«Είναι παράλογες κατηγορίες. Δεν επεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών, περιλαμβανομένου του Μαυροβουνίου», δήλωσε στους δημοσιογράφους, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Την ημέρα των εκλογών τον περασμένο Οκτώβριο, οι αρχές του Μαυροβουνίου συνέλαβαν 20 πρόσωπα από τη γειτονική Σερβία με την κατηγορία ότι ετοίμαζαν ένοπλες επιθέσεις εναντίον του κράτους.
Αργότερα ανέφεραν πως ρώσοι εθνικιστές είχαν επίσης αναμιχθεί σε μια ματαιωθείσα συνωμοσία με σκοπό τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Μίλο Τζουκάνοβιτς και την άνοδο στην εξουσία ενός πολιτικού από την φιλορωσική αντιπολίτευση.
Την Κυριακή (χθες) ο ειδικός εισαγγελέας του Μαυροβουνίου Μιλιβόγιε Κάτνιτς δήλωσε πως ένας ρώσος διπλωμάτης, ο Έντουαρντ Σισμάκοφ, ενεπλάκη στη συνωμοσία.
Εξάλλου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως η Ρωσία δεν είχε προηγούμενη γνώση για την ύπαρξη ενός ειρηνευτικού σχεδίου ενός ουκρανού βουλευτή για τη χώρα του, λεπτομέρειες του οποίου δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα New York Times, χαρακτηρίζοντάς το παράλογο σε κάθε περίπτωση.
Η αμερικανική εφημερίδα ανέφερε πως ο ουκρανός βουλευτής Αντρίι Αρτεμένκο έχει στείλει πρόταση στους συνεργάτες του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ η οποία αποσκοπεί να θέσει τέρμα στη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία ανάμεσα σε φιλο-ρώσους αυτονομιστές και στις κυβερνητικές δυνάμεις.
Σύμφωνα με τους New York Times, το σχέδιο αυτό προβλέπει ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα αποχωρήσουν από την ανατολική Ουκρανία και οι ουκρανοι ψηφοφόροι θα αποφασίσουν σε δημοψήφισμα κατά πόσον η Κριμαία, την οποία προσάρτησε η Μόσχα από την Ουκρανία το 2014, θα εκμισθωθεί στη Ρωσία για μια περίοδο 50 ή 100 ετών.
Η Μόσχα αρνείται ότι διαθέτει στρατεύματα στην Ουκρανία και έχει πει κατ΄επανάληψη πως δεν θα συζητήσει καν το καθεστώς της Κριμαίας.
Απαντώντας σε ερώτηση για το δημοσίευμα των New York Times, ο Ντμίτρι Πεσκόφ είπε πως η πρόταση του Αρτεμένκο δεν ήταν προηγουμένως γνωστή στο Κρεμλίνο και πως είναι παράλογη.
«Δεν υπάρχει τίποτα να συζητηθεί. Πώς μπορεί η Ρωσία να ενοικιάσει δική της περιοχή από τον εαυτό της;» αναρωτήθηκε ο Πεσκόφ.
Ο μόνος τρόπος να επιλυθεί η κρίση της Ουκρανίας είναι μέσω των συμφωνιών του Μινσκ, είπε ο Πεσκόφ.