Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΔΙΕΘΝΗ

Το σχέδιο για την εξάλειψη της εξάρτησης της ΕΕ από το ρωσικό αέριο πριν το 2030

Τους βασικούς άξονες για να απαλλαγεί η Ευρωπαϊκή Ένωση από το ρωσικό φυσικό αέριο και τα λοιπά ορυκτά καύσιμα που εξάγει το καθεστώς Πούτιν, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Δύο μόλις ημέρες πριν την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο), που θα λάβει χώρα στις Βερσαλλίες, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ ανακοινώνει τις προτάσεις της για την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο (ενδεχομένως και κατά 85%), που περιλαμβάνουν ένα πακέτο μέτρων που θα εστιάζουν στη διαφοροποίηση των προμηθευτών, στην ενίσχυση της κατασκευής μονάδων παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στην προστασία πολιτών και επιχειρήσεων από το δυσβάσταχτο ενεργειακό κόστος.

Κατά τη διάρκεια της εισβολής του καθεστώτος Πούτιν στην Ουκρανία, που έχει ήδη στοιχίσει τις ζωές αμάχων, τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Επιτροπή εξετάζουν νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, προκειμένου να αποκτήσουν αυτονομία στους τομείς της ενέργειας, άμυνας και τροφίμων. Η Επιτροπή θα παρουσιάσει το νέο αυτό πλαίσιο στους 27 στη σύνοδο κορυφής στις Βερσαλλίες, στις 10 και 11 Μαρτίου.

Σύμφωνα με τις προτάσεις του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ, που παρουσίασαν η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Κάντρι Σίμπσον και ο πρώτος Εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς, η Κομισιόν συστήνει σχέδιο για την ανεξαρτησία της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα πολύ πριν από το 2030, ξεκινώντας από το φυσικό αέριο, υπό το φως της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Αυτό το σχέδιο περιγράφει επίσης μια σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας στην Ευρώπη και για την αναπλήρωση των αποθεμάτων φυσικού αερίου για τον επόμενο χειμώνα. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει αυξημένες τιμές ενέργειας εδώ και αρκετούς μήνες, αλλά τώρα η αβεβαιότητα για τον εφοδιασμό επιδεινώνει το πρόβλημα. Το REPowerEU θα επιδιώξει να διαφοροποιήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου, να επιταχύνει την ανάπτυξη ανανεώσιμων αερίων και να αντικαταστήσει το φυσικό αέριο στη θέρμανση και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό μπορεί να μειώσει τη ζήτηση της ΕΕ για ρωσικό αέριο κατά δύο τρίτα πριν από το τέλος του έτους.

Η Επιτροπή σκοπεύει να υποβάλει έως τον Απρίλιο μια νομοθετική πρόταση που θα απαιτεί την υπόγεια αποθήκευση φυσικού αερίου σε ολόκληρη την ΕΕ έως τουλάχιστον το 90% της χωρητικότητάς της έως την 1η Οκτωβρίου κάθε έτους.

Για να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας, η Επιτροπή θα εξετάσει όλες τις πιθανές επιλογές για έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό της επίδρασης των τιμών του φυσικού αερίου στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, όπως τα προσωρινά όρια τιμών. Θα αξιολογήσει επίσης επιλογές για τη βελτιστοποίηση του σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας λαμβάνοντας υπόψη την τελική έκθεση του Οργανισμού της ΕΕ για τη Συνεργασία των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας.

Παράλληλα, οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ που θα συναντηθούν στις 10 και 11 Μαρτίου στις Βερσαλίες αναμένεται να συζητήσουν τις πιθανότητες να υπάρχουν συνομιλίες με τους μεγάλους παραγωγούς LNG, ήτοι την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Κίνα, τις ΗΠΑ και την Ινδία για να αυξηθούν οι παραδόσεις στην Ευρώπη. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, οι εισαγωγές LNG έχουν ήδη αυξηθεί στα 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα τον Ιανουάριο -ρεκόρ όσον αφορά στις μηνιαίες παραδόσεις για την ΕΕ.

