Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης στο Bloomberg: Πρωτογενές πλεόνασμα 2,4% του ΑΕΠ το 2024

Χατζηδάκης για κόκκινα δάνεια: Αυξήθηκαν κατά 50,36% οι επιτυχείς ρυθμίσεις τον Αύγουστο

Ηχηρό μήνυμα στις αγορές στέλνει η αποκάλυψη του Κωστή Χατζηδάκη στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg ότι το 2024, ο κρατικός προϋπολογισμός θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα υψηλότερο από το αναμενόμενο, στο 2,4% ΑΕΠ αντί αρχικού στόχου 2,1%. Η επίδοση αυτή, σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, επιτρέπει και μεγαλύτερη αύξηση στις καθαρές κρατικές δαπάνες του 2025 «λίγο πάνω από 3%» που έχει τεθεί ως «κόφτης» από τις Βρυξέλλες. Ταυτόχρονα προαναγγέλλει πρόωρη αποπληρωμή χρέους 8 δισ. ευρώ ως το τέλος του 2024, αλλά και ότι «πρόθεση της κυβέρνησης να καταργηθούν τα ειδικά δικαιώματα που έχει το κράτος στην Εθνική Τράπεζα», με προφανή στόχο να μεγιστοποιήσει το όφελος από την επικείμενη αποκρατικοποίηση τον Οκτώβριο.

Στην συνέντευξή του στο Bloomberg, ο Κωστής Χατζηδάκης προέβλεψε ότι το δημόσιο χρέος θα μειωθεί «κοντά στο 130%» του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος έως το τέλος του 2028, υποστηριζόμενο από μια οικονομία που υπεραποδίδει σε σχέση με τις υπόλοιπες.

Σύμφωνα με όσα αναφερει το Bloomberg, το χρέος της Ελλάδαςκορυφώθηκε στο 207% του ΑΕΠ το 2020 και ήδη εκτιμάται από την κυβέρνηση ότι θα μειωθεί στο 152,7% φέτος. Η μείωση του μεγέθους του χρέους όπως προβλέπει ο Χατζηδάκης, αυξάνει την προοπτική για μείωση του χρέους κάτω από της Ιταλίας, εκτός εάν η δημοσιονομική πορεία της χώρας αλλάξει δραστικά.

Μαζί με την απομάκρυνση από την κατηγορία των «σκουπιδιών» πέρυσι, η προοπτική η Ελλάδα να μην ξεχωρίζει πλέον ως η πιο υπερχρεωμένη κυρίαρχη χώρα της περιοχής θα αποτελούσε αξιοσημείωτη μεταστροφή για μια χώρα που κάποτε ήταν σχεδόν χρεοκοπημένη και κινδύνευε να εγκαταλείψει το ευρώ.

Οι νέες προβλέψεις θα περιληφθούν στο δημοσιονομικό σχέδιο που θα υποβληθεί στις Βρυξέλλες στις αρχές Οκτωβρίου.

Αυτό που βοηθά την Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι μια οικονομία που υπεραποδίδει σε σχέση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές. Η οικονομία αυξήθηκε κατά 1,1% το δεύτερο τρίμηνο, τη στιγμή που η ευρωζώνη συνολικά παρουσίασε ανάπτυξη μόλις 0,2%.

Στο 2,4% το πρωτογενές πλεόνασμα

Ο Χατζηδάκης εκτιμά τώρα ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού — δηλαδή τα έσοδα μείον τις δαπάνες, εξαιρουμένων των τόκων — θα φτάσει στο 2,4% του ΑΕΠ φέτος, αντί της αρχικής εκτίμησης για 2,1%. Αυτό δίνει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να αυξήσει τις δαπάνες.

«Χάρη στην καλύτερη από την αναμενόμενη απόδοση του προϋπολογισμού, μπορούμε να έχουμε μεγαλύτερη αύξηση δαπανώνσε σύγκριση με τις αρχικές εκτιμήσεις», δήλωσε ο Χατζηδάκης.

Η Ελλάδα θα μπορέσει να αυξήσει τις καθαρές δαπάνες της «λίγο πάνω από 3%» το 2025 — από την αρχική πρόβλεψη του 3% — ενώ θα μπορεί να συνεχίσει να αυξάνεται κατά μέσο όρο αυτό το ποσοστό μέχρι το τέλος του 2028, παρατήρησε ο Υπουργός.

Η κυβέρνηση προχωρά επίσης στην πρόωρη αποπληρωμή πιστώσεων διάσωσης αξίας συνολικά 8 δισ. ευρώ, καλύπτοντας αποπληρωμές δανείων από το 2026 έως το 2028. Αυτή θα είναι η τρίτη φορά που επιταχύνεται η αποπληρωμή της βοήθειας που έλαβε στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος διάσωσης το 2010, γνωστού ως Δανειακός Μηχανισμός για την Ελλάδα.

Όλες αυτές οι αποφάσεις υπογραμμίζουν τη δύναμη της οικονομίας και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να συνεχίσει με μια πορεία δημοσιονομικής σύνεσης, είπε ο Χατζηδάκης.

«Αυτό το μήνυμα είναι πλήρως κατανοητό από τους οίκους αξιολόγησης, διάφορους διεθνείς οργανισμούς και τους επενδυτές στο εξωτερικό», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση βρίσκεται επίσης κοντά στην ολοκλήρωση ενός ταχέος προγράμματος ιδιωτικοποίησης στον τραπεζικό τομέα που ξεκίνησε σχεδόν πριν από ένα χρόνο με την πλήρη έξοδο του κράτους από την Eurobank Ergasias Services and Holdings SA, την Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς.

Η Εθνική

Στις αρχές Οκτωβρίου, όπως αναφέρει το Bloomberg, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας — ένα εργαλείο ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών που δημιουργήθηκε στην αρχή των προγραμμάτων διάσωσης της Ελλάδας — σχεδιάζει να προχωρήσει σε περαιτέρω διάθεση μεριδίου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος ΑΕ.

«Μια επιπλέον πώληση μετοχών από αυτές που κατέχει το ΤΧΣ είναι πιθανό να συμβεί τον Οκτώβριο — υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι οι συνθήκες της αγοράς θα είναι ευνοϊκές», δήλωσε ο Χατζηδάκης, χωρίς να αποκαλύψει περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με την ακριβή χρονική στιγμή ή το μέγεθος της προσφοράς.

Προκειμένου η Εθνική Τράπεζα να μην έχει ανταγωνιστικό μειονέκτημα σε σχέση με τις άλλες τρεις κύριες τράπεζες της χώρας, «είναι πρόθεση της κυβέρνησης να καταργηθούν τα ειδικά δικαιώματα που έχει το κράτος στην τράπεζα», πρόσθεσε ο Υπουργός, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Tags
Back to top button