Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Επιστήμες

Το μικρότερο σκάφος του κόσμου μπορεί να «πλεύσει» πάνω σε μία ανθρώπινη τρίχα (φωτό)

Ερευνητές δημιούργησαν το μικρότερο σκάφος του κόσμου το οποίο μπορεί να «πλεύσει» πάνω σε μία ανθρώπινη τρίχα.   

Με τη χρήση ηλεκτρονικού μικροσκοπίου, ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Λάιντεν, δημιούργησε το σκάφος ως μέρος της έρευνας για πιθανά σχέδια οχημάτων τα οποία θα μπορούσαν να ταξιδέψουν μέσα στο ανθρώπινο σώμα, και να χρησιμοποιηθούν για τη χορήγηση ιατρικών θεραπειών.

Πρόκειται για ένα αντίγραφο του σκάφους BENCHY το οποίο αποτελεί συχνή δοκιμαστική εκτύπωση ώστε να ελέγχεται η αποτελεσματικότητα των εκτυπωτών 3D.

Το σκάφος αποτελεί μία από τις πολλές κατασκευές που δημιουργήθηκαν κατά τις έρευνες για «μικροκολυμβητές» τα μικροσκοπικά σωματίδια που μπορούν να κινηθούν σε υγρά και να παρακολουθηθούν από μικροσκόπιο. Οι συνθετικοί «μικροκολυμβητές» που κινούνται μόνοι τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν, μεταξύ άλλων, και για την «παράδοση» φαρμάκων στο ανθρώπινο σώμα.   

Οι επιστήμονες διεξήγαγαν τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Soft Matter, μεταξύ άλλων για να ερευνήσουν τη συμπεριφορά βακτηρίων. Οι «μικροκολυμβητές» που δημιούργησαν είχαν μέγεθος μόλις 4 μικρόμετρα. Ένα μικρόμετρο ισούται με το εκατομμυριοστό του μέτρου. 

 

 

 «Αυτό που προσπαθούμε να απαντήσουμε είναι: τι αποτελεί καλό σχέδιο; Πώς είναι το ιδανικό σχήμα ώστε να κινείται και είναι αποτελεσματικό;» ανέφερε η Ντανιέλα Κραφτ, φυσικός στο ολλανδικό πανεπιστήμιο. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο CNN, η κίνηση σωματιδίων με ελικοειδές σχήμα αποδείχθηκε «υποσχόμενη».   

«Όταν κινείται προς τα εμπρός, συχνά πρέπει να περιστρέφεται και αυτό βοηθά, για παράδειγμα, στην επιτάχυνση» ανέφερε συμπληρώνοντας πως εάν χρειαζόμαστε «ένα μικρό μηχάνημα που να πηγαίνει κάπου» τότε ίσως είναι περισσότερο χρήσιμο να έχει ελικοειδές σχήμα «ώστε να κολυμπάει ταχύτερα». 

Tags
Back to top button