
Στους Πεύκους, αποκαλύπτεται πλήρως πίσω από οικοδομικές άδειες και αναθεωρήσεις, το κύκλωμα με επίκεντρο μια υπάλληλο της Πολεοδομίας Ρόδου.
Μέσα από καταγεγραμμένες τηλεφωνικές συνομιλίες αναδεικνύεται η μέθοδος με την οποία δημόσια υπάλληλος, σε συνεργασία με ιδιώτη μηχανικό και άλλους εμπλεκόμενους, «ξεκλείδωνε» άδειες και αναθεωρήσεις σχεδίων με αντάλλαγμα φακέλους γεμάτους χρήματα.
Πώς δρούσε το κύκλωμα στη Ρόδο
Όπως αναφέρει το dimokratiki.gr, η τακτική ήταν απλή: όποιος ήθελε να προχωρήσει αυθαιρεσίες ή τροποποιήσεις, έπρεπε πρώτα να πληρώσει και να περάσει από τον «σωστό» διαμεσολαβητή.
Οι συναλλαγές περιλάμβαναν πλαστά έγγραφα, παραποιημένες ημερομηνίες και σφραγίδες από το παρελθόν, ώστε οι αλλαγές να μοιάζουν νόμιμες. Σε μία χαρακτηριστική υπόθεση του 2005, απαιτήθηκαν 10.000 ευρώ για νέα αναθεώρηση άδειας, που δήθεν είχε καταχωρηθεί το 2009, χωρίς όμως να υπάρχει σχετικό αρχείο. Δημιουργήθηκαν ψευδή σχέδια και επιστρατεύτηκαν παλιοί συνεργάτες για να «καλυφθούν» τα χρονικά κενά με υπογραφές και σφραγίδες.
Η παραλαβή των χρημάτων γινόταν προσεκτικά. Στις συνομιλίες, η υπάλληλος ζητά να μη γίνονται τέτοιες αναφορές από το τηλέφωνο. Ανταλλάσσονται φράσεις όπως «θα στα φέρω εγώ», «είναι τα χαρτιά», «ευτυχώς που τα μέτρησα». Σε άλλη χαρακτηριστική υπόθεση, ένα φάκελο με 5.000 ευρώ τον παραλαμβάνει έξω από την οικία της. Όταν διαπιστώνει ότι μέσα υπήρχαν μόνο 4.000, διαμαρτύρεται -κωδικοποιημένα- ότι «λείπει ένα χαρτί». Στην περίπτωση άλλου ενδιαφερόμενου, η υπάλληλος ορίζει ακόμα και σημείο συνάντησης -όχι στην υπηρεσία- όπως προσφέρθηκε ο πολίτης, αλλά «εκτός», καθώς «πρέπει να μου δώσεις».
Η δράση εκτεινόταν και σε άλλες περιπτώσεις: αναθεωρήσεις για ιδιώτες, καταβολές σε δόσεις και συναντήσεις εκτός υπηρεσιακών πλαισίων. Το διάστημα Νοεμβρίου 2024-Φεβρουαρίου 2025 αποκαλύπτει ένα πλήρως δομημένο σύστημα με εσωτερική πρόσβαση στα φυσικά αρχεία και προσεκτικά χτισμένη μεθοδολογία αλλοίωσης εγγράφων.
Οι Πεύκοι, ως ταχέως αναπτυσσόμενη επενδυτική περιοχή, αποτελούσαν το τέλειο έδαφος για τέτοιες πρακτικές, με υψηλό ενδιαφέρον για γρήγορη πολεοδομική εξυπηρέτηση -έστω και με τίμημα τη νομιμότητα.
Δίκτυο με ρόλους και σχέδιο
Στην κορυφή, βρισκόταν υπάλληλος της Πολεοδομίας. Πίσω της, μηχανικός-μεσάζων. Και στη βάση του σχήματος, ενδιαφερόμενοι ιδιώτες -πολίτες ή επιχειρηματίες, που χρειάζονταν άδειες, παρατάσεις, ή… επανεκδόσεις αδειών με «βελτιωμένους» όρους.
Η διαδικασία ήταν πάντοτε ίδια:
Ο ενδιαφερόμενος απευθυνόταν στον μηχανικό.
Εκείνος μετέφερε το αίτημα στην υπάλληλο.
Αυτή όριζε το τίμημα.
