Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Τόμο αυτοκεφαλίας ζητάει ο Σκοπιανός πρόεδρος από τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πεντάροφσκι, απέστειλε επιστολή προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, με την οποία τον ευχαριστεί για την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να αποκαταστήσει την κανονικότητα της ορθόδοξης εκκλησίας της χώρας του.

Στην επιστολή του αυτή ο Στέβο Πεντάροφσκι εκτιμά ότι με την αποδοχή, από την μεριά του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της εκκλησίας της Βόρειας Μακεδονίας σε κανονική ενότητα και ευχαριστιακή κοινωνία «αποκαταστάθηκε η ιστορική αδικία που διαπράχθηκε εις βάρος της Εκκλησίας μας και των πιστών της και θεραπεύτηκαν οι βαθιές πληγές που προκλήθηκαν από την επί δεκαετίες απομόνωση».

Ο Μόρφου απαντά για Αρχιεπισκοπικές: Ο.. λάηνσμαν, οι πατριάρχες και το θαύμα


Επιπλέον στην επιστολή του εξέφρασε την ελπίδα και την προσδοκία για οριστική διευθέτηση του διοικητικού καθεστώτος της εκκλησίας της χώρας του στο εγγύς μέλλον μέσω της απονομής Τόμου Αυτοκεφαλίας εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τονίζοντας ότι η ολοκλήρωση της αυτοκεφαλίας της εκκλησίας της Βόρειας Μακεδονίας αποτελεί κορυφαίο εθνικό συμφέρον.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου αποδέχτηκε την έκκλητο προσφυγή της ορθόδοξης Εκκλησίας της Βόρειας Μακεδονίας και αποφάσισε, την αποκατάσταση της κανονικότητας της εκκλησίας αυτής, αναγνωρίζοντας την με την ονομασία «Αρχιεπισκοπή Αχρίδος» και αποκλείοντας παράλληλα τον όρο «μακεδονική» και οποιοδήποτε άλλο παράγωγο της λέξης «Μακεδονία» για την ονομασία της .

Η ορθόδοξη εκκλησία της χώρας αποσχίστηκε το 1967 από το Σερβικό Πατριαρχείο και κήρυξε το αυτοκέφαλό της με την ονομασία «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία», το οποίο δεν αναγνωρίζεται από καμία επίσημη ορθόδοξη εκκλησία του κόσμου.

Μόλις προχθές, η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία αποδέχτηκε και αυτή με τη σειρά της την επιστροφή στην κανονικότητα και την ευχαριστιακή κοινωνία της εκκλησίας της Βόρειας Μακεδονίας, η οποία πλέον έπαψε να θεωρείται σχισματική.

Tags
Back to top button