Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Το Πεκίνο εξετάζει 84 προτάσεις για έκδοση ψηφιακού νομίσματος

Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες της Δύσης, που βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της ανταλλαγής απόψεων σε ό,τι  αφορά τη δημιουργία ψηφιακών νομισμάτων από τις κεντρικές τράπεζές τους, το Πεκίνο προωθεί μεθοδικά και αποφασιστικά το σχέδιό του να δημιουργήσει κρυπτογραφημένο νόμισμα. Για τον σκοπό αυτό η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας εξετάζει τουλάχιστον 84 προτάσεις με αντίστοιχα αιτήματα για άδειες ευρεσιτεχνίας που το περιεχόμενό τους πληροφορήθηκαν οι  Financial Times. Από τα στοιχεία που περιγράφει η βρετανική εφημερίδα προκύπτει πως η κεντρική τράπεζα της Κίνας δρομολογεί τη δημιουργία μιας υποδομής και ενός συστήματος ψηφιακού νομίσματος που θα υπόκειται πλήρως στον έλεγχό της.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα των F.T., οι εν λόγω προτάσεις αφορούν την έκδοση και υποστήριξη  ψηφιακού νομίσματος της κεντρικής τράπεζας, τη θέσπιση συστήματος διατραπεζικών πληρωμών με χρήση του ψηφιακού νομίσματος  και τη δημιουργία «πορτοφολιών» για ψηφιακά νομίσματα που θα ενσωματωθούν στους υφιστάμενους τραπεζικούς λογαριασμούς. Σημειωτέον ότι το ψηφιακό «πορτοφόλι» είναι μια συμβατική διατύπωση που περιγράφει το πλησιέστερο ανάλογο ενός τραπεζικού λογαριασμού για τα ψηφιακά νομίσματα και τις κρυπτογραφημένες αξίες. Οπως τόνισε μιλώντας στους F.T. η κ. Περιάν Μπόρινγκ, πρόεδρος του αμερικανικού Επιμελητηρίου Ψηφιακού Εμπορίου, «το ζήτημα είναι ότι η Κίνα έχει επενδύσει σημαντικά κεφάλαια στο σχέδιό της αυτό και το  παίρνει πολύ στα σοβαρά». Η ίδια προσέθεσε με έμφαση πως «η προσέγγιση αυτή του Πεκίνου διαφέρει ριζικά από εκείνη των ΗΠΑ».

Πράγματι, η Κίνα, που απαγόρευσε  ευθύς εξαρχής το Bitcoin και τα άλλα κρυπτογραφημένο νομίσματα στην επικράτειά της, προπορεύεται σημαντικά. Εχει από το 2014 παρουσιάσει σχέδιο με τον τίτλο Ψηφιακό Νόμισμα/Ηλεκτρονικές Πληρωμές, που θέτει στόχο τη μερική ψηφιοποίηση του νομίσματός της, του γουάν, καθώς και των μετρητών που βρίσκονται σε κυκλοφορία στη χώρα. Ορισμένες από τις προτάσεις και τα αιτήματα για άδεια ευρεσιτεχνίας που προωθεί τώρα η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας αφορούν τη θέσπιση μηχανισμών που θα δίνουν στους πελάτες τη δυνατότητα να συγκεντρώνουν τις αποταμιεύσεις τους στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και στη συνέχεια να τους ανταλλάσσουν με το ψηφιακό νόμισμα της κεντρικής τράπεζας. Αλλες προτάσεις επικεντρώνονται στη δημιουργία ψηφιακών καρτών με μικροκυκλώματα ή «πορτοφολιών» ψηφιακών νομισμάτων που θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι πελάτες των τραπεζών και θα συνδέονται άμεσα με τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Οπως σχολιάζει στους F.T. ο Μαρκ Κάουφμαν, συνεργάτης της εταιρείας νομικών συμβούλων Rimon Law, «ουσιαστικά όλες αυτές οι αιτήσεις για άδειες ευρεσιτεχνίας σχετίζονται με το πώς θα ενσωματωθεί το σύστημα ενός ψηφιακού νομίσματος στην υποδομή του υφιστάμενου τραπεζικού νομίσματος». Η κ. Μπόρινγκ υπογράμμισε, πάντως, πως κανείς από τους μηχανισμούς δεν προβλέπει  οτιδήποτε θα μπορούσε να εμποδίσει την κεντρική τράπεζα της Κίνας να έχει την πλήρη και απόλυτη εποπτεία των συναλλαγών που θα εκτελούν οι χρήστες του ψηφιακού νομίσματος. Οι πληροφορίες γύρω από ένα ακόμη φιλόδοξο και τολμηρό σχέδιο του ασιατικού οικονομικού γίγαντα έρχονται σε μια στιγμή που οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο αρχίζουν να δραστηριοποιούνται και να επισπεύδουν τις προσπάθειές τους να δημιουργήσουν ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών τους.

Η πρόοδος που σημειώνει η Κίνα αναμένεται να εντείνει την ανησυχία τους πως η δεύτερη οικονομία στον κόσμο θα εξελιχθεί σύντομα σε ακατανίκητη δύναμη της καινοτομίας στον χρηματοπιστωτικό τομέα και θα εδραιώσει, έτσι, την παγκόσμια επιρροή της. Προ ολίγων ημερών η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών συγκάλεσε στην Ουάσιγκτον συνάντηση κεντρικών τραπεζών με σκοπό «να εξεταστεί και να αποτιμηθεί η δυνατότητα δημιουργίας ψηφιακών νομισμάτων που θα μπορούν να λειτουργούν σε συνεργασία». Στη συνάντηση συμμετείχαν η ΕΚΤ, η Τράπεζα της Αγγλίας και η Τράπεζα της Ιαπωνίας. Στο μεταξύ στις ΗΠΑ, ο Κρίστοφερ Τζανκάρλο, πρώην επικεφαλής της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, θέσπισε προσφάτως ερευνητικό ινστιτούτο, το Ιδρυμα Ψηφιακού Δολαρίου, με σκοπό τις μελέτες γύρω από το πώς μπορεί να δημιουργηθεί ψηφιακό δολάριο. Και ο Τιμ Μόρισον, πρώην σύμβουλος του προέδρου Τραμπ για θέματα εθνικής ασφάλειας, προειδοποίησε πως οι προτεινόμενες άδειες ευρεσιτεχνίας προδίδουν «ότι η Κίνα έχει την ικανότητα να επιβάλει πρακτικά το δικό της σύστημα στον υπόλοιπο κόσμο». 

Tags
Back to top button