Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Θρησκεία

Το μυστηριώδες αντικείμενο που κατέχει το Βατικανό στην Αριζόνα

Το Βατικανό μπορεί να πει κανείς ότι είναι ένα από τα πιο μυστηριώδη μέρη στον κόσμο. Η μικρό κρατίδιο αφήνει στο κοινό να γνωρίζει ελάχιστα γι’ αυτό, όπως το ότι πρόκειται για την πιο μικρή χώρα στον κόσμο, καθώς και ότι είναι το μέρος όπου ζει ο πάπας.

Υπάρχει όμως μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία που έχει να κάνει με την αστρονομία και την απίστευτη ιδιοκτησία του Βατικανού στην Αριζόνα, για την οποία ελάχιστοι γνωρίζουν.

Το ενδιαφέρον του Βατικανού για την αστρονομία

Όταν, λοιπόν, φέρνει στο νου κανείς τη λέξη Βατικανό, σπάνια θα το συνέδεε με την «επιστημονική πρόοδο». Στην πραγματικότητα, αναφέρει το grunge.com, λόγω των διαφωνιών του Βατικανού με αστρονόμους όπως ο Γαλιλαίος τον 17ο αιώνα, κάποιοι θα μπορούσαν να θεωρήσουν το Βατικανό αντίθετο γενικότερα με την επιστήμη. Αλλά αυτό δεν ισχύει απαραίτητα.

Όπως αναφέρει το NPR, το Βατικανό είχε πραγματικά ένα μακροχρόνιο ενδιαφέρον για την αστρονομία. Μάλιστα, το 1582, ο Πάπας Γρηγόριος ΙΓ ίδρυσε το Παρατηρητήριο του Βατικανού, το οποίο μελετώντας τα αστέρια, βοήθησε την Εκκλησία να αναμορφώσει το ημερολόγιό της και να ορίσει τις ημερομηνίες πολλών θρησκευτικών εορτών.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο του Παρατηρητηρίου του Βατικανού, η «σύγχρονη» έκδοση του Παρατηρητηρίου ξεκίνησε το 1891 όταν ανεγέρθηκε ένας μεγάλος θόλος τηλεσκοπίου στην πόλη του Βατικανού. Από εκεί, οι αστρονόμοι του Βατικανού προσπάθησαν να δημιουργήσουν έναν λεπτομερή «χάρτη» των άστρων.

Αλλά, καθώς η φωτορύπανση γύρω από τη Ρώμη επιδεινώθηκε τη δεκαετία του 1930, το παρατηρητήριο μεταφέρθηκε στους λόφους Alban, περίπου 25 χλμ. νότια της πόλης. Τις δεκαετίες από τότε, οι συνθήκες φωτός έχουν χειροτερέψει ακόμα περισσότερο, γεγονός που οδήγησε τους αστρονόμους του Βατικανού να μεταφέρουν το τηλεσκόπιο σε μια νέα τοποθεσία.

Το τεράστιο ερευνητικό τηλεσκόπιο του Βατικανού στην Αριζόνα

Αυτό αποκαλύπτει κατά κάποιο τρόπο και το μυστηριώδες αντικείμενο που κατέχει το Βατικανό στην Αριζόνα των ΗΠΑ: ένα τεράστιο ερευνητικό τηλεσκόπιο. Η συγκεκριμένη αστρονομική συσκευή ονομάζεται τηλεσκόπιο Alice P. Lennon και είναι ένα ανακλαστικό τηλεσκόπιο με καθρέφτη διαμέτρου περίπου 1,8 μέτρων, πράγμα που το καθιστά πολύ μεγάλο για ένα τηλεσκόπιο του τύπου του. Μαζί, το τηλεσκόπιο Alice P. Lennon και οι γύρω ερευνητικές εγκαταστάσεις είναι γνωστές ως Τηλεσκόπιο Προηγμένης Τεχνολογίας Βατικανού ή VATT.

Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1993 και βρίσκεται σε ένα απομονωμένο τμήμα της νοτιοανατολικής Αριζόνα αρκετά χιλιόμετρα έξω από το Τάσσον, την πλησιέστερη μεγάλη πόλη. Λόγω του υψηλού υψομέτρου της Αριζόνα και του καθαρού ουρανού, το VATT είναι μόνο ένα από τα δεκάδες τηλεσκόπια που βρίσκονται στην πολιτεία, αναφέρει το grunge.com.

Ο χρόνος χρήσης για το VATT μοιράζεται μεταξύ του Βατικανού και του Πανεπιστημίου της Αριζόνα σε διαίρεση 75/25, ενώ και τα δύο ιδρύματα είναι υπεύθυνα για τη συντήρηση της συσκευής.

Tags
Back to top button