Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το τρομακτικό στόμα της μύγας τσε-τσε – Πως μεταδίδει τον φονικό ύπνο της (εικόνες)

Η ασθένεια του ύπνου ξεκινά ως απλός πυρετός, με πόνο στις αρθρώσεις συνήθως και πονοκεφάλους.


Όταν όμως αρχίσουν τα νευρολογικού τύπου συμπτώματα, όπως ο αποπροσανατολισμός, η σύγχυση και οι διαταραχές ύπνου, τότε η επίδραση της νόσου είναι αναστρέψιμη και μπορεί να αποδειχθεί ακόμα και θανάσιμη.

Σύμφωνα με τον , 2.800 περιστατικά καταγράφηκαν το 2015 (και άλλα 20.000 πέρασαν στα «ψιλά»), την ίδια ώρα που στην υποσαχάρια Αφρική η νόσος που μεταδίδεται από τη μύγα τσε-τσε απειλεί περισσότερους από 65 εκατ. ανθρώπους.

Γι’ αυτό και ψάχνουν οι επιστήμονες μανιωδώς να μάθουν περισσότερα γι’ αυτή αλλά και τους τρόπους μετάδοσής της από τη διαβόητη μύγα.

Μια  μάς λέει πια πως πιθανότατα κάναμε λάθος στο πώς μεταδίδει η μύγα την αρρώστια αλλά και στους τρόπους με τους οποίους δουλεύει το στόμα της, κυκλοφορώντας και μια σειρά φωτογραφιών που κόβουν την ανάσα!


Όταν η τσε-τσε τσιμπά το θύμα, σκίζει το δέρμα και τα τοιχώματα των μικρών αιμοφόρων αγγείων. Πριν αρχίσει να τρέφεται από το αίμα, ενθέτει ένα μικρό σωληνάριο μέσα στο αγγείο και εγχέει σίελο, το οποίο έχει αντιπηκτικές ιδιότητες για να συνεχίσει να ρέει το αίμα.

Αυτός ο σιελογόνος σωληνίσκος, μας λέει η έρευνα του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ που έγινε με ένα νέου τύπου ηλεκτρονικό μικροσκόπιο, έχει «απολήξεις σαν δάχτυλα» και στις άκρες μερικών υπάρχουν «μικρές προεξοχές με βεντούζες». Οι επιστήμονες παραδέχονται πως δεν έχουν ιδέα τι είναι αυτές οι απολήξεις, η παρατήρησή τους είναι ωστόσο κολοσσιαίας σημασίας για το θέμα που μας απασχολεί, βάζοντας στις σωστές του διαστάσεις το τρομακτικό στόμα της μύγας τσε-τσε…

Tags
Back to top button