Τα κακά μαντάτα από το μέτωπο του πληθωρισμού προσγείωσαν… ανώμαλα την Wall Street όσον αφορά στις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί για το χρονοδιάγραμμα της έναρξης του καθοδικού κύκλου των επιτοκίων. Πάντως, την τελευταία ώρα της συνεδρίασης οι απώλειες περιορίστηκαν κάπως, συμφωνα με το
Βέβαια, οι αξιωματούχοι της Fed προσπαθούσαν, εδώ και εβδομάδες, να περιορίσουν τις προσδοκίες των επενδυτών, όμως τα συνεχή υψηλά σε Dow και S&P 500 έδειχναν πως η αγορά δεν λάμβανε το… μήνυμα, κάτι που τελικά έγινε σήμερα με την έντονη διόρθωση στους δείκτες.
Στο ταμπλό, ο Dow Jones κατρακύλησε κατά 524 μονάδες ή 1,35% πέφτοντας στις 38.272, αν και πρόσκαιρα οι απώλειες του ξεπερνούσαν τις 700 μονάδες. Ο S&P 500 υποχώρησε κατά 1,37% πέφτοντας στις 4.953 μονάδες και ο Nasdaq έκανε «βουτιά» ύψους 1,80% (σε σχέση με το πάνω από 2% που έχανε νωρίτερα) με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στις 15.655 μονάδες.
Wall Street: Μεικτά πρόσημα - Νέο ρεκόρ για τον Dow Jones
Για τους δείκτες ήταν η χειρότερη αντίδραση σε στοιχεία πληθωρισμού από τον Σεπτέμβριο του 2022. Για τον Dow και τον S&P ήταν η κατώτερη επίδοση από τον Μάρτιο και τον Φεβρουάριο του 2023 αντιστοίχως, ενώ για τον Nasdaq ήταν η πλέον πτωτική συνεδρίαση από τις 25 Οκτωβρίου 2023.
Την ίδια ώρα στην αγορά ομολόγων οι αποδόσεις κατέγραψαν εντυπωσιακό άλμα. Η απόδοση του 10ετούς ανέβηκε κατά 14 μονάδες στο 4,31%, ενώ η απόδοση του πιο ευαίσθητου στις κινήσεις της Fed 2ετούς ομολόγου εκτοξεύτηκε κατά 17 μονάδες στο 4,643%.
Παρά το γεγονός ότι τα νέα στοιχεία από το μέτωπο του πληθωρισμού έδειξαν πως ο δείκτης συνεχίζει την καθοδική του πορεία, το γεγονός πως ο ρυθμός συρρίκνωσης του επιβραδύνεται προκάλεσε εύλογο προβληματισμό στην αγορά.
Ήταν ένα στοιχείο στο οποίο είχε σταθεί και ο ίδιος ο Τζερόμ Πάουελ κατά την τελευταία συνεδρίαση της Fed, όταν είχε επισημάνει πως έξι μήνες καλών στοιχείων δεν επαρκούν, ώστε το συμβούλιο να βεβαιωθεί πως ο πληθωρισμός έχει μπει σε μια σταθερή καθοδική τροχιά προς τον στόχο του 2%.
Τότε οι δηλώσεις Πάουελ και το επιφυλακτικό σήμα του συμβουλίου, στη συνεδρίαση του Ιανουαρίου, είχαν αναγκάσει τους traders να… αποχαιρετήσουν την προοπτική μείωσης των επιτοκίων από το Μάρτιο, όπως ήλπιζαν και σχεδόν είχαν προεξοφλήσει μέχρι τις αρχές της χρονιάς.
Έτσι, είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση, την 1η Μαϊου.Το σκηνικό, ωστόσο, άλλαξε άρδην και πάλι μετά τα σημερινά στοιχεία. Η αργή υποχώρηση του πληθωρισμού σε συνδυασμό με την ισχυρή εικόνα της αγοράς εργασίας και τις αντοχές της αμερικανικής οικονομίας σημαίνουν πως η Fed δεν θα βιαστεί να μεταβεί σε ένα καθεστώς νομισματικής χαλάρωσης. Αντιθέτως τα νέα προγνωστικά δεν «βλέπουν» περικοπή των επιτοκίων πριν τον Ιούνιο, ή ακόμη χειρότερα από τον Ιούλιο ή και τον Σεπτέμβριο.
«Αν και η πόρτα για μια μείωση το Μάρτιο είχε ήδη ουσιαστικά κλείσει μέσα από τις δηλώσεις της Fed και τα στοιχεία για την απασχόληση, πλέον η Fed όχι μόνο κλείδωσε την πόρτα αυτή, αλλά πέταξε και το κλειδί» επεσήμανε στο Bloomberg ο Γκρεγκ Βιλένσκι της Janus Henderson Investors.
«Περιμένουμε πως η πρώτη μείωση δεν πρόκειται να έρθει πριν το συμβούλιο του Ιουνίου ή και του Ιουλίου» πρόσθεσε από την πλευρά του ο Πολ Τοφτ της Key Private Bank.
Πραγματικά, στις αγορές swap που μέχρι και τα μέσα Ιανουαρίου τιμολογούσαν πλήρως περικοπή των επιτοκίων το Μάιο και συνολική χαλάρωση κατά 175 μονάδες βάσης μέχρι τα τέλη της χρονιάς, οι πιθανότητες περικοπής το Μάιο έπεσαν μόλις στο 36%. Έτσι, και τα προγνωστικά για τη συνολική νομισματική χαλάρωση μέσα στο 2024 περιορίστηκαν στις 100 μονάδες βάσης.
Υπό το φως των δεδομένων αυτών το sell off στους δείκτες ήταν μάλλον λογικό και αναμενόμενο και δεν άφησε κανέναν κλάδο ανεπηρέαστο. Πάνω από το 88% των μετοχών του NYSE παρουσίασαν πτώση. Ειδικά δε, στον S&P 500 και οι 11 επιμέρους κλάδοι βρέθηκαν στα… κόκκινα με τις μεγαλύτερες απώλειες να καταγράφονται στον κλάδο του real estate, των εταιρειών κοινής ωφελείας και τους ομίλους καταναλωτικών ειδών.
Σημαντικές πιέσεις δέχτηκαν οι Big Tech, όπως η Microsoft και η Amazon, οδηγώντας την ελεύθερη πτώση του Nasdaq.
Στον Dow, την μεγαλύτερη κάμψη σημείωσαν η Walgreens και η Goldman Sachs και την μικρότερη η Visa και η Disney.
Από τις λίγες κερδισμένες και μάλιστα με ράλι η μετοχή της JetBlue Airways μετά την είδηση πως ο γνωστός ακτιβιστής μεγαλοεπενδυτής Καρλ Ίκαν απέκτησε μερίδιο ύψους 10% στην αεροπορική εταιρεία. Τα καλά εταιρικά αποτελέσματα οδήγησαν επίσης σε κέρδη την εταιρεία τροφίμων WK Kellogg Co., την βιοτεχνολογική Bruker και την τεχνολογική ZoomInfo Technologies.