Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Χειρουργοί αφαίρεσαν για πρώτη φορά ζωντανό σκουλήκι από τον εγκέφαλο γυναίκας

Σε ένα πρωτοφανές περιστατικό για τα ιατρικά δεδομένα, επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι ένα σκουλήκι οκτώ εκατοστών βρέθηκε ζωντανό στον εγκέφαλο μιας γυναίκας στην Αυστραλία.

Το εύρημα που μοιάζει με «χορδή» ανασύρθηκε από τον κατεστραμμένο μετωπιαίο λοβό της ασθενούς κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης στην Καμπέρα πέρυσι. «Σίγουρα δεν ήταν αυτό που περιμέναμε. Όλοι ήταν σοκαρισμένοι», δήλωσε η χειρουργός Δρ Hari Priya Bandi.

Η γυναίκα, 64 ετών, υπέφερε για μήνες με συμπτώματα όπως πόνο στο στομάχι, βήχα και νυχτερινές εφιδρώσεις, που εξελίχθηκαν σε λήθη και κατάθλιψη. Εισήχθη στο νοσοκομείο στα τέλη Ιανουαρίου 2021 και μια σάρωση αργότερα αποκάλυψε «μια άτυπη βλάβη στον δεξιό μετωπιαίο λοβό του εγκεφάλου».

Αλλά η αιτία της κατάστασής της αποκαλύφθηκε μόνο από το νυστέρι της Dr Bandi κατά τη διάρκεια μιας βιοψίας τον Ιούνιο του 2022. Το κόκκινο παράσιτο ενδέχεται να ήταν ζωντανό στον εγκέφαλό της για έως και δύο μήνες, είπαν οι γιατροί. Η γυναίκα, που ζούσε κοντά σε μια περιοχή με λίμνη στη νοτιοανατολική πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας, αναρρώνει καλά.

Η περίπτωσή της πιστεύεται ότι είναι η πρώτη περίπτωση εισβολής και ανάπτυξης προνυμφών στον ανθρώπινο εγκέφαλο, λένε οι ερευνητές στο περιοδικό Emerging Infectious Diseases που ανέφερε την περίπτωση. «Το έβγαλα... και κινούνταν ευτυχώς», είπε η νευροχειρουργός που βρήκε το σκουλήκι και περιέγραψε ότι είχε μόλις αρχίσει να αγγίζει το τμήμα του εγκεφάλου στο οποίο υπήρχε το πρόβλημα σύμφωνα με τις απεικονιστικές εξετάσεις όταν το ένιωσε.

«Σκέφτηκα, θεέ μου, αυτό είναι αστείο, δεν θα μπορούσες να δεις τίποτα πιο ανώμαλο», είπε η Δρ Μπάντι. «Τότε μπόρεσα να νιώσω πραγματικά κάτι, και πήρα το τσιμπιδάκι μου και το έβγαλα και σκέφτηκα, Θεέ μου! Τι είναι αυτό; Κινείται! Όλοι ήταν σοκαρισμένοι. Και το σκουλήκι που βρήκαμε κινούνταν ευτυχώς, αρκετά έντονα, έξω από τον εγκέφαλο», είπε η νευροχειρουργός. Στη συνέχεια συμβουλεύτηκε τη συνάδελφό της Σανίγια Σεναγιάκε, ειδική σε μολυσματικές ασθένειες, για το τι πρέπει να κάνουν.

«Όλοι σε εκείνο το χειρουργείο έπαθαν το σοκ της ζωής τους όταν η χειρουργός πήρε μερικές λαβίδες για να εντοπίσει μια ανωμαλία και η ανωμαλία αποδείχθηκε ότι ήταν ένα ζωντανό ανοιχτό κόκκινο σκουλήκι 8 εκατοστών», είπε η Δρ Σεναγιάκε και προσθέτει ότι «πρόκειται για μια νέα μόλυνση που δεν έχει τεκμηριωθεί ποτέ πριν σε έναν άνθρωπο».

Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι η περίπτωση αυτή υπογραμμίζει τον αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών και λοιμώξεων από τα ζώα στους ανθρώπους. Ο στρογγυλός σκώληκας Ophidascaris robertsi είναι κοινός στους πύθωνες χαλιών, μη δηλητηριώδη φίδια που βρίσκονται σε μεγάλο μέρος της Αυστραλίας.

Οι επιστήμονες λένε ότι η γυναίκα πιθανότατα έπιασε το στρογγυλό σκουλήκι αφού συνέλεξε ένα είδος γηγενούς χόρτου, το Warrigal greens, δίπλα σε μια λίμνη κοντά στο μέρος όπου ζούσε. Η περιοχή κατοικείται επίσης από πύθωνες χαλιών.

Γράφοντας στο περιοδικό, ο Αυστραλός ειδικός παρασιτολογίας Mehrab Hossain είπε ότι υποπτεύεται ότι η γυναίκα έγινε «τυχαία οικοδεσπότης» αφού χρησιμοποίησε τα φυτά μολυσμένα από κόπρανα πύθωνα και αυγά παρασίτων για μαγείρεμα.

«Η εισβολή σε εγκέφαλο από τις προνύμφες Ophidascaris δεν είχε αναφερθεί στο παρελθόν», γράφει ο Δρ Hossain. «Η ανάπτυξη της προνύμφης τρίτου σταδίου στον ανθρώπινο ξενιστή είναι αξιοσημείωτη, δεδομένου ότι προηγούμενες πειραματικές μελέτες δεν έχουν δείξει ανάπτυξη προνυμφών σε εξημερωμένα ζώα, όπως πρόβατα, σκύλους και γάτες».

Η ομάδα ANU αναφέρει ότι 30 νέοι τύποι λοιμώξεων έχουν εμφανιστεί τα τελευταία 30 χρόνια. Τα τρία τέταρτα είναι ζωονόσοι, μολυσματικές ασθένειες που έχουν μεταπηδήσει από τα ζώα στους ανθρώπους.

Σύμφωνα με τον Δρ Hossain «Απλώς φαίνεται καθώς ο ανθρώπινος πληθυσμός μεγαλώνει, πλησιάζουμε και καταπατούμε το περιβάλλον των ζώων. Αυτό είναι ένα θέμα που βλέπουμε ξανά και ξανά, είτε πρόκειται για τον ιό Nipah που έχει περάσει από άγριες νυχτερίδες σε οικόσιτους χοίρους και μετά σε ανθρώπους, είτε πρόκειται για κορωνοϊό όπως ο Sars ή ο Mers που έχει πηδήξει από νυχτερίδες σε πιθανώς δευτερεύον ζώο και μετά σε ανθρώπους».

«Αν και η Covid εξαφανίζεται σιγά σιγά, είναι πραγματικά σημαντικό για τους επιδημιολόγους και τις κυβερνήσεις να βεβαιωθούν ότι έχουν καλή επιτήρηση μολυσματικών ασθενειών».

Tags
Back to top button