Η Τουρκιά με τη Σερβία τα τελευταία χρόνια έχουν έρθει πολύ κοντά, σε μία ανησυχητική για τη χώρα μας εξέλιξη, που βλέπει την τουρκική επιρροή στα Βαλκάνια να ξεφεύγει από τα στενά όρια του «μουσουλμανικού τόξου».
Οι σχέσεις Σερβίας και Τουρκίας είναι σήμερα οι καλύτερες από ποτέ, στην νεότερη ιστορία, διαπίστωσαν από κοινού οι πρόεδροι των δύο χωρών, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την συνάντησή τους στο Βελιγράδι.
Ο Τούρκος πρόεδρος πραγματοποιεί, από σήμερα το μεσημέρι, διήμερη επίσκεψη στην Σερβία.
Το πρόγραμμα του Τούρκου προέδρου είναι πλήρες αφού πέρα από τις συναντήσεις σε διμερές επίπεδο, κατά την διάρκεια της επίσκεψης του θα πραγματοποιηθεί (αύριο) η τριμερής διάσκεψη Σερβίας-Τουρκίας-Βοσνίας και Ερζεγοβίνης και θα γίνουν τα εγκαίνια έναρξης των εργασιών για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Βελιγράδι -Σαράγιεβο που χρηματοδοτεί η Τουρκία.
Πλούσιο ήταν και το σημερινό πρόγραμμα αφού πέρα από τις κατ ιδίαν συνομιλίες των δύο προέδρων, συνεδρίασε το ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας με την συμμετοχή πολλών υπουργών ενώ οι πρόεδροι απεύθυναν χαιρετισμό στο οικονομικό φόρουμ όπου συμμετείχαν Τούρκοι και Σέρβοι επιχειρηματίες. Τον Ερντογάν, στο ταξίδι του στο Βελιγράδι, συνοδεύουν διακόσιοι περίπου επιχειρηματίες από την Τουρκία.
Με αφορμή την επίσκεψη του σήμερα έγιναν τα εγκαίνια έναρξης λειτουργίας έξι εργοστασίων που ανοίγουν στην Σερβία τουρκικές εταιρίες.
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο προέδρων, ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι συμφωνήθηκε η αύξηση των εμπορικών συναλλαγών από τα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ που είναι σήμερα στα 2 δισεκατομμύρια με προοπτική να ανέλθουν μακροπρόθεσμα στα πέντε δισεκατομμύρια.
Αναφέρθηκε επίσης ότι υπεγράφησαν, συνολικά, εννέα συμφωνίες και μνημόνια συνεργασίας που αφορούν τις εμπορικές συναλλαγές, την άμυνα, την ασφάλεια, τις υποδομές, την επιστημονική και τεχνολογική συνεργασία, την ανάπτυξη των ηλεκτρονικών τεχνολογιών, την κοινωνική ασφάλεια, τις συγκοινωνίες, τον πολιτισμό. Συμφωνήθηκε επίσης να ανοίξει η Τουρκία προξενείο στο Νόβι Πάζαρ, στην περιοχή του Σάντζακ, όπου αποτελεί πλειοψηφία ο μουσουλμανικός πληθυσμός.
Στα θέματα της ασφάλειας ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στην παρουσία, από φέτος το καλοκαίρι, Τούρκων αστυνομικών στις συνοριακές διαβάσεις στην Σερβία απ' όπου διέρχονται Τούρκοι υπήκοοι που εργάζονται σε χώρες της δυτικής Ευρώπης.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην ανάγκη πάταξης της δράσης του δικτύου του Φετουλάχ Γκιουλέν και ευχαρίστησε τον πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς για την υποστήριξη που παρέχει η Σερβία. «Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε την υποστήριξη του Βούτσιτς. Σας ευχαριστώ εκ μέρους της χώρας μου και του λαού της» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο της Σερβίας.
Σχετικά με την συνεργασία στον αμυντικό τομέα ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανέφερε ότι υπάρχει ενδιαφέρον της Σερβίας για αγορά εξοπλισμού από την Τουρκία και για τη μεταφορά τεχνολογίας μέσα από την συνεργασία της αμυντικής βιομηχανίας των δύο χωρών.
Αναφορικά με το ζήτημα του Κοσόβου ο πρόεδρος της Σερβίας δήλωσε ότι δεν υπάρχει σύγκλιση απόψεων με δεδομένο ότι η Τουρκία αναγνωρίζει το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος, εξέφρασε ωστόσο κατανόηση σημειώνοντας ότι η τουρκική ηγεσία ασκεί πολιτική, πρωτίστως, με βάση τα συμφέροντα της χώρας της.
Ο πρόεδρος της Σερβίας ευχαρίστησε τον Ερντογάν για το ενδιαφέρον που επιδεικνύει για τα δυτικά Βαλκάνια επισημαίνοντας ότι ο ρόλος της Τουρκίας στην περιοχή λειτουργεί σταθεροποιητικά.