Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Το ύπουλο τουρκικό σχέδιο για δημιουργία ενιαίας αεράμυνας με τις Αραβικές χώρες του Κόλπου-Η αντίδραση Ελλάδας-Κύπρου

Είναι γνωστό ότι το Ισραήλ  διαθέτει  ένα πολυεπίπεδο θόλο αεράμυναςπου καλύπτει την επικράτειά του, με την ονομασία "Iron Dome", το οποίο αποδείχθηκε πολύ αποτελεσματικό στον πόλεμο με Χαμάς και Χεζμπολάχ, αναχαιτίζοντας την συντριπτική πλειοψηφία των ρουκετών-πυραύλων και drones τους.

Το παράδειγμα του Ισραήλ επιχειρούν να μιμηθούν οι ΗΠΑ-Τουρκία-Ελλάδα, δίνοντας στον υπό διαμόρφωση  θόλο αεράμυνάς τους τις δικές τους ονομασίες.

Ωστόσο η Τουρκία προχωρώντας με τον δικό της θόλο αεράμυνας με την επωνυμία "Steel Dome" , επιχειρεί πιθανές εξαγωγές τέτοιων συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας τόσο σε συμμάχους του ΝΑΤΟ όσο και σε πρόθυμους πελάτες του Κόλπου, σύμφωνα με, που επικαλείται δηλώσεις του Ahmet Akyol, Πρόεδρου και Διευθύνοντα συμβούλου του τουρκικού κολοσσού Aselsan, όπως παρακάτω:

«Το Steel Dome είναι ένα πολλά υποσχόμενο σύστημα. Όλα τα έθνη θέλουν να έχουν αυτό το είδος συστήματος.Είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ. Αυτοί είναι οι σύμμαχοί μας. Επίσης, έχουμε πολλές αδελφές χώρες σε αυτήν την περιοχή του Κόλπου και σε όλο τον κόσμο. Επομένως, η απόφαση είναι μια κυβερνητική απόφαση, αλλά είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε στην ειρήνη και την ευημερία όλων των εθνών των αδελφών και των συμμαχικών εθνών.

Το "Steel Dome" προορίζεται να είναι ένα δικτυοκεντρικό σύστημα αεράμυνας εξοπλισμένο με τεχνητή νοημοσύνη και αναμένεται να προστατεύει ολόκληρο τον εναέριο χώρο της Τουρκίας από πολύ χαμηλό ύψος έως πολύ μεγάλο ύψος». 

Συνεργασία  Aselsan και Roketsan για τον τουρκικό θόλο αεράμυνας  "Steel Dome"

Η Aselsan είναι μια από τις λίγες τουρκικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της βαλλιστικής εταιρείας Roketsan, που είναι επιφορτισμένη να κάνει την ιδέα πραγματικότητα. Ο Akyol είπε ότι δεν υπάρχει προβλεπόμενη ημερομηνία λήξης για την ολοκλήρωση του "Steel Dome", καθώς πρόκειται για ένα πολυεπίπεδο σύστημα που ενημερώνεται συνεχώς.

«Μπορούμε να προσφέρουμε αυτή τη λύση για την Τουρκία και για τις συμμαχικές χώρες αυτή τη στιγμή», είπε ο Akyol. «Λοιπόν στην Τουρκία, αυτό είναι σε εξέλιξη. Κάθε χρόνο παραδίδουμε νέα συστήματα της ιδέας Steel Dome και θα είναι επωφελής για την περιοχή μας».

Ερωτηθείς εάν το Steel Dome ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες της Τουρκίας, ακόμα κι αν απηχούσε το ισραηλινό πρωτότυπο, ο Akyol είπε: «Το όνομα δεν είναι σημαντικό, η ιδέα είναι σημαντική», προσθέτοντας ότι το όνομα επιλέχθηκε από την κυβέρνηση και όχι από την εταιρεία.

Η αναφορά του Akyol για τη δυνατότητα παράδοσης συστημάτων αεράμυνας σε εταίρους στην περιοχή θα είναι πιθανότατα ευπρόσδεκτο από τις χώρες του Κόλπου.

Άλλα στελέχη αμυντικών εταιρειών δήλωσαν  κατά τη διάρκεια του IDEX 2025 ότι η περιοχή του κόλπου είναι πρόθυμη για βελτίωση της  αεράμυνάς της, μετά τις ραγδαίες απειλές πυραύλων και drone τα τελευταία χρόνια.

Ειδικά μετά από επιθέσεις με drone  καμικάζι στην περιοχή, από την Υεμένη , υπάρχει τεράστια ζήτηση για συστήματα αεράμυνας και κιτ καθοδήγησης.

Γενικότερα, η Aselsan κάνει μια ώθηση στον Κόλπο, για να εμβαθύνει τους δεσμούς εδώ.

