Στη βιβλιοθήκη του Βασιλιά Ιμπν Σαούντ της Σαουδικής Αραβίας, υπήρχε, μεταξύ άλλων πολύτιμων θησαυρών, κάποιο σπάνιο χειρόγραφο, χρονολογούμενο από το έτος 1558 μ.Χ.
Το χειρόγραφο αυτό αποδιδόταν σε κάποιον Άμπντελ Κάντερ – Ελ Ζαζίρι και εξιστορούσε το πώς εμφανίστηκε ο καφές στην Αραβική Χερσόνησο και ακολούθως, το πώς εξαπλώθηκε, αλλά και αγαπήθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο. Κατά τον συγγραφέα του χειρογράφου, η ανθρωπότητα οφείλει την ανακάλυψη του δημοφιλούς ροφήματος στον Τζαμάλ-Αντ-Ντιν Αλλά-Μωαχαμέτ-Ιμπν Σαιντ, γεννημένο στο μικρό λιμάνι της Χετζάζης.
Αρχικά, ο παρασκευαστής του καφέ, προόριζε το ρόφημα μόνο για όσους επιζητούσαν διαύγεια πνεύματος, για να μπορούν να προσευχηθούν άνετα. Αργότερα, η διάδοση του ροφήματος έλαβε καταπληκτική έκταση. Στην Ευρώπη εμφανίστηκε περίπου το 1555, όταν κάποιος Λιβανέζος άνοιξε το πρώτο καφέ, με τον τίτλο «Σχολή Σωφροσύνης».
Ήταν τέτοια η επιτυχία του κέντρου αυτού, ώστε, περί το 1600, άνοιξαν παρόμοια κέντρα στη Μασσαλία, στη Βιένη και στη Γένοβα, τα οποία είχαν τεράστια κέρδη. Τα καφέ αυτά βρήκαν σύντομα μιμητές σε όλες τις πόλεις της υφηλίου.
Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ», στις 05/01/1958…