Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Το lockdown «βυθίζει» ακόμη περισσότερο την ελληνική οικονομία - Οι παρατάσεις φέρνουν μεγαλύτερη ύφεση

Η ελληνική οικονομία βυθίζεται όλο και περισσότερο εξαιτίας των παρατάσεων στο lockdown, το οποίο δεν είναι διόλου απίθανο να παραταθεί έως και τον Φεβρουάριο. 

Όταν κατετίθετο ο προϋπολογισμός, ως τελευταία ημέρα του δεύτερου lockdown, που είχε ήδη επιβληθεί στις 7 Δεκεμβρίου, προβλεπόταν η 30ή Νοεμβρίου. Με υπόθεση εργασίας για λιγότερο από ένα τρίτο του τέταρτου τριμήνου σε lockdown (7 Νοεμβρίου - 30 Νοεμβρίου) και δύο τρίτα (1η Οκτωβρίου έως 6η Νοεμβρίου και 1η Δεκεμβρίου έως 31η Δεκεμβρίου) χωρίς lockdown, προϋπολογίστηκαν οι ταχύτητες ύφεσης το 2020 (-10,5%) και μερικής ανάκαμψης το 2021 (+4,8%).

Πέντε εβδομάδες αργότερα τα δεδομένα έχουν επιδεινωθεί ραγδαία. Οι 24 ημέρες του lockdown έχουν αυξηθεί σε 62 με ειδικούς της Υγείας να προτείνουν παράτασης lockdown ακόμη και έως τις 20 Ιανουαρίου, ενώ το .

Σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις η απώλεια για την ελληνική οικονομία, που είχε ενσωματωθεί στις προβλέψεις του προϋπολογισμού με βάση τις αρχικά προβλεπόμενες 24 ημέρες του lockdown (συν ένα εύλογο περιθώριο ενδεχόμενης ακόμη τότε παράτασης) και υπολογιζόταν πέριξ των 4 με 5 δισ. ευρώ, έχει γιγαντωθεί σε ποσό που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις υπερβαίνει τα 10 δισ. ευρώ.

Αυτό συμβαίνει διότι η τελευταία παράταση του δεύτερου lockdown εμπεριέχει την κατ’ εξοχήν καταναλωτική περίοδο των Χριστουγέννων, όταν ο τζίρος στην αγορά υπολογίζεται πως κυμαίνεται τον Δεκέμβριο (δεύτερο καλύτερο μήνα του έτους από πλευράς τζίρου) ακόμη και στα 30 δισ. ευρώ, έναντι 24 δισ. ευρώ τον περυσινό Νοέμβριο του 2019 και πάντως περί το 20% πάνω από τον μέσο μηναίο όρο (25,4 δισ. ευρώ το 2019).

Από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει ότι ο τζίρος των επιχειρήσεων στο εννέαμηνο κατήλθε στα 194 δισ. ευρώ ή 21,5 δισ. ευρώ κατά μέσον όρο μηνιαίως, από 229 δισ. ευρώ ή 25,4 δισ. ευρώ μηνιαίως το διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2019. Οι επιχειρήσεις έχασαν 35 δισ. ευρώ και μόνο μέσα στις γιορτές αναμένεται να χάσουν έως 15 δισ. ευρώ.

Ενδεικτικό είναι το ότι ο υπουργός Ανάπτυξης  Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότι το click away «λειτουργεί» και έτσι οι τζίροι των επιχειρήσεων έχουν αυξηθεί σε σχέση με τις πρώτες ημέρες προσθέτοντας ότι «υπάρχουν καταστήματα που έχουν κάνει το 50% του τζίρου τους σε σχέση με πέρυσι».

Εάν με βασικό σενάριο την επιτυχή λειτουργία του click away, για την οποία έκανε λόγο ο υπουργός, η απώλεια θα είναι 50%, τότε με την αποτυχία, όπως ισχυρίζονται παράγοντες της αγοράς του μηχανισμού αυτού, οι απώλειες θα είναι ακόμη μεγαλύτερες.

Άλλη παρενέργεια των υγειονομικών συνθηκών αναμένεται από τα εμβόλια. Στις αρχές Δεκεμβρίου ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας προειδοποιούσε ότι τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης αποτελούν οι πιθανές καθυστερήσεις διανομής του εμβολίου.

Όταν διατύπωσε την προειδοποίηση, η κυβέρνηση άφηνε ακόμη να διαφανεί η προοπτική 2 εκατομμυρίων εμβολιασμών μηνιαίως προτού «προσγειωθεί» στην πραγματικότητα των μόλις 150.000 εμβολιασμένων τον Ιανουάριο ή 1,5% του πληθυσμού.

Στο μεταξύ το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης προβλέπει ότι έως το τέλος Μαρτίου η Ελλάδα θα έχει παραλάβει από Pfizer / Biontech 1,26 εκατομμύριο δόσεις και απομένει να προστεθούν όταν θα λάβουν έγκριση, παραδόσεις από Moderna και AstraZeneca, αριθμοί που προμηνύουν ανοσία στην κοινότητα βραδύτερη του αρχικώς αναμενόμενου.

Και βεβαίως καραδοκεί και ο αστάθμητος υγειονομικός παράγοντας. Η πτώση του χρηματιστηριακού δείκτη κατά 3,80% την Τρίτη στην Αθήνα και κατά 2,82% στη Φρανκφούρτη εξαιτίας της μετάλλαξης του κορωνοϊού επιβεβαιώνει του λόγου το ασφαλές.  Όπως και η δυστοπία λουκέτων και απολύσεων που προβλέπει 1 στις 4 επιχειρήσεις σύμφωνα με την έρευνα της Opinion Poll και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Tags
Back to top button