«Ανοίγουμε νέες οντότητες σε αυτή την περιοχή. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ήμουν στο Ομάν και άνοιξα μια νέα οντότητα στο Ομάν. Και επίσης έχουμε κάποιες εγκαταστάσεις παραγωγής στην Ιορδανία», είπε. «Έτσι σε αυτήν την περιοχή, η τάση και η ζήτηση είναι να αυξηθεί η τοπική συνεισφορά».

Η Aselsan βάζει πόδι στη Σαουδική Αραβία

Πρόσθεσε ότι η εταιρεία θα μετατρέψει το γραφείο της στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας σε κέντρο αριστείας.

«Θα έχουμε σχεδιαστικές δυνατότητες σε αυτά τα γραφεία. Και επίσης έχουμε κάποιες συζητήσεις για νέες κοινοπραξίες. Η Σαουδική Αραβία είναι μια από τις βασικές χώρες για τις δραστηριότητές μας. Και μέρα με τη μέρα, αυξάνουμε τις δραστηριότητες στη Σαουδική Αραβία», είπε.

Μετά τη διόρθωση των δεσμών μεταξύ του Ριάντ και της Άγκυρας, οι τουρκικές εταιρείες άρχισαν να έχουν αυξημένες ευκαιρίες συνεργασίας στην αγορά της Σαουδικής Αραβίας, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αμυντικών πλατφορμών στην περιοχή του Κόλπου.

Αυτό περιελάμβανε μια άλλη τουρκική εταιρεία, την Baykar, που πούλησε τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της AKINCI στο Βασίλειο το 2023.

Ο Akyol πρόσθεσε ότι με το Άμπου Ντάμπι υπάρχουν «κάποια τεχνολογία μεταφοράς και ευκαιρίες παραγωγής είναι επίσης στο τραπέζι».

Είδε αυξημένη περιφερειακή ζήτηση στους ακόλουθους τομείς, όπως ραντάρ, συστήματα αεράμυνας, ηλεκτροοπτικά και ναυτικές πλατφόρμες.

Η  Aselsan προσβλέπει επίσης σε επέκταση μακριά από τον Κόλπο, συμπεριλαμβανομένης περαιτέρω της Δυτικής Ευρώπη, της Άπω Ανατολής και της Λατινικής Αμερικής.

«Θα είμαστε μία από τις 30 μεγαλύτερες αμυντικές εταιρείες στη λίστα αμυντικών 100 το 2030», προέβλεψε ο Akyol.

Που το πάνε οι Τούρκοι;

Από τα παραπάνω συνάγεται  ότι οι Τούρκοι προωθούν την πώληση αντιαροπορικών συστημάτων τους σε χώρες του κόλπου, προκειμένου αυτές να δημιουργήσουν τους δικούς τους θόλους αεράμυνας, στα πρότυπα του τουρκικού "Steel Dome".

Εκτίμησή μας είναι ωστόσο ότι αυτό σημαίνει δύο πράγματα.

Το πρώτο είναι ότι η Τουρκία εξοπλίζοντας τις χώρες του κόλπου με δικά της αντιαεροπορικά συστήματα, στην εξαγώγιμη-υποδεέστερη μορφή τους , θα δημιουργήσει σχέσεις  μεγαλύτερης εξάρτησης των χωρών αυτών μαζί της, πράγμα που μπορεί να μετουσιωθεί σε  κοινή σύμπλευση σε θέματα  εξωτερικής πολιτικής, ενώ παράλληλα θα γνωρίζει τα αδύνατα σημεία των θόλων αεράμυνάς τους, με ότι αυτό συνεπάγεται σε τυχόν μελλοντική σύγκρουση με κάποια από αυτές. 

Το δεύτερο και το οποίο ενδιαφέρει άμεσα την Ελλάδα, είναι ότι ο Ερντογάν αφού θα έχει δημιουργήσει  ομοιοτυπία αντιαεροπορικών  τουρκικών συστημάτων με τις χώρες του κόλπου, εκτιμούμε πως θα αποπειραθεί να ενοποιήσει την τουρκική αεράμυνα με εκείνες των χωρών του κόλπου, σε έναν κοινό θόλο αεράμυνας, δημιουργώντας έναν βασικό πυλώνα στρατιωτικής συμμαχίας μαζί τους, υποσκελίζοντας τις συμμαχίες που έχει δημιουργήσει η χώρα μας με Σαουδική Αραβία  και ΗΑΕ πρωτίστως.

Ελλάδα και Κύπρος θα πρέπει κατά την άποψή μας να κινηθούν άμεσα στην ενοποίηση της αεράμυνάς τους με εκείνη της συμμάχου χώρας του Ισραήλ, προμηθευόμενες Ισραηλινά-Αμερικανικά  αντιαεροπορικά συστήματα ώστε αυτά να είναι συμβατά μεταξύ τους.

Αυτό θα ήταν δεκτό με ενθουσιασμό από τον επιχειρηματία Τράμπ , αλλά και τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Νετανιάχου, βάζοντας φρένο στην τουρκική "Γαλάζια Πατρίδα" στη ΝΑ Μεσόγειο.

 

 

 

 

Tags
Back to top button