Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Χαστούκι ΥΦΥΠΕΞ ΗΠΑ προς Τούρκο Α/ΓΕΝ: "NATO-HΠΑ έτοιμοι να πολεμήσουν στη Μαύρη θάλασσα"-Τα δόλια σχέδια Ερντογάν

Τα τελευταία χρόνια γινόμαστε μάρτυρες μιας συστηματικής διαφοροποίησης της Τουρκίας από θέσεις των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ σε σοβαρά Διεθνή ζητήματα, με τον Ερντογάν να ακολουθεί την δική του ρότα, που είναι σε πολλές περιπτώσεις όχι απλά διαφορετικά, αλλά και εκ διαμέτρου αντίθετη με εκείνη των υποτιθέμενων Δυτικών συμμάχων του, συμπλέοντας με εχθρούς αυτών όπως είναι η Ρωσία και το Ιράν.

Τα τουρκικά "καμώματα" απέναντι σε ΗΠΑ-ΝΑΤΟ

Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς για  τα "τουρκικά καμώματα";

Το θέμα των Κούρδων YPG  συμμάχων των ΗΠΑ, τους οποίους επιχείρησε στρατιωτικά να αφανίσει πολλές φορές η Τουρκία βαφτίζοντάς τους τρομοκράτες , ενώ αυτοί πολέμησαν κατά των πραγματικών  τρομοκρατών του ISIS,  με τους τελευταίους να εξοπλίζονται από τον Ερντογάν κάνοντας λαθρεμπόριο πετρελαίου μαζί τους, ή τις συμφωνίες της Αστάνα για το μεταπολεμικό status της Συρίας, συναποφασίζοντας με Ιράν και Ρωσία, αποκλείοντας ΗΠΑ-ΕΕ από τις συζητήσεις;

Ή μήπως  για το θέμα  αγοράς των S-400 από τη Ρωσία και  την μη επιβολή κυρώσεων της Τουρκίας σε αυτήν λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, όπως έπραξαν όλοι οι υπόλοιπες χώρες του ΝΑΤΟ;

Από την άλλη πάλι είχαμε τις δυσκολίες και τα παζάρια της Τουρκίας για την είσοδο της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και την Σουηδία να είναι  ακόμη και τώρα "στο περίμενε", προκειμένου να ψηφίσει υπέρ της ένταξής της το Τουρκικό Κοινοβούλιο, που μποκάρει  ωστότο ο Ερντογάν καθυστερώντας το;

Είναι  επίσης γνωστό ότι το 2020 ο Ερντογάν έφερε με δική του υπαιτιότητα και μεσούντος του πολέμου στην Ουκρανία, το ΝΑΤΟ  στη ΝΑ του πτέρυγα στα πρόθυρα διάλυσης, οδηγώντας την κατάσταση με την χώρα μας  στα άκρα, ένα βήμα κυριολεκτικά πριν τον πόλεμο, ενώ αναφορικά με την Κύπρο και τη ΝΑ Μεσόγειο έκανε τα χίλια μύρια, με αυθαιρετες έρευνες για φυσικό αέριο σε τμήμα της Κυπριακής ΑΟΖ, προκρίνοντας ως μόνη λυση την δημιουργία δύο κρατών στο νησί κατά παράβαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ, το οποίο αμφισβητεί επίσης.

Το "κερασάκι στην τούρτα μπήκε με αφορμή τον  πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς,  όπου η Τουρκία αποκάλυψε πλήρως το αντιδυτικό της πρόσωπο, εγκωμιάζοντας και δίνοντας στέγη στην τρομοκρατική οργάνωση , την οποία χαρακτηρίζει "απελευθερωτική" και το κράτος του Ισραήλ και τον πρωθυπουργό του ως "τρομοκράτες".

Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά είχαμε πρόσφατα και τον  Τούρκο Α/ΓΕΝ να δηλώνει ότι  «Δεν θέλουμε την Αμερική και το ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα».

Γεμάτη νόημα  δήλωση για την Μαύρη θάλασσα της ΥΦΥΠΕΞ των ΗΠΑ

Πληρωμένη ήταν η απάντηση των ΗΠΑ στο νέο τουρκικό ολίσθημα, με την Υφυπουργό εξωτερικών (ΥΦΥΠΕΞ) της να δηλώνει λίγες μέρες μετά τα λόγια του του Τούρκου Α/ΓΕΝ, από την Βουλγαρία που μετέβη λέγοντας: «Είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε για τις αξίες της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας». 

Στο θέμα αναφέρεται τουρκικό ΜΜΕ επισημαίνοντας:

"Στη βουλγαρική πόλη-λιμάνι της Βάρνας βρέθηκε χθες η ΥΦΥΠΕΞ  Λιζ Άλεν.

