Στα δημοσιοποιήθηκε η αγωγή Ανώτερου Αξιωματικού σύμφωνα και με που συμμετείχε στην αποστολή στην Λιβύη το 2023, κατά της τότε ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ και των Ενόπλων Δυνάμεων.
Σε εκείνη την τραγωδία χάθηκαν 5 άνθρωποι Τρεις στρατιωτικοί και δύο πολίτες.
Συγκεκριμένα πρόκειται για πέντε μέλη της ελληνικής αποστολής και πιο συγκεκριμένα ένα στέλεχος του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, δύο νοσηλεύτριες του Υγειονομικού των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και δύο πολίτες.
Το μόνο πιθανό είναι ότι η ελληνική πλευρά όφειλε να το είχε λάβει υπόψιν το άκρως εχθρικό σκηνικό στην Λιβύη, και να έστελνε τους Έλληνες στρατιωτικούς με εναέριο μέσο ( πιθανόν ελικόπτερο) στην Ντέρνα, ή όπου αλλού, συνοδεία ελληνικών τουλάχιστον δύο μαχητικών αεροσκαφών.
Οφείλαμε να αποφύγουμε κάθε χερσαία μετακίνηση της ελληνικής αποστολής, πόσο μάλλον αυτή που έγινε 300 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη στόχο της ελληνικής πλευράς στην Λιβύη.
Η αγωγή του Αξιωματικού στα ΜΜΕ, περιγράφει “μια επιχείρηση πολύ κακά οργανωμένη και σχεδιασμένη σε ένα άκρως εχθρικό περιβάλλον στην Βεγγάζη, καθώς και αστοχίες στις επικοινωνίες και στην δημοσιοποίηση της μεταφοράς της ελληνικής αποστολής”.
Η αγωγή κατατέθηκε από έναν ανώτερο αξιωματικό, ο οποίος συμμετείχε στην αποστολή, υπέστη σοβαρούς τραυματισμούς και συνεχίζει να βασανίζεται από τις συνέπειες των τραυμάτων του, και στρέφεται ( σύμφωνα με τις ίδιες πηγές) εναντίον του ελληνικού δημοσίου και της ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ, του ΥΠΕΞ και των Ενόπλων Δυνάμεων τότε.
Η ουσία είναι ότι αυτή η αποστολή, η οποία είχε καταστροφικό αποτέλεσμα έχει πληγώσει βαθιά την ελληνική κοινωνία, μιας και μιλάμε για απώλειες για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σε καιρό ειρήνης.
Παρά τις πολλές πληροφορίες για τα αίτια αυτής της ανείπωτης τραγωδίας, πιθανόν η αλήθεια να μην έχει ακόμα είναι γνωστή, μιας και πρόκειται για περιστατικό σε μια εμπόλεμη χώρα.
Υπενθυμίζουμε ότι την νύχτα της 10ης προς 11η Σεπτεμβρίου 2023, η καταιγίδα Ντανιέλ, που έπληξε τις ανατολικές ακτές της Λιβύης, προκάλεσε εκτεταμένες πλημμύρες, που χειροτέρεψε εκθετικά η κατάρρευση δυο φραγμάτων. Χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή κηρύχθηκαν αγνοούμενοι, ενώ πάνω από 40.000 αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Η Λιβύη, όπου η διαφθορά αποτελεί μάστιγα, σπαράσσεται από τη βία μετά την κατάρρευση του καθεστώτος του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι το 2011 κι έχει δυο κυβερνήσεις, τη μια στο δυτικό της τμήμα, υπό τον πρωθυπουργό Αμπντελχαμίντ Ντεϊμπέ, αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ, την άλλη στο ανατολικό τμήμα της χώρας, προσκείμενη στο στρατόπεδο του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ , που ελέγχει, πέρα από την Κυρηναϊκή, τομείς του νότου.
Σε αυτήν την καταστροφή ήθελε να βοηθήσει η χώρα μας, χάνοντας τόσο άδικα 5 ανθρώπους, από ένα ατύχημα του οποίου τα αίτια δεν έχουν διαλευκανθεί πλήρως τόσο διάστημα μετά, λόγω των εχθρικών συνθηκών που επικρατούν εκεί.
Η Λιβύη είναι μια χώρα που κυριαρχείται από την τουρκική, ρωσική παρουσία, ενώ υπάρχουν πολλές φυλές και τεράστια συμφέροντα λόγω της εξαγωγής πετρελαίου.
Οι σκοτωμοί, οι δολοφονίες, και επιχειρήσεις των δυνάμεων των δύο πλευρών ( Ανατολική και Δυτική Λιβύη) λαμβάνουν χώρα συχνά, προκαλώντας νεκρούς και τραυματίες, ενώ κυριαρχούν και Σύριοι μισθοφόροι.