Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Πολιτισμός

Χ. Ταχσίν: Ο άνθρωπος που πυροβόλησε κατά του ελληνικού στρατού στη Σμύρνη

Ήταν Οθωμανός εθνικιστής και δημοσιογράφος. Ήταν μέλος της Ειδικής Οργάνωσης της Οθωμανικής αυτοκρατορίας η οποία είναι γνωστή για το μεγάλο ρόλο που έπαιξε κατά την γενοκτονία των Χριστιανών της Ανατολής και ειδικά των Αρμενίων.

Ιστορία - Η Σμύρνη των Ελλήνων (εικόνες)

Κατά τον α’ παγκόσμιο πόλεμο ήταν στην ομάδα η οποία προσπάθησε ανεπιτυχώς να δολοφονήσει τους αδερφούς Μπάξτον, τον Νόελ και τον Τσαρλς. Παρότι καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε ετών, απελευθερώθηκε όταν οι γερμανικές δυνάμεις κατέλαβαν τη Ρουμανία.

Ο Ταχσίν στην Τουρκία σήμερα αποτελεί εθνικό σύμβολο για την εθνική αντίσταση κατά τη μικρασιατική εκστρατεία, καθώς όταν την 2α Μαΐου (15 Μαΐου με το ν.η.) ο ελληνικός στρατός πραγματοποίησε απόβαση στη Σμύρνη, ο Ταχσίν βρισκόταν στην πόλη για λογαριασμό της εφημερίδος Hukuk-u Beşer” και ήταν αυτός που έριξε τον πρώτο πυροβολισμό από την τουρκική συνοικία εναντίον των στρατευμάτων.

Το βράδυ της 1ης Μαΐου, όταν έγινε γνωστό ότι οι Έλληνες θα καταλάμβαναν τη Σμύρνη πολλοί Τούρκοι που ήταν αποφασισμένοι να αντισταθούν μαζεύτηκαν στο παλιό εβραϊκό νεκροταφείο και ο Ταχσίν ήταν εκ των ομιλητών που ζητούσαν από το πλήθος να μην παραδοθεί. Είχε, μάλιστα, ιδρυθεί και μια οργάνωση για το σκοπό αυτό.

Στην ομιλία του ο Ταχσίν επέκρινε σκληρά τις αποφάσεις της Ειρηνευτικής Διάσκεψης του Παρισιού. Το ίδιο βράδυ έγραφε στην εφημερίδα: “Ω άθλιε Τούρκε! Υποστηρίζεις την αποδοχή της ελληνικής κυριαρχίας; Δείξε ποιος είσαι τώρα. Μαζευτείτε στην πλατεία Maşatlık. […] Δεν υπάρχει πλούσιος, φτωχός, λόγιος ή αδαής εκεί. Υπάρχει όμως η απόλυτη πλειοψηφία που δεν θέλει την ελληνική κυριαρχία. Μην το επιστρέψετε! […] Τρέξτε στο Maşatlık κατά χιλιάδες, εκατοντάδες χιλιάδες. Και υπακούστε στη διαταγή του Εθνικού Συμβουλίου” (για τη μη παράδοση εννοεί).

Η Δίκη των Έξι: Δίκη των πρωταίτιων της Μικρασιατικής Καταστροφής

Ο Ταχσίν περίμενε από το πρωί κοντά στους τουρκικούς στρατώνες στην προκυμαία της Σμύρνης. Όταν ο ελληνικός στρατός πέρασε από το σημείο για να κατευθυνθεί στην περιοχή Καραντίνα ο Ταχσίν βγήκε από το πλήθος και φωνάζοντας “δεν μπορεί να κυματίζει έτσι στα χέρια του” πυροβόλησε τον σημαιοφόρο του ελληνικού συντάγματος ευζώνων και μόλις οι Έλληνες συνήλθαν από το σοκ απάντησαν στα πυρά και ο Ταχσίν έπεσε νεκρός σε ηλικία 31 ετών. Για τους Τούρκους αποτελεί τον πρώτο “μάρτυρα” του αγώνα των Οθωμανών για ανεξαρτησία. Το πτώμα του βρέθηκε κάτω από τον Πύργο του Ρολογιού της Σμύρνης.

Σήμερα στην Σμύρνη, στην πλατεία Κονάκ, δεσπόζει το άγαλμα το Ταχσίν για να θυμίζει την πράξη αυτή του Τούρκου εθνικιστή. Φυσικά για εμάς τους Έλληνες παραμένει ένας από τους εγκληματίες κατά των Χριστιανών της Ανατολής, που προωθούσαν την ιδέα της γενοκτονίας, για τους Τούρκους όμως το όνομά του προκαλεί δέος.

Νίκος Παππάς, cognoscoteam.gr

Tags
Back to top button