιάννη στην τελετή απόσυρσης της φανέλας του Βασίλη Σπανούλη, ο οποίος είναι το ίνδαλμα του Γιάννη, σύμφωνα με ομολογία του ίδιου.
Ο επίσημος Ολυμπιακός είχαν εξασφαλίσει βίντεο με ευχές για τον Βασίλη Σπανούλη, ακριβώς για την τελετή αυτή από την ελίτ των Ευρωπαίων Μπασκετμπολιστών που πάιζουν στο ΝΒΑ (Γιόκιτς, Ντόντσιτς και Μαριάνοβιτς) και ιερών τεράτων όπως ο Π. Γκασόλ και Ν. Νοβίτσκι, αλλά όχι από το μεγαλύτερο αστέρι του ΝΒΑ τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, ο οποίος για μικρό διάστημα έπαιξε μαζί με τον Βασίλη Σπανούλη στην Εθνική ομάδα.
Σύμφωνα με την οι υπεύθυνοι του Ολυμπιακού τον έψαξαν μανιωδώς, αλλά δεν τον βρήκαν πουθενά, έχοντας τα τηλέφωνα του κλειστά.
Η ίδια πηγή αναφέρει ότι “αν κι εφόσον αυτό συνέβη επειδή εκείνες τις μέρες, η οικογένειά του ετοιμαζόταν για τα γεννητούρια”.
Ο ντόρος με την δήλωση του ότι είναι Νιγηριανός μεγαλωμένος στην Ελλάδα, προκάλεσε μεγάλες συζητήσεις και κυρίως κακεντρεχή σχόλια σε πολλά κοινωνικά δίκτυα στην χώρα μας, από πολλούς που δεν αποδέχονται την αλήθεια όπως την είπε ο ίδιος.
Ανοίγει ξανά θέμα με την χορήγηση Ιθαγένειας στην Ελλάδα;
Ο Γιάννης είναι Έλληνας υπήκοος αλλά είναι νιγηριανής καταγωγής, και αυτό ανοίγει μια μεγάλη συζήτηση με την χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας σε ανθρώπους, μετανάστες και πρόσφυγες που δεν γεννιούνται στην χώρα μας.
Πρόκειται για ένα θέμα που ταλανίζει και θα ταλανίζει την ελληνική κοινωνία, αφού η καταγωγή ενός πολίτη παίζει σημαντικό ρόλο σε πολλές εκφάνσεις της κοινωνίας μας, πόσο μάλλον στην χώρα μας που αντιμετωπίζει κύματα μεταναστών από το 2015 και μετά.
Η ιθαγένεια θα πρέπει να διαχωριστεί από την υπηκοότητα ή οποία δίδεται με πανελλαδικές εξετάσεις από τράπεζα θεμάτων και μαγνητοσκόπηση προσωπικής συνέντευξης .
Απαραίτητη προϋπόθεση για την πολιτογράφηση είναι το λευκό ποινικό μητρώο, ενώ ο αιτών αλλοδαπός θα πρέπει να διαθέτει ελάχιστο δηλωθέν εισόδημα, το ύψος του οποίου καθορίζεται με απόφαση του γενικού γραμματέα Ιθαγένειας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από το ετήσιο σύνολο των μηνιαίων αποδοχών του ανειδίκευτου εργάτη.
Οφείλουμε να επανεξετάσουμε πολλά από αυτά που μας επιβάλλουν από έξω, διαφυλάσσοντας το χαρακτήρα της χώρας μας, ενώ θα πρέπει να ενσωματώνουμε όλους όσους επιθυμούν να γίνουν Έλληνες, με όλες τις νόμιμες διαδικασίες. Η ελληνική ιθαγένεια είναι κάτι πολύ σημαντικό για να την δίδουμε αβέρτα σε κάθε ξένο και αυτό πρέπει να γίνει αντικείμενο νέας συζήτησης.