Τι αναφέρουν πηγές της γαλλικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ

Παρόλο που η εξάρτηση των κρατών-μελών της ΕΕ δεν είναι σε καμία περιπτωση ισομερής, καθώς, για παράδειγμα, η Γαλλία της πυρηνικής ενέργειας εξαρτάται μόλις κατά 20% από το ρωσικό φυσικό αέριο, ενώ η Γερμανία κατά 55%, και ορισμένα κράτη-μέλη της ΕΕ, όπως η Φινλανδία κατά 100%, η απάντηση της ΕΕ αναμένεται να είναι συνολική και ισχυρή.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές από τη Γαλλία, που μίλησαν στο protothema.gr (σ.σ. η Γαλλία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ) στην έκτακτη σύνοδο κορυφής θα συζητηθεί ακόμα και το ενδεχόμενο κοινής αγοράς φυσικού αερίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να μειωθεί σημαντικά το κόστος αγοράς του. Παράλληλα στην έκτακτη αυτή Σύνοδο Κορυφής, όπως πληροφορείται το protothema.gr, αναμένεται να υπάρξουν αναφορές και στη βελτίωση της λειτουργίας των τερματικών σταθμών LNG (υγροποιημένου φυσικού αερίου) που υπάρχουν στην Ισπανία (επτά στον αριθμό), στη Γαλλία (τέσσερις) και ενδεχομένως και στην Ελλάδα.

Νωρίτερα, το ειδησεογραφικό δίκτυο euractiv, απεκάλυψε το προσχέδιο συμπερασμάτων των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, οι οποίοι θα συναντηθούν στις Βερσαλίες στις 10 και 11 Μαρτίου, για να συζητήσουν την «σταδιακή εξάλειψη της εξάρτησής της ΕΕ από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, πετρελαίου και άνθρακα». Όπως αναφέρεται στο προσχέδιο συμπερασμάτων, το οποίο εξακολουθεί να υπόκειται σε αλλαγές πριν εγκριθεί, υπάρχουν πέντε οδοί τις οποίες θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει η ΕΕ για να απομακρυνθεί από τη Ρωσία η οποία προμηθευει το 40% του φυσικού αερίου που καταναλώνει η ΕΕ, παρόμοιες με αυτές που θα ανακοινώσει η Ευρωπαική Επιτροπή.

Η πρώτη οδός είναι η εξεύρεση νέων προμηθευτών φυσικού, είτε με προμήθεια LNG που εισάγεται από κράτη όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Κατάρ, «και η ανάπτυξη βιοαερίου και υδρογόνου».

Μια άλλη οδός είναι η επιτάχυνση της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας «και η παραγωγή των βασικών συστατικών τους», καθώς και ο «εξορθολογισμός των διαδικασιών αδειοδότησης για ενεργειακά έργα», όπως τα αιολικά πάρκα.

Μια τρίτη διαδρομή είναι η βελτίωση των διασυνδέσεων των ευρωπαϊκών δικτύων φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου του «πλήρους συγχρονισμού των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας».

Τέταρτη οδός διαφυγής από τα ρωσικά καύσιμα είναι η, «ενίσχυση του σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης της ΕΕ για την ασφάλεια του εφοδιασμού».

Και πέμπτη, η «βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και της διαχείρισης της κατανάλωσης ενέργειας και προώθηση μιας πιο κυκλικής προσέγγισης στα πρότυπα παραγωγής και κατανάλωσης».

REPowerEU – εξάλειψη της εξάρτησής της ΕΕ από το ρωσικό αέριο πριν από το 2030

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η σταδιακή κατάργηση της εξάρτησής της ΕΕ από τα ορυκτά καύσιμα από τη Ρωσία μπορεί να γίνει πολύ πριν από το 2030. Για να γίνει αυτό, η Επιτροπή προτείνει την ανάπτυξη ενός σχεδίου REPowerEU που θα αυξήσει την ανθεκτικότητα του ενεργειακού συστήματος σε όλη την ΕΕ με βάση δύο πυλώνες: Διαφοροποίηση προμήθειας αερίου, μέσω μεγαλύτεrων εισαγωγών Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) από μη Ρώσους προμηθευτές και μεγαλύτερος όγκος παραγωγής και εισαγωγών βιομεθανίου και ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου και, μειώνοντας ταχύτερα τη χρήση ορυκτών καυσίμων στα σπίτια, τα κτίρια, τη βιομηχανία και το ηλεκτρικό μας σύστημα, ενισχύοντας την ενεργειακή απόδοση, αυξάνοντας τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ηλεκτροδότηση και αντιμετωπίζοντας τα σημεία συμφόρησης στις υποδομές .

Παράλληλα, η Κομισιόν προτείνει την πλήρη εφαρμογή των προτάσεων για «Fit for 55» θα μείωνε ήδη την ετήσια κατανάλωση ορυκτού αερίου κατά 30%, που ισοδυναμεί με 100 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα έως το 2030.

Tags
Back to top button