Η Τουρκία κάνει ποδαρικό το 2025, με αναγγελία του ΥΠΑΜ της για έναρξη κατασκευής δύο (2) βασικών μονάδων επιφανείας και ενός (1) υποβρυχίου του Πολεμικού Ναυτικού της.
Η Τουρκία ξεκίνησε την κατασκευή αεροπλανοφόρου-αντιτορπιλικού και υποβρυχίου της
Σε σχετικό τουρκικό Χ αναφέρεται σχετικά ότι, "Η πρώτη κοπή λαμαρίνας του «Εθνικού μας Υποβρυχίου» (MİLDEN) έγινε στη Διοίκηση του Ναυπηγείου μας στο Gölcük και η πρώτη κοπή λαμαρίνας του «TF-2000 Air Defense Warfare Destroyer» και του «National Aircraft Carrier» έγινε στη Διοίκηση του Ναυπηγείου μας στην Κωνσταντινούπολη. Ξεκίνησε η κατασκευή τους"
επισημαίνει ότι "Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στη Διοίκηση του Ναυπηγείου Κωνσταντινούπολης πραγματοποιήθηκαν τελετές κοπής λαμαρίνας για το Εθνικό Αεροπλανοφόρο MUGEM, το Εθνικό Υποβρύχιο MİLDEN και το αντιτορπιλικό Αεράμυνας TF-2000 . Έτσι έγινε το απαραίτητο πρακτικό βήμα για την κατασκευή 3 διαφορετικών πολεμικών πλοίων που θα πάνε το τουρκικό ναυτικό ένα βήμα παραπέρα.
Ο σχεδιασμός της γάστρας του MUGEM αναπτύσσεται χρησιμοποιώντας ένα πολυδιάστατο εργαλείο βελτιστοποίησης για την αύξηση της συμβατότητας με τις συνθήκες της θάλασσας και την ικανότητα ελιγμών. Αυτά τα χαρακτηριστικά, δοκιμασμένα μέσω προσομοιώσεων, θα επιτρέψουν στο πλοίο να πλοηγηθεί στη θάλασσα με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.
Ο εξοπλισμός του αεροπλανοφόρου MUGEM
Επί του σκάφους υπάρχουν τρεις διάδρομοι, δύο σχεδιασμένοι για προσγείωση και ένας για απογείωση.
Ενώ σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθεί μια αρθρωτή ράμπα στην αρχική φάση, με το σύστημα καταπέλτη που αναπτύχθηκε από Τούρκους μηχανικούς να τίθεται σε λειτουργία στο μέλλον.
Το MUGEM θα μεταφέρει έως και 50 επανδρωμένα και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα.
Τα αεροσκάφη περιλαμβάνουν τη ναυτική έκδοση του HÜRJET της TAI , το μη επανδρωμένο αεροσκάφος μάχης ANKA-3.
Η BAYKAR διαθέτει μη επανδρωμένα αεροσκάφη μάχης KIZILELMA και TB3 UCAV.
Σύστημα κάθετης εκτόξευσης MİDLAS (VLS) 32 κυψελών (2×16) και 4 οπλικά συστήματα κλειστής άμυνας GÖKDENİZ (CIWS) θα αναπτυχθούν στο MUGEM για αμυντικές δυνατότητες.
Τα τηλεχειριζόμενα οπλικά συστήματα STOP 25mm ASELSAN θα παρέχουν προστασία από κοντινή απόσταση από ασύμμετρες απειλές.
Τεχνικές Προδιαγραφές
Τα εξέχοντα τεχνικά χαρακτηριστικά του MUGEM, τα οποία θα αναπτυχθούν σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, παρατίθενται ως εξής:
Μήκος: 285 μέτρα
Πλάτος: 72 μέτρα
Βύθισμα: 10,1 μέτρα
Εκτόπισμα: 60.000 τόνοι
Κορυφαία Ταχύτητα: 25+ κόμβοι
Ταχύτητα πλεύσης: 14 κόμβοι
Εμβέλεια: 10.000 ναυτικά μίλια
Σύστημα πρόωσης: Το σύστημα COGAG παρέχει συνολική ισχύ 23 MW με τέσσερις αεριοστρόβιλους LM2500
Ικανότητα προσωπικού: Τουλάχιστον 800 άτομα
Χωρητικότητα αεροσκάφους: 50 επανδρωμένα/μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα
Η αντίδραση της Ελλάδας
Εκείνο που θα πρέπει να καταλάβει το σύνολο των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα και ο Ελληνικός λαός, είναι ότι η Τουρκία κατασκευάζοντας συνεχώς νέες μονάδες επιφανείας, υποβρύχια, μίνι υποβρύχια, θαλάσσια drones (USV) και εναέρια drones (UAV-UCAV) επιχειρεί να αποκτήσει ναυτική κυριαρχία σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο, για να υλοιποιήσει το ιδεολόγημα της "Γαλάζιας Πατρίδας".
Εφόσον αυτό το πετύχει τα νησιά μας θα είναι πολύ ευκολότερο να καταληφθούν.
Απαιτείται πλέον η υλοποίηση ενός γιγαντιαίου εξοπλιστικού προγράμματος από τη χώρα μας πριν είναι πολύ αργά, αφού συγκρίνοντας τα μεγέθη των ετήσιων προϋπολογισμών Τουρκίας-Ελλάδας για τις αμυντικές δαπάνες για το 2025, διαπιστώνουμε ότι οι γείτονες δαπανούν 14πλάσια ποσά σε σχέση με τα δικά μας.
Η ενεργοποίηση μας μέσω της PESCO της ΕΕ θα πρέπει να είναι πολλαπλάσια, όπως και η συνεργασία μας για συμπαραγωγή σύγχρονων οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών με σύμμαχες χώρες όπως πχ. Γαλλία-Ισραήλ-ΗΠΑ ,ενώ απαιτείται να ενισχυθεί άμεσα η ανάπτυξη της Πολεμικής μας Βιομαχανίας,προκειμένου η χώρα μας να περιορίσει σημαντικά να "ψωνίζει από το ράφι" για τις αμυντικές της ανάγκες.
Για τον σκοπό αυτό προτείνεται ΑΜΕΣΑ η ίδρυση Ταμείου Ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο να έχει ως βασικό οικονομικό πόρο ένα ποσοστό της τάξης του 8-10% του ΦΠΑ.
Ωστόσο η κατασκευή και ανάπτυξη χιλιάδων φθηνών FPV στα νησιά μας και στη Θράκη είναι εφικτή την ώρα που μιλάμε από την Ελληνική αμυντική βιομηχανία, που σε συγκερασμό με την εκπαίδευση των στρατιωτικών μονάδων μας αλλά και του τοπικά διαμένοντος πληθυσμού στα πλαίσια της Παλαϊκής άμυνας στον χειρισμό τους θα ενισχύσει την αποτρεπυτική τους ισχύ ακόμη περισσότερο.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η καρδιά της Ελλάδας είναι το Αιγαίο και πως απώλειά του θα σημάνει την αρχή πολλών δεινών για την Πατρίδα μας.