Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κύπρος

Το παρασκήνιο της «άρσης» του εμπάργκο των ΗΠΑ στην Κύπρο: Γιατί είναι μόνο για μη θανατηφόρα όπλα και μόνο έναν χρόνο

Οι ΗΠΑ χθες ήραν το εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία αλλά μόνο για μη θανατηφόρα όπλα και για μόνο έναν χρόνο.

Η άρση του εμπάργκο συμπεριλαμβάνεται στο νόμο για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ που πέρασε από την ολομέλεια της Γερουσίας, θα έχει ισχύ για ένα χρόνο, θα αφορά μόνο τα μη θανατηφόρα όπλα (τέιζερ, γκλοπ, σπρέι πιπεριού, ραντάρ) και θα πρέπει να ανανεώνεται σε ετήσια βάση.

Με λίγα λόγια οι αμυντικές δυνατότητες δυνατότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας απέναντι στην Τουρκία δεν προβλέπεται να αυξηθούν στο προσεχές μέλλον, με τρόπο που να επηρεαστούν οι διαπραγματεύσεις για το κυπριακό. 

Η μερική και προσωρινή άρση του εμπάργκο, το οποίο είχε επιβληθεί το 1987, επιτεύχθηκε έπειτα από προσπάθειες των γερουσιαστών Ρόμπερτ Μενέντεζ και Μάρκο Ρούμπιο και της ομογενειακής οργάνωσης HALC.

Την απόφαση, ανακοίνωσε ο ίδιος ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, ο οποίος επικοινώνησε χθες τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον ενημέρωσε σχετικά.

Για το θέμα τοποθετήθηκαν και άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι όπως υφυπουργός Εξωτερικών Μάθιου Πάλμερ και υφυπουργός για στρατιωτικές υποθέσεις Μάικ Μίλερ σημειώνοντας ότι η άρση του εμπάργκο θα είναι μερική αφού θα ισχύει μόνο για έναν χρόνο, με δυνατότητα ανανέωσης, και θα αφορά «μη φονικά» συστήματα.

Οι αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρόσθεσαν ότι η προσέγγιση στο θέμα αυτό θα είναι βήμα με βήμα, και δεν συνδέεται με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ούτε κάποια ρωσική κινητικότητα στην Κύπρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ΗΠΑ δεν ήθελαν να κάνουν το παραπάνω βήμα δηλαδή να άρουν οριστικά το εμπάργκο για όλα τα όπλα, καθώς φοβήθηκαν πως κάτι τέτοιο θα εξαγρίωνε τους Τούρκους, ενώ θα δημιουργούσε μεγαλύτερη ισορροπία στις διαπραγματεύσεις για το κυπριακό κάνοντας μία λύση ακόμα πιο δύσκολη. 

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως οποιαδήποτε προσπάθεια σοβαρού εξοπλισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί casus belli για την Τουρκία, όπως είχε φανεί και από την υπόθεση των S-300. Αυτή η διαχρονική στάση της Άγκυρας έχει τη σιωπηρή συμφωνία των Αμερικανών.

Αν οι ΗΠΑ επέτρεπαν την πώληση θανατηφόρων όπλων θα ήταν σαν να εγγυώνται απέναντι στις τουρκικές απειλές πως η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δικαίωμα να εξοπλίσει τον εαυτό της κάτι που δεν είναι διατεθειμένες να κάνουν, αφού έχουν δείξει με την μέχρι τώρα στάση τους πως θεωρούν ότι το κυπριακό πρέπει να κλείσει προς όφελος της Τουρκίας.

 

Tags
Back to top button