Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Τουρκία: Η κυβέρνηση θέλει να φορολογήσει τις πιστωτικές κάρτες

Μάλιστα, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του AKP, τόνισε ότι τα νέα μέτρα αναμένεται να αποφέρουν επιπλέον 70 έως 80 δισεκατομμύρια λίρες, δηλαδή περίπου 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια στο Ταμείο, ωστόσο το νομοσχέδιο έχει προκαλέσει θυελλώδεις αντιδράσεις στην Τουρκία, με οικονομολόγους να ασκούν σκληρή κριτική στην κυβέρνηση.

Ο Υπουργός Οικονομικών, Μεχμέτ Σιμσέκ δήλωσε σήμερα (15.10.2024) ότι το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου θα ενισχύσει τις «αποτρεπτικές ικανότητές» της Τουρκίας και πρόσθεσε ότι: «Ο στόχος είναι καθαρός και προφανής: η χώρα μας δεν έχει άλλη επιλογή παρά να ενισχύσει την αποτρεπτική ικανότητά της. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν φωτιά και πόλεμος στην περιοχή μας. Ζούμε σε ένα επικίνδυνο περιβάλλον».

Ακόμα, ο Τούρκος Υπουργός Οικονομικών τόνισε, στη διάρκεια συνέντευξής του στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό NTV, πως: «Οι πόροι αυτοί θα περιέλθουν στο σύνολο τους στις αμυντικές βιομηχανίες: με άλλα λόγια, δεν είναι μια προσπάθεια μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος».

Στη διάρκεια των οκτώ πρώτων μηνών του 2024, τα έσοδα των αμυντικών βιομηχανιών από εξαγωγές έφθασαν τα 3,7 δισεκ. δολάρια, καταγράφοντας αύξηση κατά 9,8% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2023, σύμφωνα με τον πρόεδρο των τουρκικών αμυντικών βιομηχανιών Χαλούκ Γκοργκούν. Τα προϊόντα του αμυντικού τομέα, αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 80% των εσόδων της χώρας από τις εξαγωγές (10,2 δισεκ. δολάρια το 2023).

Το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο

Με βάση τα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο του AKP, που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2025, εάν ψηφιστεί από το τουρκικό κοινοβούλιο, στους κατόχους με πιστωτικές κάρτες με όριο άνω των 100.000 λιρών Τουρκίας (περίπου 2.700 ευρώ) επιβάλλεται ετήσιο τέλος 750 λιρών Τουρκίας (20 ευρώ). Ενδεικτικά μερικά από τα ποσά που θα εισπράττονται ως τέλη υπέρ του Ταμείου είναι:

Ο Ερντογάν ετοιμάζει την Τουρκία για πόλεμο και επέβαλε ειδικό τέλος στις συναλλαγές με πιστωτικές υπέρ της πολεμικής βιομηχανίας της χώρας του

  • Στις μεταβιβάσεις ακινήτων 750 λίρες Τουρκίας (20 ευρώ) ξεχωριστά από τον αγοραστή και των πωλητή.
  • Στις υπόλοιπες υπηρεσίες στα Κτηματολογικά Γραφεία 375 λίρες Τουρκίας (10 ευρώ).
  • Στις συμβολαιογραφικές πράξεις για καταχώρηση καινούργιων οχημάτων 3.000 λίρες Τουρκίας (80 ευρώ).
  • Στις συμβολαιογραφικές πράξεις για καταχώρηση μεταχειρισμένων οχημάτων 1.500 λίρες Τουρκίας (40 ευρώ).
  • Στις λοιπές συμβολαιογραφικές πράξεις 75 λίρες Τουρκίας (2 ευρώ) για κάθε μία.

Αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας

Ορισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έσπευσαν, μετά τις κυβερνητικές εξαγγελίες, να προειδοποιήσουν τον κόσμο ότι η συγκεκριμένη είσπραξη εισφορών δεν έχει νομοθετηθεί ακόμα και έτσι δεν χρειάζεται να μειώσουν οι πελάτες τα όρια των πιστωτικών τους καρτών.

Από την πλευρά τους, αρκετοί Τούρκοι οικονομολόγοι και αναλυτές έχουν αντιδράσει αρνητικά στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, οι οποίοι αναφέρουν ότι δεν μπορούν να φορολογηθούν τα όρια των πιστωτικών καρτών, αφού η πίστωση είναι χρέος και οι φόροι επιβάλλονται στον πιστωτή όχι στον οφειλέτη.

Άλλοι υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να εστιάσει στην φορολόγηση των υψηλών εισοδημάτων, ενώ η αντιπολίτευση το χαρακτήρισε ως «φόρο που δεν έχει υπάρξει ποτέ ξανά και πουθενά αλλού στον κόσμο».

Η ιστορία και η σημασία του Ταμείου

Το εν λόγω Ταμείο δημιουργήθηκε το 1985 από την τότε κυβέρνηση του Τουργκούτ Οζάλ και αποστολή του είναι να χρηματοδοτεί αμυντικά προγράμματα της χώρας. Αποτελεί τον σημαντικότερο πόρο της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της κυβέρνησης στην Τουρκία, στα καθήκοντα της οποίας περιλαμβάνεται «ο σχεδιασμός της παραγωγής σε ιδιωτικούς ή δημόσιους φορείς των απαιτούμενων σύγχρονων όπλων, εργαλείων και εξοπλισμού».

Σημειώνεται ότι ο ταμείο είναι ειδικού καθεστώτος, είναι ανεξάρτητο και τα χρήματα που διαχειρίζεται δεν αποτελούν μέρος του κρατικού Προϋπολογισμού, αντιθέτως μπορούν να μεταβιβάζονται σε αυτό πόροι του Προϋπολογισμού.

Tags
Back to top button