Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΙΣΤΟΡΙΑ

Το σπίτι που ο Έλγιν αποθήκευσε τα κλεμμένα γλυπτά του Παρθενώνα (φωτο)

Το αρχοντικό Λογοθέτη ήταν ένα από τα παλαιότερα σπίτια των Αθηνών. Χτίστηκε τον 17ο αιώνα επί Τουρκοκρατίας στην Πλάκα στην οδό Άρεως 14Β. Παλαιότερα η οδός ονομαζόταν «Πλατέα ρούγα του Κάτω Συντριβανιού»! Απέναντι ήταν οι φυλακές του Παλαιού Στρατώνα.

Στην ίδια περιοχή λειτουργούσε το παλαιό παζάρι της Οθωμανικής Αθήνας, που συγκέντρωνε πλήθος κόσμου. Το αρχοντικό ήταν πέτρινο και διώροφο και ξεχώριζε ανάμεσα στα καταστήματα και τα καφενεία της γειτονιάς. Σήμερα δεν σώζεται ολόκληρο. Περνώντας από την οδό Άρεως μπορεί κανείς να δει την καμάρα της εισόδου, μια πέτρινη εξωτερική σκάλα και την αυλή, όπου βρίσκεται η βρύση. Είναι ό, τι έχει απομείνει από το ιστορικό σπίτι των Αθηνών.

 Η οικογένεια Λογοθέτη

Το αρχοντικό ανήκε στην οικογένεια Λογοθέτη. Ο Νικόλαος Λογοθέτης καταγόταν από τη Τζιά και βρέθηκε στην Αθήνα, όταν τον έδιωξε από το καράβι του ο αρχιναύαρχος του Οθωμανικού στόλου Τζανούμ Χότζα, για τον οποίο δούλευε. Από τις θαλάσσιες εκστρατείες, ο Λογοθέτης βρέθηκε να κρύβεται στο μοναστήρι της Πεντέλης, αλλά όχι για πολύ. Με την πονηριά και τη διπλωματία του, κατάφερε να πείσει τον Χότζα να τον συγχωρήσει και επέστρεψε στο πλοίο, για να πάρει μέρος στην άλωση της βενετοκρατούμενης Τήνου.

 

Όταν σταμάτησε να δουλεύει για τον αρχιναύαρχο, εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου παντρεύτηκε. Η σύζυγός του, ήταν κόρη του τότε πρόξενου της Μεγάλης Βρετανίας Βερνάρδου Καπετανάκη και με τον γάμο ο Λογοθέτης κατάφερε να γίνει και ο ίδιος πρόξενος. Λόγω της θέσης του και της οικονομικής του κατάστασης, έγινε ένας από τους «άρχοντες» των Αθηνών και απέκτησε το ιστορικό σπίτι, το οποίο όμως αγόρασε σε εξευτελιστική τιμή, όταν οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες του αποφάσισαν να φύγουν από την Αθήνα, μετά την αναχώρηση του Μοροζίνι.

ο εκκλησάκι και η κηδεία της κόρης του Λογοθέτη

Στην αυλή του αρχοντικού υπήρχε το εκκλησάκι του Αγίου Ελισαίου που ανήκε στην οικογένεια Λογοθέτη και ήταν γνωστό σε όλη την Αθήνα. Περιηγητές της εποχής το αναφέρουν στις περιγραφές τους, καθώς εκεί τελέστηκε η κηδεία της κόρης της οικογένειας, παρουσία όλων των αρχόντων και του ιερατείου των Αθηνών. Η κοπέλα πέθανε σε νεαρή ηλικία γύρω στο 1805 και ο θάνατός της αποδόθηκε σε μάγια. Οι δεισιδαιμονίες την εποχή εκείνη κυριαρχούσαν στην κοινωνική ζωή.

 

Η είδηση σόκαρε τους κατοίκους των Αθηνών και εντυπωσίασε περιηγητές που βρίσκονταν την περίοδο εκείνη στην Αθήνα. Στο εκκλησάκι έψελναν στα νεότερα χρόνια ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, ο Αλέξανδρος Μωραϊτίδης και ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου. Ο ναός κατεδαφίστηκε κατά την Κατοχή. Το 2004 ξεκίνησαν εργασίες ανακατασκευής και το 2005 , όταν τελείωσαν, οργανώθηκε η πρώτη αγρυπνία.

Ο Έλγιν στο αρχοντικό

Το αρχοντικό Λογοθέτη ήταν σύμφωνα με καταγραφές, το σπίτι όπου ο λόρδος του Έλγιν μετέφερε προσωρινά ορισμένα από τα κλεμμένα γλυπτά του Παρθενώνα, για να τα συσκευάσει, μέχρι να τα φορτώσει στο πλοίο Μέντωρ  για το μεγάλο ταξίδι προς την Αγγλία. Η ιστορική αυλή που θαυμάζουν μέχρι σήμερα οι περαστικοί έγινε τόπος φιλοξενίας του πιο αδίστακτου αρχαιοκάπηλου που πέρασε ποτέ στην Ελλάδα.

Tags
Back to top button