Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Το μετά - κορονοϊού σοκ θα φέρει χιλιάδες λουκέτα στην αγορά

Θα ανοίξει ή δεν θα ανοίξει η αγορά στο τέλος του μήνα; Η αναβολή και μόνο της συνεδρίασης της επιτροπής λοιμοξιολόγων δείχνει ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να αξιολογηθεί η κατάσταση και ότι η χαλάρωση των μέτρων ίσως να μην είναι η ενδεδειγμένη κίνηση αυτή τη στιγμή.

Όμως το ζήτημα του ανοίγματος της αγοράς έχει καταστεί πλέον σοβαρό πρόβλημα.

Και μάλιστα πρόβλημα σε δύο επίπεδα: πρώτον για την οικονομία, καθώς κάθε μέρα που περνά ολοένα και περισσότεροι επαγγελματίες και έμποροι έρχονται πιο κοντά στο «λουκέτο» και δεύτερον για την ίδια την κυβέρνηση που δεν έχει πλέον άλλα οικονομικά περιθώρια για να στηρίξει την αγορά και το παρατεταμένο λοκντάουν δημιουργεί πολιτικό πρόβλημα.

Ήδη ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας, μελετά ακόμη και τη νομική οδό σε περίπτωση που δεν ανοίξει η αγορά.

Το βασικό σενάριο πάντως θέλει άνοιγμα των καταστημάτων με click away από Δευτέρα 22 Μαρτίου και κανονικό άνοιγμα με περιορισμούς μια εβδομάδα αργότερα, στις 29 Μαρτίου.

Με παράγοντες της αγοράς και εμπόρους με τους οποίους μίλησε το CNN Greece τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν είναι τα εξής:

1. Η αγορά είναι πλέον σε κατάσταση σοκ και η πανδημία θα προκαλέσει 200.000 λουκέτα. Και αυτό είναι το καλό σενάριο.
2. Δεν διανοείται κανείς στον εμπορικό κόσμο να μην ανοίξει η αγορά στις 29 Μαρτίου.
3. Ήταν λάθος το κλείσιμο της αγοράς μετά τα Χριστούγεννα. Οι παράγοντες του εμπορίου υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε να παραμείνει ανοιχτή με γεωγραφικούς περιορισμούς και μέτρα.
4. Το click away δεν είναι άνοιγμα της αγοράς. Όλοι συμφωνούν ότι η αγορά θα πρέπει να ανοίξει κανονικά με όσα μέτρα κριθούν αναγκαία, ώστε να αποφευχθούν οι συνωστισμοί.
5. Δεν υπάρχουν άλλα οικονομικά περιθώρια στήριξης από την κυβέρνηση. Οι επιστρεπτέες πια είναι μικρότερες και πολλοί μένουν εκτός, ενώ ελήφθη απόφαση για την επιδότηση ενοικίου μόνο για τον Μάρτιο.
6. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται 630 άνθρωποι στις ΜΕΘ. Κάποιοι από την κυβέρνηση θα πρέπει να απαντήσουν γιατί δεν μπορούσε να ανοίξει η αγορά τον Ιανουάριο όταν υπήρχαν 250 ασθενείς στις ΜΕΘ και θα μπορέσει σε 11 μέρες;

Την επόμενη ημέρα της πανδημίας έρχονται λουκέτα και ανεργία

 

Η παράδοση εμπορευμάτων εντός καταστήματος, όπως παραδέχθηκαν και οι επιδημιολόγοι, δεν προκαλεί προβλήματα στην μετάδοση του κορωνοϊού» λέει ο κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

«Όταν σταματήσουν οι αναστολές και οι επιστρεπτέες δεν μπορεί κανείς να φανταστεί την εικόνα καταστροφής στην αγορά. Εμείς την βλέπουμε όμως ήδη από τώρα» λέει ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

Η κατάσταση στην αγορά είναι πολύ δύσκολή πλέον για πολλούς λόγους και ένας από αυτούς όπως λέει στο CNN Greece o κ Σταύρος Καφούνης έχει μείνει αδιάθετο εμπόρευμα στις αποθήκες και δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή δυνατότητα να χρηματοδοτηθεί νέο εμπόρευμα.

Επιπλέον πως θα διευθετηθεί το θέμα των επιταγών γιατί τον Απρίλιο και τον Μάιο θα πρέπει να πληρωθούν μαζικά επιταγές προηγούμενων μηνών.

«Και σας ερωτώ: Ένας έμπορος που έχει να δουλέψει μήνες, που θα βρει τα χρήματα για να πληρώσει τις επιταγές;» λέει στο CNN Greece o κ. Παντελής Φιλιππίδης, πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου της Θεσσαλονίκης.

«Έχουμε στείλει δεκάδες υπομνήματα στο υπουργείο αλλά ούτε καν μας απαντάνε, λέει ο κ. Φιλιππίδης.

Η επόμενη μέρα φέρνει επί τάπητος το θέμα της ενίσχυσης των επιχειρήσεων που θα έχουν στερέψει από ρευστότητα.

«Επιδότηση εργασίας, μειωμένες δαπάνες ενοικίων και φορολογικές ελαφρύνσεις, θα πρέπει να συνεχιστούν και στους επόμενους μήνες» λέει ο κ. Καφούνης.

Tags
Back to top button