Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΔΙΕΘΝΗ

«Χαστούκι» Μέρκελ σε Ερντογάν: Αρνείται να παραστεί στη δεξίωση προς τιμήν του «Σουλτάνου»

Η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δεν θα παραστεί στην επίσημη δεξίωση που θα παραθέσει την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ προς τιμήν του Προέδρου της Τουρκίας Ερντογάν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές τις οποίες επικαλείται το περιοδικό «Der Spiegel». Η δεξίωση αλλά και οι στρατιωτικές τιμές με τις οποίες θα υποδεχθεί τον προσκεκλημένο του ο Γερμανός Πρόεδρος προκαλούν σοβαρές αντιδράσεις στον πολιτικό κόσμο της χώρας.

Η κυρία Μέρκελ είναι πάντα προσκεκλημένη του Ομοσπονδιακού Προέδρου σε δεξιώσεις ή επίσημα δείπνα που παρατίθενται προς τιμήν υψηλών προσκεκλημένων. Η ίδια ωστόσο συνηθίζει να παρευρίσκεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Η τελευταία φορά που παρέστη σε κάτι ανάλογο ήταν το επίσημο δείπνο που είχε παρατεθεί το 2015 προς τιμήν της Βασίλισσας Ελισάβετ, ενώ την προηγούμενη χρονιά είχε παρευρεθεί στο δείπνο με τον Εμίρη του Κατάρ. Αντιθέτως, δεν είχε παρευρεθεί στην δεξίωση προς τιμή του κινέζου Προέδρου Σι Τζινπίνγκ το 2017.

Η Καγκελάριος όμως δεν θα είναι η μόνη που θα απορρίψει την πρόσκληση του κ. Σταϊνμάιερ. Ο Πρόεδρος των Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντντερ ανακοίνωσε ότι δεν σκοπεύει να παραστεί, καθώς δεν επιθυμεί «να συμμετάσχει στην προπαγάνδα του Ερντογάν». Την ίδια στάση θα τηρήσει και η εκπρόσωπος του κόμματος για την εξωτερική πολιτική, Μπιτζάν Ντζιρ-Σαράι, ενώ σύσσωμη η ηγετική ομάδα των Πρασίνων, οι συμπρόεδροι Αναλένα Μπέρμποκ και Ρόμπερτ Χάμπεκ και οι επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρτ και ‘Αντον Χοφράιτερ, δήλωσαν ότι θα απέχουν από την δεξίωση. Το ίδιο ισχύει και για τους επικεφαλής της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) ‘Αλεξάντερ Γκάουλαντ και Αλίς Βαϊντέλ και για την επικεφαλής της Κ.Ο. της Αριστεράς Σεβίμ Νταγκντελέν, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αντιθέτως, την πρόθεσή του να παραστεί στην δεξίωση στο Προεδρικό Ανάκτορο Bellevue εξέφρασε ο πρώην Πρόεδρος των Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι ο τούρκος Πρόεδρος «δεν είναι κανονικός Πρόεδρος και δεν αξίζει» να παρατεθεί δεξίωση προς τιμήν του. Με την παρουσία του, δήλωσε ο κ. Έζντεμιρ στην «Tagesspiegel», ελπίζει να στείλει ένα μήνυμα τόσο προς την Τουρκία όσο και προς την τουρκογερμανική κοινότητα: «Η αντιπολίτευση στην Γερμανία είναι μέρος της πολιτικής αυτής της χώρας, είμαστε ένα σταθερό και απαραίτητο συστατικό στοιχείο της δημοκρατίας μας. Ο κ. Ερντογάν θα πρέπει να με ανεχθεί».

Tags
Back to top button