Η Τουρκάλα δημοσιογράφος Ουζάι Μπουλούτ (εξειδικευμένη στο Κουρδικό και στις εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες της Τουρκίας) στιγματίζει την τακτική της τουρκικής Δικαιοσύνης, στην οποίαν επικρατούν πραγματικά «δύο μέτρα και δύο σταθμά».
Από τη μία έχει οδηγήσει –αναπολόγητους και χωρίς την παροχή θεμελιωδών υπερασπιστικών δικαιωμάτων– στις φυλακές δημοσιογράφους που είναι κριτικοί απέναντι στο τουρκικό κράτος, καθώς επίσης και μέλη της νομοθετικής εξουσίας επειδή είναι Κούρδοι. Από την άλλη, τα μέλη του Ισλαμικού Κράτους που είναι έγκλειστα στις τουρκικές φυλακές είναι μόλις 7, όταν έχουν γίνει μεγάλα τρομοκρατικά χτυπήματα στην Τουρκία από το ΙΚ και οι μαχητές του πηγαινοέρχονται ανεμπόδιστα, αν όχι με την ανοχή του τουρκικού κράτους.
Οι δε στατιστικές επισημάνσεις της Μπουλούτ αποτελούν άλλη μια τρανή απόδειξη της έλλειψης ανεξαρτησίας της τουρκικής Δικαιοσύνης και της κατευθυνόμενης από το κράτος απονομής της.
Τα παραπάνω ως γεγονότα επιβεβαιώνουν τη νομική ορθότητα της απόφασης του Αρείου Πάγου για την μη έκδοση των 8 Τούρκων στρατιωτικών στην Τουρκία, ήτοι σε μια χώρα που αυτήν την περίοδο δεν υφίσταται ούτε μέριμνα για δίκαιη δίκη, ούτε αναγνώριση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Άρθρο της Ουζάι Μπουλούτ (Uzay Bulut), Gatestone Ιnstitute.
Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης, μόνον επτά μέλη του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) έχουν καταδικασθεί για εγκλήματα και έχουν φυλακιστεί στην Τουρκία στον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Τα στατιστικά δεδομένα δημοσιοποιήθηκαν όταν ο Μπεκίρ Μποζντάγ, ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης, ρωτήθηκε στο τουρκικό Κοινοβούλιο για τον αριθμό των καταδίκων του ΙΚ στις τουρκικές φυλακές.
Ένα από τα πολλά μέλη του ΙΚ στην Τουρκία που έχει αποφυλακιστεί από τα τουρκικά δικαστήρια είναι ο Αμπντουλσαμέτ Σ. (Abdulsamet C.), ο οποίος συνελήφθη στις 2 Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους με την κατηγορία της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση. Ο Αμπντουλσαμέτ Σ. ομολόγησε ότι είχε ταξιδέψει στη Συρία για να συμμετέχει στο ΙΚ το 2014. Πρόσθεσε ότι ένας Αζέρος με το κωδικό όνομα «Αμάρ», ο οποίος διέδιδε την προπαγάνδα του ΙΚ σε ένα τζαμί στην Κωνσταντινούπολη, τον εφοδίαζε με πληροφορίες επικοινωνίας που του επέτρεπαν να πάει στην τουρκική πόλη Γκαζιαντέπ, μέσω της οποίας εισήλθε στην Συρία όπου συμμετείχε στο ΙΚ.
Ο Αμπντουλσαμέτ Σ. είπε ότι πήγε στην συριακή πόλη Τζαραμπλούς με μια ομάδα ανθρώπων, δέχθηκε θρησκευτική εκπαίδευση στην πόλη Μάνμπιτς για έναν μήνα, και μετά ταξίδεψε στο Ιράκ καις την Συρία πριν επιστρέψει στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2015.
Θέλοντας να επωφεληθεί από το «Νόμο της έμπρακτης μετάνοιας», αποφυλακίσθηκε από ένα τουρκικό δικαστήριο με αναστολή, παρά ταύτα συνέχισε να είναι σε επαφή με το ΙΚ.
Ακόμη και μετά την επιστροφή του στη συνοικία Ουμρανίγιε στην Κωνσταντινούπολη, όπου κατοικεί η οικογένειά του. Κατηγορητήριο που εκδόθηκε σε βάρος του από το Γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης περιέχει αποδείξεις που δείχνουν τις επαφές του με το ΙΚ, όπως πανό, φωτογραφίες, οπτικοακουστικό υλικό και τραγούδια. Κατά τη διάρκεια μια εφόδου στο σπίτι του, η αστυνομία βρήκε ένα βιβλίο με τίτλο 44 τρόποι υποστήριξης του ιερού αγώνα, το οποίο είναι απαγορευμένο στην Τουρκία.
Παρ’ όλες τις απτές αποδείξεις, ο Αμπντουλσαμέτ Σ. αποφυλακίστηκε από το δικαστήριο στην Κωνσταντινούπολη με αναστολή, υπό τον όρο ότι έχει μόνιμη κατοικία στην Κωνσταντινούπολη. Η εφημερίδα Hürriyet επικοινώνησε με τον δικηγόρο του μέλους του ΙΚ, ο οποίος είπε ότι εξεπλάγη από την αποφυλάκιση του πελάτη του.