Η Άλεν, η οποία πήγε στο λιμάνι της Βάρνας και τράβηξε ένα βίντεο στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας, εξήγησε τη σημασία της περιοχής για το ΝΑΤΟ. Το μήνυμα της Άλεν δημοσιεύτηκε στον επίσημο λογαριασμό Χ του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, όπου η  Αμερικανή διπλωμάτης χρησιμοποίησε τις ακόλουθες δηλώσεις στο μήνυμά της:

«Γεια σας, είμαι η Liz Allen, Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για τη Δημόσια Διπλωματία, εδώ στο λιμάνι της Βάρνας της Βουλγαρίας, με ένα πραγματικά σημαντικό μήνυμα. Είμαστε υπέρ μιας ασφαλούς, ευημερούσας και διασυνδεδεμένης περιοχής της Μαύρης Θάλασσας. Αυτές οι αξίες είναι πιο σημαντικές από ποτέ, ειδικά ενόψει της επιθετικότητας της Ρωσίας στην Ουκρανία και των καταναγκαστικών της ενεργειών στην περιοχή.

Η Μαύρη Θάλασσα είναι κρίσιμης σημασίας για τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Τουρκίας.

Αλλά είναι επίσης κρίσιμο για την ελεύθερη ροή αγαθών και τροφίμων που χρειάζεται ο υπόλοιπος κόσμος. Η σύνδεσή μας με την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας βασίζεται σε πολύ βαθιές ρίζες όπως ο πολιτισμός, οι αξίες, η οικονομία, η εκπαίδευση και οι επαγγελματικές διασυνδέσεις.

«Είμαστε έτοιμοι να αγωνιστούμε για τις αξίες μιας ανοιχτής, ασφαλούς, ευημερούσας και διασυνδεδεμένης περιοχής της Μαύρης Θάλασσας».

Πληρωμένη απάντηση στον Τούρκο Α/ΓΕΝ

Αυτό το μήνυμα της Άλεν ερμηνεύτηκε ως απάντηση στις αξιολογήσεις που έκανε ο Διοικητής των Τουρκικών Ναυτικών Δυνάμεων, Ναύαρχος Ερτζούμεντ Τατλίογλου, σχετικά με τη Μαύρη Θάλασσα πριν από λίγες ημέρες.

Μιλώντας στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στην Επαγγελματική Σχολή Υπαξιωματικών Ναυτικού στις 17 Νοεμβρίου για την 133η επέτειο από την ίδρυση των Σχολών Υπαξιωματικών Ναυτικών, ο Tατλίογλου έκανε  τις ακόλουθες δηλώσεις:

«Όπως γνωρίζετε, το ΝΑΤΟ προσπαθεί να λάβει κάποια μέτρα στη Μαύρη Θάλασσα. Ωστόσο, δηλώνουμε ότι θα λάβουμε αυτά τα μέτρα μόνοι μας στη Μαύρη Θάλασσα και δηλώνουμε ότι δεν θέλουμε το ΝΑΤΟ ή την Αμερική σε αυτήν. Στόχος μας είναι να συμμορφωθούμε με το Montreux. Ως Τουρκία, διασφαλίζουμε όλη την ασφάλεια στη Μαύρη Θάλασσα. Δεν πρέπει να μετατρέψουν τη Μαύρη Θάλασσα σε Μέση Ανατολή. Δεν θέλουμε να μπει καμία χώρα ή το ΝΑΤΟ σε αυτήν».

Οι επιδιώξεις Ερντογάν στη Μαύρη θάλασσα

Που το πάει στην πραγματικότητα ο Ερντογάν με την Μαύρη θάλασσα, βάζοντας τον λαγό του, Τούρκο Α/ΓΕΝ να κάνει τις παραπάνω απαράδεκτες δηλώσεις κατά ΗΠΑ-ΝΑΤΟ;

Εκτίμησή μας είναι ότι ο Ερντογάν προσβλέπει να μοιράσει μετά το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία, την Μαύρη θάλασσα με τον φίλο του  Πούτιν, δορυφοροιοποιώντας Ρουμανία-Βουλγαρία-Ουκρανία, οι οποίες έχουν αμελητέο πολεμικό ναυτικό σε σχέση με αυτά της Ρωσίας και της Τουρκίας.

Θέλει ο Τούρκος Πρόεδρος να ανάγει την Μαύρη θάλασσα ως τουρκική "mare nostrum" χρησιμοποιώντας την ως μοχλό πίεσης σε ΗΠΑ-ΝΑΤΟ για την εξυπηρέτηση των δικών της σκοπών, αποκλείοντάς τους από οποιαδήποτε δραστηριότητα σε αυτήν.

Ενδεικτική για το πως βλέπει η Τουρκία τη θέση της στο ΝΑΤΟ έναντι της Ρωσίας, είναι η διάταξη του τουρκικού πολεμικού ναυτικού και των πολλών  βάσεών του σε Αιγαίο -ΝΑ Μεσόγειο έναντι των σχεδόν μηδενικών στη Μαύρη θάλασσα.

Αλήθεια δεν θα έπρεπε η Τουρκική Ταξιαρχία Πεζοναυτών, ο αποβατικός στόλος και η 4η  Τουρκική Στρατιά να έχουν προσανατολισμό την Μαύρη θάλασσα, αφού η απειλή για  την Νατοϊκή Τουρκία προέρχεται από τη Ρωσία, αντί του Αιγαίου που βρίσκεται η σύμμαχός  της στο ΝΑΤΟ Ελλάδα;

 

 

 

 

Tags
Back to top button