
Η Τουρκία έχει ξεκινήσει προσπάθειες να πάρει τον έλεγχο της αεροπορικής βάσης Tiyas της Συρίας, γνωστή και ως T4, και ετοιμάζεται να αναπτύξει εκεί συστήματα αεράμυνας,ανέφερε το Middle East Eye, επικαλούμενο πηγές που γνωρίζουν το θέμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κατασκευαστικά σχέδια για την τοποθεσία βρίσκονται επίσης σε εξέλιξη.
Άγκυρα και Δαμασκός διαπραγματεύονται αμυντικό σύμφωνο από τον Δεκέμβριο, μετά την ανατροπή του Μπασάρ αλ Άσαντ.
Η συμφωνία προβλέπει ότι η Τουρκία θα παρέχει αεροπορική κάλυψη και στρατιωτική προστασία για τη νέα κυβέρνηση της Συρίας, η οποία επί του παρόντος δεν διαθέτει τακτικό στρατό.
Πηγή που γνωρίζει το θέμα μίλησε στο Αραβικό πρακτορείο ειδήσεων, αναφέροντας ότι η Τουρκία έχει αρχίσει να κινείται για να πάρει τον έλεγχο της αεροπορικής βάσης Τ4, που βρίσκεται κοντά στην Παλμύρα στην κεντρική Συρία.
«Ένα σύστημα αεράμυνας τύπου Hisar θα αναπτυχθεί στο Τ4 για να παρέχει αεροπορική κάλυψη για τη βάση», είπε η πηγή, συνεχίζοντας : "Μόλις το σύστημα εγκατασταθεί, η βάση θα ανακατασκευαστεί και θα επεκταθεί με τις απαραίτητες εγκαταστάσεις".
Η Άγκυρα σχεδιάζει επίσης να αναπτύξει επιτήρηση και οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με εκτεταμένες δυνατότητες κρούσης.
Η σκοτεινή εμπλοκή των ΗΠΑ στον πόλεμο! Οι Αμερικανοί εντόπιζαν τους ρωσικούς στόχους και οι Ουκρανοί τους χτυπούσαν
Αν και Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν υποβαθμίσει προηγουμένως την πιθανότητα στρατιωτικής παρουσίας στη Συρία, περιγράφοντας τέτοια σχέδια ως πρόωρα, οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν κάτω από άκρα μυστικότητα, σύμφωνα με πηγές.
Το Ισραήλ θα αντιδράσει σε αυτά τα σχέδια της Άγκυρας
Σύμφωνα με την εφημερίδα Jerusalem Post Ισραηλινή πηγή ασφαλείας ανέφερε : «Εάν εγκατασταθεί μια τουρκική αεροπορική βάση στη Συρία, θα υπονομεύσει την ελευθερία λειτουργίας του Ισραήλ.
Αυτή είναι μια πιθανή απειλή στην οποία αντιτιθέμεθα».
με έμφαση στις απειλές που συνίσταται πλέον η τουρκική παρουσία.
Η ανησυχία του Ισραήλ ότι η συριακή κυβέρνηση μπορεί να επιτρέψει στην Τουρκία να δημιουργήσει στρατιωτικές βάσεις στη χώρα έρχεται εν μέσω της αυξανόμενης συνεργασίας μεταξύ του καθεστώτος του Α. Σάραα στην Συρία και την κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου Ερντογάν.
Ενώ το Ισραήλ βλέπει την τουρκική στρατιωτική παρουσία στη Συρία ως πιθανή απειλή, η Άγκυρα στοχεύει να σταθεροποιήσει τη χώρα αξιοποιώντας τις στρατιωτικές της ικανότητες και καλύπτοντας το κενό ισχύος που αφήνει η αποχώρηση της Ρωσίας και του Ιράν.
Δεν άντεξε η Σουηδία! Ετοιμάζει "κανόνες συμπεριφοράς" για τους μετανάστες - Αν δεν τους τηρούν ... απέλαση
Η πηγή πρόσθεσε ότι η βάση θα βοηθήσει την Τουρκία να αποκτήσει εναέριο έλεγχο σε όλη την περιοχή, ενώ οι Τζιχαντιστές έχουν πυρήνες που δραστηριοποιούνται στην έρημο της Συρίας.
Η Άγκυρα στοχεύει τελικά να δημιουργήσει ένα πολυεπίπεδο σύστημα αεράμυνας μέσα και γύρω από τη βάση, το οποίο θα έχει ικανότητες αεράμυνας μικρής, μεσαίας και μεγάλης εμβέλειας έναντι ποικίλων απειλών, από μαχητικά αεροσκάφη έως drones και πυραύλους.
Μια δεύτερη πηγή σημείωσε ότι η παρουσία τουρκικών συστημάτων αεράμυνας και μη επανδρωμένων αεροσκαφών πιθανότατα θα αποτρέψει το Ισραήλ από το να εξαπολύσει αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή.
Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας αρνήθηκε να σχολιάσει. Η κατάρρευση της κυβέρνησης Άσαντ και η ανάδειξη της Τουρκίας ως κυρίαρχης δύναμης στη Συρία έχουν ανησυχήσει περαιτέρω το Ισραήλ, το οποίο πλέον βλέπει την Άγκυρα ως δυνητικά μεγαλύτερη απειλή στην περιοχή από το Ιράν.