Οι συμπρόεδροι του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιούκσεντάγ (φωτ.: HDP)
Εν τω μεταξύ, τουρκικά δικαστήρια έχουν συλλάβει αρκετούς βουλευτές και πολιτικούς του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), καθώς επίσης και Κούρδων δημάρχων από το Δημοκρατικό Κόμμα Περιφερειών (DBP). Ο συνολικός αριθμός των βουλευτών του HDP που είναι υπό κράτηση είναι 12. Επίτροποι διορίστηκαν από την κυβέρνηση για να αντικαταστήσουν τους συλληφθέντες δημάρχους στην κυρίως κουρδική νοτιοανατολική περιοχή της χώρας, σύμφωνα με πληροφορίες από το pontos-news.gr
Σύμφωνα με μια πρόσφατη δημόσια δήλωση του HDP, 1.478 Κούρδοι πολιτικοί –συμπεριλαμβανομένων 78 δημοκρατικά εκλεγμένων δημάρχων– έχουν συλληφθεί από τον Ιούλιο του 2016.
Οι συμπρόεδροι του HDP, ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς και η Φιγκέν Γιούκσενταγ, είναι επίσης στην φυλακή. Οι εισαγγελείς ζητούν μέχρι 142 χρόνια φυλάκισης για τον Ντεμιρτάς και μέχρι 83 χρόνια για την Γιούκσενταγ. Μία εκ των κατηγοριών που απευθύνονται στον Ντεμιρτάς είναι «συντονισμός τρομοκρατικής οργάνωσης».
Δημοσιογράφοι που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση δέχονται επίσης ποικίλες πιέσεις στην Τουρκία. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση από την Τουρκική Πλατφόρμα για την Ανεξάρτητη Δημοσιογραφία (P24), 151 άτομα είναι στην φυλακή επειδή είναι δημοσιογράφοι ή επειδή είναι υπάλληλοι σε μέσα ενημέρωσης. Δεκάδες τηλεοπτικοί σταθμοί, πρακτορεία ειδήσεων, περιοδικά και ραδιοσταθμοί έχουν κλείσει από την τουρκική κυβέρνηση. Ειδικά τα κουρδικά μέσα ενημέρωσης δέχονται επίθεση – πολλοί από τους συλληφθέντες δημοσιογράφους εργάζονται για φιλοκουρδικά μέσα.
Εν τω μεταξύ, ένα μέλος ΙΚ που εμφανίστηκε σε προπαγανδιστικό βίντεο να απειλεί την Τουρκία, είχε προηγουμένως κρατηθεί δις στην Τουρκία και είχε αποφυλακισθεί. Σύμφωνα με την Hürriyet, ο προσφάτως αναγνωρισθείς μαχητής Χασάν Αϊντίν είχε κρατηθεί το 2012 σε μια επιχείρηση που στόχευε την αλ Κάιντα στην νότια επαρχία των Αδάνων, αλλά αργότερα αφέθηκε ελεύθερος. Κρατήθηκε ξανά το 2015, ενώ επιχείρησε να περάσει στην Συρία. Στρατιωτικός εξοπλισμός και ένα drone βρέθηκαν σε ένα μίνι λεωφορείο που χρησιμοποιούσε ο Αϊντίν, και κλητεύθηκε στο δικαστήριο. Αργότερα αφέθηκε ελεύθερος υπό τον όρο της δικαστικής επιτήρησης.
Σύμφωνα με τον Κούρδο πολιτικό Αϊχάν Μπιλγκέν (Ayhan Bilgen), οι κινήσεις των ισλαμιστών τρομοκρατών από την Συρία στην Τουρκία κλιμακώνονται προσφάτως. Κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος στα κεντρικά γραφεία του HDP στην Άγκυρα στις 22 Ιανουαρίου, ο Μπιλγκέν, βουλευτής του HDP και εκπρόσωπος Τύπου, είπε ότι μέλη του ΙΚ, του Μετώπου αλ-Νούσρα, της Αχράρ αλ-Σαμ, και του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, που έχουν ρίζες στην αλ Κάιντα, μετακινούνται κατά πλήθη από τη Συρία στην Τουρκία.
«Αυτό είναι ξεκάθαρο». Μια αγορά έχει στηθεί στην Άγκυρα. Υπάρχουν τακτικά ταξίδια μεταξύ της Ράκκα [ένα προπύργιο του ISIS στην Συρία] και της ASTI [κεντρικός σταθμός λεωφορείων της Άγκυρας] για $1,250 ανά επιβάτη. Όλοι γνωρίζουν ότι η ροή [των μαχητών] είναι έντονη. Τι κάνουν οι μονάδες ασφαλείας και πληροφοριών στην Τουρκία γι’ αυτό; Ποιος πήρε αυτούς τους ανθρώπους εκεί και θα επιστρέψουν πίσω; Και τί αναμένεται από την επιστροφή τέτοιων οργανώσεων όπως ο ISIS και η αλ Νούσρα;» Ακολούθως, μετά από αυτά τα σχόλια, ο Μπιλγκέν συνελήφθη με κατηγορίες για «τρομοκρατία», στις 21 Ιανουαρίου.
Στην Τουρκία, φαίνεται, ότι τα μέλη του ISIS είναι πιο ελεύθερα από τους δημοσιογράφους και τους ειρηνικούς, δημοκρατικά εκλεγμένους Κούρδους πολιτικούς.
*Η Uzay Bulut, μια δημοσιογράφος γεννημένη και αναθρεμμένη ως μουσουλμάνα στην Τουρκία, επί του παρόντος έχει βάση στην Ουάσινγκτον.