Η είδηση ότι φάρμακο κατά του HIV είχε αναπτυχθεί σε νοσοκομεία στην Κίνα και αλλού για τη θεραπεία ασθενών με COVID-19 έχει οδηγήσει σε συσσώρευση πανικού στη ρωσική μαύρη αγορά από κερδοσκόπους και ανθρώπους που φοβούνται ότι θα μπορούσαν να προσβληθούν από τον θανατηφόρο ιό.
Η συσσώρευση πανικού ξεκίνησε τον Φεβρουάριο και έκτοτε αυξήθηκε κατακόρυφα. Το Reuters επισημαίνει ότι το Kaletra είναι ένα από τα κορυφαία αντιιικά φάρμακα HIV που έχουν μεγάλη ζήτηση.
Η εξήγηση του Reuters για το γιατί το Kaletra έχει μεγάλη ζήτηση χρονολογείται πίσω στον Ιανουάριο στην Κίνα, όπου οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν το φάρμακο σε ασθενείς με COVID-19 με ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Υπήρξαν επίσης 20 άλλες δοκιμές του φαρμάκου σε ολόκληρο τον κόσμο που ακολούθησαν. Ακόμη και το ρωσικό υπουργείο Υγείας συνέστησε το Kaletra ως πιθανή θεραπεία, αλλά πρόσθεσε ότι η αποτελεσματικότητά του ήταν αβέβαιη.
Παρατηρήθηκε τον Φεβρουάριο ότι ένας 21χρονος άνδρας στο Γουχάν της Κίνας, ο οποίος προσβλήθηκε από τον ιό, συνταγογραφήθηκε με Kaletra, και τελικά η θεραπεία οδήγησε στην ανάρρωσή του.
Οι κερδοσκόποι στη μαύρη αγορά αγόραζαν το Kaletra, και ως γενική μορφή Kalidavir, σε μεγάλες ποσότητες νωρίτερα φέτος. "Πριν από τρεις μήνες, άνθρωποι αγόραζαν Kaletra από εμάς χωρίς πολύ ενθουσιασμό για 900 ρούβλια (12 $) ένα κουτί", δήλωσε στο Reuters ένας διαδικτυακός έμπορος φαρμάκων HIV. "Τώρα, αναμένοντας διακοπές (στην προμήθεια), οι άνθρωποι αγοράζουν από 100 έως 700 κουτιά από εμάς, με 3.800 ρούβλια (51 $) το ένα κουτί. Κυρίως, οι άνθρωποι αγοράζουν (Kaletra) με σκοπό να το μεταπωλήσουν σε πολύ υψηλή τιμή."
Ο έμπορος είπε ότι ένα κουτί κοστίζει πλέον 7.000-8.000 ρούβλια (94- $ 108 $), κάτι το οποίο είναι μια δραματική αύξηση στην τιμή σε σχέση με αρκετούς μήνες πριν.
Ο διευθυντής του H-Clinic στην Αγία Πετρούπολη, ο οποίος ειδικεύεται σε μολυσματικές ασθένειες, είπε ότι οι ασθενείς με HIV στο φαρμακείο του ανησυχούσαν ότι η παροχή του φαρμάκου θα εξαντληθεί εξαιτίας στη νέα ζήτηση. "Έχουμε ένα φορτηγό που προέρχεται από τη φαρμακευτική εταιρεία και όλα όσα έχει ήδη έχουν καταναμηθεί σε παραγγελίες", δήλωσε στο Reuters ο Andrei Skvortsov του H-Clinic. "Υπήρχαν έως 120 αιτήματα την ημέρα." Ο Skvortsov είπε ότι υπήρχαν άφθονα εφόδια για το γενόσημο φάρμακο, αλλά ήταν ο διανομέας της Kaletra που ευθύνεται γιατί οι εν λόγω προμήθειες εξαντλήθηκαν πρόσφατα.
Ένα άτομο που αποκαλείται με το όνομα Alexei, το οποίο ζήτησε την ανωνυμία του από το Reuters, λειτουργεί ένα «εφεδρικό γραφείο ιατρικής» που παραδίδει υπολειπόμενα φάρμακα σε άτομα που έχουν ανάγκη όταν εμφανιστούν ελλείψεις. Ο Αλεξέι είπε ότι υπάρχουν "μεταπωλητές και μεσάζοντες" που προσπαθούν να αποκτήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο το φάρμακο HIV.
Ο διευθύνων σύμβουλος της R-Pharm Alexei Repik δήλωσε ότι η Kaletra έχει μεγάλη ζήτηση και τώρα πωλείται παράνομα σε ορισμένα φαρμακεία. Ο Ρέπικ είπε ότι ενισχύει την παραγωγή του Kaletra καθώς η πανδημία μπορεί να επιδεινωθεί."Αλλά φυσικά, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την πλήρη κλίμακα της επιδημίας", πρόσθεσε.