Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Το Μουσείο των Εγκεφάλων του Έλληνα Ψυχιάτρου Κωνσταντίνου φον Οικονόμου…

Ο Κωνσταντίνος φον Οικονόμου (Constantin von Economo) ήταν ένας ελληνικής καταγωγής αυστριακός βαρώνος, διακεκριμένος ψυχίατρος και νευρολόγος. Είναι κυρίως γνωστός για την ανακάλυψη της ληθαργικής εγκεφαλίτιδας και τη δημιουργία του άτλαντα της κυτταροαρχιτεκτονικής του εγκεφαλικού φλοιού.

Γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1876 στη Μπράιλα της Ρουμανίας και ήταν γιος του Ιωάννη και της Ελένης Οικονόμου, μιας εύπορης οικογένειας από την Έδεσσα.

Ο Καθηγητής Οικονόμου, λοιπόν, ίδρυσε στη Βιέννη ένα Μουσείο Εγκεφάλων. Με επιστολή του προς τους πιο επιφανείς άντρες της εποχής του, τους παρακαλούσε να γράψουν στη διαθήκη τους πως ο εγκέφαλός τους θα αποσταλεί στο μουσείο του μετά τον θάνατό τους.

Οι εγκέφαλοι αυτοί, αφού προηγουμένως θα εξετάζονταν ενδελεχώς, θα εκτίθονταν εν συνεχεία στον θαυμασμό του κοινού. Ο κάθε εγκέφαλος θα συνοδευόταν κι από ένα σημείωμα, το οποίο θα περιείχε τα αποτελέσματα της εξέτασής του.

Ο Κωνσταντίνος φον Οικονόμου υπενθύμιζε ότι το ρεκόρ του βάρους κατείχε ο εγκέφαλος ενός ηλίθιου (1850 γραμμάρια), ενώ το ρεκόρ της ελαφρότητας κατείχε ο σπουδαίος Γάλλος συγγραφέας, Ανατόλ Φρανς (1016 γραμμάρια).

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ», στις 02/05/1931…

Tags
Back to top button