Οι ημερομηνίες, οι υπογραφές και τα συνοδευτικά σχέδια προσαρμόζονταν αναλόγως.
Συνομιλίες που «καίνε» το κύκλωμα
Το υλικό που έχουν συγκεντρώσει οι «Αδιάφθοροι» της ΕΛ.ΑΣ. είναι εκτεταμένο και αποκαλυπτικό. Πάνω από 20 τηλεφωνικές συνομιλίες τεκμηριώνουν την αλληλεπίδραση των εμπλεκομένων.
Χαρακτηριστική συνομιλία της 5ης Νοεμβρίου 2024:
Υπάλληλος: «Για την άλλη περίπτωση του (…)… Θα σφραγίσετε τα σχέδια 17/02/2009.»
Μηχανικός: «17 του 2ου του ’09. Ωραία, οκέι.»
Εδώ βλέπουμε ξεκάθαρη οδηγία για να "επιστραφούν" τα σχέδια στο παρελθόν, δίνοντάς τους ψευδή νομική ισχύ, ως αν είχαν εγκριθεί τότε.
Η οικονομική συναλλαγή καταγράφηκε αυτούσια. Στις 18 Φεβρουαρίου 2025, έξω από την οικία της υπαλλήλου στη Ρόδο, έγινε παραλαβή 4.000 ευρώ.
Αργότερα, σε τηλεφωνική επικοινωνία της ίδιας με τον μηχανικό, δηλώνει:
«Ευτυχώς που τα άνοιξα και τα μέτρησα. Είναι τέσσερα. Πέντε είναι για να δώσω.»
Η κωδικοποίηση είναι προφανής: το «πέντε» δεν αφορά χαρτιά, αλλά μετρητά. Και το υπόλοιπο χίλια ευρώ παραδόθηκε την επόμενη μέρα «σε φάκελο στο μαγαζί».
Στις 3 Φεβρουαρίου 2025, ο μηχανικός λέει στην υπάλληλο:
«Το πήρα απ’ την υπηρεσία. Από μέσα. Έπιασα τη γνήσια άδεια από το αρχείο και έβαλα ένα αντίγραφο στο αρχείο. Όταν είμαστε έτοιμοι θα πάω να κάνω σκάντζα».
Η «σκάντζα» αφορούσε αντικατάσταση εγγράφων -μία ευθεία παραποίηση φακέλου σε δημόσια υπηρεσία.
Οι ημερομηνίες ήταν το κλειδί. Από τη στιγμή που κάποιο έγγραφο καταγραφόταν με παλιότερη ημερομηνία, καθίστατο νομικά ισχυρό, ξεπερνώντας εμπόδια πολεοδομικού ελέγχου ή τροποποιήσεις νόμου.
Σε άλλη περίπτωση, η υπάλληλος καθοδηγεί:
«Να κάνουμε μια αναθεώρηση πιο πριν και μετά να κάνεις την τακτοποίηση. Κατάλαβες»; Η λογική ήταν σαφής: Πρώτα «επιστροφή στο παρελθόν», μετά τα υπόλοιπα νομιμοποιούνταν.
Παράλληλα, ο φόβος παρακολούθησης είχε ενσκήψει. Αλλά η οικειότητα και η εμπιστοσύνη κυριαρχούσαν.
Σε άλλο χαρακτηριστικό απόσπασμα:
Υπάλληλος: «Δεν θέλω να με παίρνεις από το τηλέφωνο να μου λες τέτοια πράγματα.»
Μηχανικός: «Δεν λέμε τίποτα που να φαίνεται…»
Η πραγματικότητα όμως είναι ότι όλα καταγράφηκαν.
Επτά κατηγορούμενοι, δεκάδες σκιές
Οι εισαγγελικές αρχές έχουν σχηματίσει κατηγορητήριο που αφορά τουλάχιστον επτά πρόσωπα. Το εύρος των υποθέσεων που διαχειρίστηκε το κύκλωμα παραμένει αδιευκρίνιστο. Οι συνομιλίες δείχνουν ότι υπήρχαν κι άλλες ανοιχτές περιπτώσεις που «προχωρούσαν», καθώς και αναφορές για επιπλέον χρηματικά ποσά, «πρόθυμους ιδιοκτήτες», ακόμα και αλλοδαπούς με περιουσίες στην περιοχή.