Από τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας Χακάν Φιντάν και Γιασάρ Γκιουλέρ θα ενημερωθούν σήμερα τα μέλη της Ολομέλειας της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης σχετικά με τις εξελίξεις στη Γάζα και τον Λίβανο, καθώς και τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν για το Ισραήλ.
Η συνεδρίαση αναμένεται να είναι κεκλεισμένων των θυρών, γεγονός που σημαίνει ότι τα πρακτικά της δεν θα μπορούν να δοθούν στη δημοσιότητα πριν από την παρέλευση δέκα ετών.
Η ενημέρωση, την οποία ζήτησε το κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα μετά τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η ισραηλινή επιθετικότητα έχει στόχο την Τουρκία. Το CHP ξεκαθάρισε χτες, Δευτέρα, ότι, εάν πράγματι τίθεται θέμα εθνικής απειλής για την Τουρκία, τότε θα σεβαστεί τον απόρρητο χαρακτήρα της συνεδρίασης και θα συμβάλει στην εθνική προσπάθεια, αλλά δεν θα δείξει ανοχή αν το θέμα αυτό χρησιμοποιείται ως αντιπερισπασμός από τα προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας.
Eπικεφαλής της CIA: Ισραήλ και Ιράν δεν θέλουν «ολοκληρωτική σύγκρουση»
Με αφορμή την ομιλία του για την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου, την 1η Οκτωβρίου, ο Τούρκος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι «μετά την Παλαιστίνη και τον Λίβανο, η ισραηλινή κυβέρνηση υποκινούμενη από την αυταπάτη της Γης της Επαγγελίας, θα βάλει στο στόχαστρο την πατρίδα μας» -μια θέση που παραπέμπει στις βιβλικές αναφορές για το Κράτος του Ισραήλ και εκφράζεται όλο και πιο συχνά το τελευταίο διάστημα από χείλη κορυφαίων κυβερνητικών αξιωματούχων, πολιτικών αναλυτών και από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας, ως ένδειξη ότι το Ισραήλ στρέφεται κατά της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.
Ο Τούρκος πρόεδρος προσέθεσε ότι «για την πατρίδα μας, το έθνος μας και την ανεξαρτησία μας, θα σταθούμε απέναντι σε αυτή την κρατική τρομοκρατία με κάθε μέσο που διαθέτουμε». Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι ο Λίβανος, στον οποίο έχει επιτεθεί το Ισραήλ, απέχει από το νοτιότερο σημείο των συνόρων της Τουρκίας μόνο 180 χιλιόμετρα, δηλαδή μία απόσταση 2,5 ώρες οδικώς.
Λίγες ημέρες αργότερα επανέλαβε τη θέση του αυτή από το βήμα ενός φεστιβάλ τεχνολογίας στα Αδανα, κάνοντας λόγο για ύπουλο σχέδιο που τέθηκε σε εφαρμογή και στρέφεται κατά της Τουρκίας και υποστηρίζοντας ότι η επίθεση του Ισραήλ δεν θα περιοριστεί στη Γάζα και στον Λίβανο, ενώ τόνισε ότι η Τουρκία θα αντισταθεί σε νέα σχέδια διαμοιρασμού της περιοχής, παρόμοια με εκείνα που εφαρμόστηκαν κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο με τη συμφωνία Σάικς-Πικό (σ.σ. η μυστική αγγλο-γαλλική συμφωνία του 1916 για τον διαμοιρασμό της τότε οθωμανικής Μέσης Ανατολής).