Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

To «μυστήριο» του μεσημεριανού τιμολογίου ρεύματος: Πώς ο νέος ηλεκτρικός «διακόπτης» επηρεάζει τις τιμές

Να μετακινήσει τις ώρες κατανάλωσης των νοικοκυριών το μεσημέρι, τις ώρες που υπάρχει πλεόνασμα ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά πάρκα επιδιώκει η κυβέρνηση από την 1η Φεβρουαρίου.

Όπως αναφέρει το newmoney.gr, Στόχος είναι να αντιμετωπίσει την ανισορροπία που επικρατεί μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, με αποτέλεσμα τις περικοπές ενέργειας τις ώρες που δεν υπάρχει μεγάλη κατανάλωση (ώστε να απορροφηθεί αυτή η ενέργεια), αποτελώντας ταυτόχρονα και ένα μέτρο που εκτιμάται ότι εξ αντανακλάσεως μπορεί να συγκρατήσει το μέσο όρο τιμών στο χρηματιστήριο ενέργειας.

Πώς θα γίνει αυτό; Εάν μετακινηθεί η κατανάλωση για λόγους καλύτερων τιμών το μεσημέρι, τότε εκτιμάται ότι μπορεί να περιοριστεί η ζήτηση στις ακριβότερες βραδινές ώρες, άρα και οι τιμές, σπρώχνοντας συνολικά προς τα κάτω το κόστος της χονδρεμπορικής.

«Επειδή με το μεσημεριανό τιμολόγιο απευθυνόμαστε σε μεγαλύτερες καταναλώσεις από ό,τι το βράδυ και οι δυνατότητες των ανθρώπων να καταναλώσουν εκείνες τις ώρες είναι πολύ μεγαλύτερες εκτιμούμε ότι η μετακίνηση της κατανάλωσης θα ρίξει τις τιμές της χονδρικής» αναφέρει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης. «Αν έχουμε έστω  ένα 3%-5% μετακίνηση της ζήτησης το μεσημέρι, αυτή η διαφορά σε σχέση με τις βραδινές ώρες είναι από 60 έως 80 ευρώ η μεγαβατώρα» προσθέτει.

Σήμερα στη νυχτερινή ζώνη υπολογίζεται ότι υπάγονται περίπου 1,5 εκατομμύριο ρολόγια που μπορεί να ρυθμιστούν από το ΔΕΔΔΗΕ για να απολαμβάνουν χαμηλότερες τιμές, το χειμώνα από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι και μεταξύ 2 με 5 τα ξημερώματα και το καλοκαίρι από τις 11 έως τις 3 και  από τις 2 έως τις 4 την νύχτα.

Με νέα τιμολόγια ρεύματος ξεκινά η νέα χρονιά-Xαμηλότερος ο πήχης της χονδρεμπορικής για τον Δεκέμβριο

Το νυχτερινό που αποτελεί τον πυρήνα της διζωνικής τιμολόγησης του ΥΠΕΝ (υπό την έννοια ότι θα παρέχεται εκτός από την νύχτα και το μεσημέρι) προσφέρεται μόνο από την ΔΕΗ. Και οι διαφορές μεταξύ  μέρας και νύχτας είναι πλέον δυσδιάκριτες αφού η ποσοστιαία μεταβολή για τον Γ1/Γ1Ν Οικιακό τιμολόγιο συγκριτικά με την μέρα είναι 6,4%. Από την πλευρά τους οι  ιδιώτες προμηθευτές αδιαφορούν για το νυχτερινό τιμολόγιο και διαφημίζουν ότι πωλούν όλες τις κιλοβατώρες σε “τιμή νυκτερινού”.

Στελέχη της αγοράς υποστηρίζουν πάντως  ότι τα κίνητρα που παρέχει πλέον το νυχτερινό τιμολόγιο δεν είναι ελκυστικά για τους καταναλωτές σε βαθμό που να κάνουν την διαφορά. «Σε ποια τιμή θα πωλείται  το μεσημεριανό τιμολόγιο; Πόσο φθηνότερο θα είναι σε σχέση με το ημερήσιο;». Όπως αναφέρει ο κ. Αθανάσιος Γκίκας ιδρυτής της ιστοσελίδας σύγκρισης τιμών allazorevma αυτό το μήνα η ΔΕΗ προσφέρει ημερήσιο τιμολόγιο 15,49 λεπτά και νυχτερινό 14,51 λεπτά. Αν ένας μέσος καταναλωτής καταφέρει να μεταφέρει το 50% της κατανάλωσής του στις ώρες του σημερινού νυκτερινού της ΔΕΗ (από το 30% που είναι το σύνηθες) θα έχει ένα κέρδος λιγότερο από 1 ευρώ τον μήνα σε σχέση με το ημερήσιο.

Όπως αναφέρει  για τους παρόχους το ζωνικό τιμολόγιο δεν είναι ελκυστικό «γιατί εισπράττουν χαμηλότερη τιμή για την κατανάλωση μέσα στην ζώνη ενώ το δικό τους κόστος παραμένει το ίδιο ανεξάρτητα από την ζώνη κατανάλωσης».

Εκτιμάται επίσης ότι θα είχε νόημα το μεσημεριανό τιμολόγιο αν οι πάροχοι λάνσαραν τα νέα τιμολόγια με αρκετά διαφοροποιημένες τιμές ανά ζώνη ώστε να προσελκύσουν τους καταναλωτές και χωρίς να χάσουν από τα κέρδη τους αν μείωναν  την τιμή της μειωμένης ζώνης και αύξαναν την τιμή στις υπόλοιπες ώρες της ημέρας.

«Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να επιτευχθεί πιθανόν ο στόχος που αφορά το πλεόνασμα των ΑΠΕ αλλά θα έχει ουδέτερο αποτέλεσμα στους λογαριασμούς των καταναλωτών -τουλάχιστον πριν αυτοί μεταφέρουν ένα μέρος της κατανάλωσης στην μειωμένη ζώνη».

Με τα σημερινά δεδομένα τονίζει η ιστοσελίδα, οι δύο στόχοι του κράτους  – η λύση στο πρόβλημα των ΑΠΕ και η μείωση των τιμών του ρεύματος για τους καταναλωτές – δεν μπορούν να επιτευχθούν και τουλάχιστον όχι τόσο άμεσα.

Tags
Back to top button