Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Χαράς ευαγγέλια-Η Τιμή του ελαιόλαδου στα 7-7,5 ευρώ επανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα ανακουφίζοντας χιλιάδες Έλληνες καταναλωτές

Μετά την εκτόξευση των τιμών του ελαιόλαδου, βασικού προϊόντος σε κάθε ελληνική οικία από την εποχή του Ομήρου, οι τιμές σύμφωνα με ειδικούς επανέρχονται στα φυσιολογικά επίπεδα.    

Αυτό αναφέρει σε ειδική έκθεση η Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4Ε), ένας φορέας από Έλληνες επιστήμονες και ανθρώπους της αγοράς με εξειδίκευση την ελαιοπαραγωγή.

Η έκθεση αναφέρει ότι “μετά τις πρώτες της εκτιμήσεις για την παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου της νέας εσοδείας 2024/25, και επανεξέταση των δεδομένων, το συμπέρασμα της 4Ε είναι ότι αν και οι παραγωγές ορισμένων ελαιοπαραγωγικών χωρών αναθεωρούνται, η βασική εικόνα της ισπανικής και της παγκόσμιας παραγωγής θα παραμείνει στο ίδιο πλαίσιο”.

Όλα εδώ πληρώνονται! Ήρθε η σειρά των Γερμανών να νιώσουν οικονομικά όπως οι Έλληνες το 2012

Εκτιμώμενη παραγωγή ελαιολάδου εσοδείας 2024/25 (ποσότητες σε χιλιάδες τόνους): Ισπανία 1.300 – 1.500, Τουρκία 300 – 320, Ελλάδα 230 – 290 (μ.ο. 250), Τυνησία 260 – 280, Ιταλία 180 – 200, Πορτογαλία 160 – 180, Μαρόκο 110 – 140, Συρία 90 – 100, Λοιπές 550 – 650. Εκτίμηση παγκόσμιας παραγωγής: 3.000 – 3.200.
Οι τιμές θα υποχωρήσουν στα 5 – 5,5 ευρώ/κιλό

Λογικά, λοιπόν, οι τιμές πρώτης ύλης (χονδρική, βυτίου ex-work) αναμένεται να υποχωρήσουν, ιδίως όσο θα ξαναγεμίζουν οι δεξαμενές των ελαιοτριβείων, του εμπορίου και της βιομηχανίας τυποποίησης μετά το Δεκέμβριο 2024.

Μία τιμή παραγωγού μεταξύ των 5 – 5,5 ευρώ/κιλό για τα μέσης ποιότητας έξτρα παρθένα θα μπορούσε να θεωρηθεί «λογική» υπό τις παραπάνω συνθήκες. Ενδεικτικά, η τιμή παραγωγού (βυτίο στην πόρτα του ελαιοτριβείου) ξεκίνησε από 9 ευρώ/κιλό και έφτασε να πωλείται στα 7 – 7,5 ευρώ/κιλό", σύμφωνα με

Λουκέτο στο εργοστάσιο ΣΥΡΜΑ Α.Ε της Continental AG στο Βόλο! Στον δρόμο δεκάδες οικογένειες

Μεγάλο ρόλο θα παίξει σίγουρα και η ζήτηση από τους χιλιάδες καταναλωτές, που αυτό το διάστημα, μείωσαν την ποσότητα που αγόραζαν, είτε στράφηκαν σε άλλα λάδια.

Μιλάμε για ένα ποσοστό πελατών  30 και 40%, το οποίο είτε στράφηκε σε σπορέλαια, είτε περιόρισε την χρήση στην μαζική και οικιακή εστίαση.

Ο καιρός το επόμενο διάστημα πάντως θα διαδραματίσει καίριο ρόλο

Το επόμενο χρονικό διάστημα είναι τρομερά κρίσιμο για τους ελαιοπαραγωγούς, αναμένοντας την καλλιέργεια, και τα αποτελέσματα της ανθοφορίας και της καρπόδεσης των ελαιοδέντρων, που θα καθορίσει φυσικά σε μεγάλο ποσοστό την πορεία της παραγωγής της νέας περιόδου.

Οι υψηλές τιμές ελαιόλαδου ανάγκασαν σε ραγδαία μείωση των πωλήσεων, αλλά και εισαγωγές από γειτονικές με αμφίβολης ποιότητας ελαιόλαδο που αναμιγνύονταν από επιτήδειους με ελληνικά ελαιόλαδα και πουλιούνταν στο εσωτερικό σε εξωφρενικές τιμές.

Η αλήθεια πάντως είναι γενικά ότι, απαιτείται η επιστροφή στην καλλιέργεια της ελιάς σε πολλές περιοχές που έχουν ερημώσει, και έχουν “ λογκώσει” όπως λέγεται χιλιάδες στρέμματα ελαιοκαλλιέργειας.

Το λάδι, η σταφίδα και το κρασί είναι πανάρχαια ελληνικά προϊόντα, που στήριξαν την ασθμαίνουσα οικονομία της χώρας σε καιρούς χαλεπούς, και έσωσαν χιλιάδες Έλληνες, και αυτό οφείλουμε να μην τον ξεχνάμε ποτέ, δημιουργώντας συνθήκες επαναφοράς μαζικής ελαιοκαλλιέργειας.     

Tags
Back to top button