Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Πολιτισμός

Το χαμόγελο της Μόνα Λίζα - Τι αποκαλύπτουν οι ερευνητές για το μυστήριο

Πρόκειται ίσως για το πιο γνωστό έργο τέχνης παγκοσμίως, ωστόσο, το πρόσωπο που απεικονίζει αποτελεί ένα άλυτο μυστήριο εδώ και αιώνες.

Μια διεθνής ομάδα ερευνητών που μελέτησε το περίφημο χαμόγελο της Μόνα Λίζα, κατέληξε στο τι κρύβεται πίσω από το μυστήριο μειδίαμα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τους οποίος επικαλείται δημοσίευμα της Sun, το ελαφρώς στραβό χαμόγελο είναι ψεύτικο και βεβιασμένο.

«Τα αποτελέσματα μας δείχνουν ότι η έκφραση ευτυχίας υπάρχει μόνο από την αριστερή πλευρά. Σύμφωνα με ορισμένες θεωρίες της συναισθηματικής νευροψυχολογίας, ερμηνεύσαμε το ασσύμετρο χαμόγελο της Μόνα Λίζα ως ένα μη γνήσιο χαμόγελο, κάτι που συμβαίνει όταν το υποκείμενο ψεύδεται», ανέφερε η επικεφαλής της έρευνας από το Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι.

Κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα αφότου ρώτησαν 42 εθελοντές, στους οποίους παρουσίασαν δύο επεξεργασμένες εικόνες του χαμόγελου της Μόνα Λίζα, είτε της αριστερής είτε της δεξιάς πλευράς.

Οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες (92,8%) κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το αριστερό μισό φανέρωνε ευτυχία. Αυτό διαφέρει εντυπωσιακά από τα συμπεράσματα για τη δεξιά πλευρά, καθώς οι εθελοντές αντιλήφθηκαν μια ουδέτερη έκφραση ή μια έκφραση αηδίας, ακόμα και θλίψης.

Η έρευνα ισχυρίζεται επίσης ότι σε αντίθεση με ένα γνήσιο χαμόγελο, το οποίο κάνει τους μυς γύρω από τα μάτια να συστέλλονται, αυτοί δεν φαίνονται να λειτουργούν στο πορτρέτο της Μόνα Λίζα.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας υπάρχει μια απλή εξήγηση. Ότι απλώς χαμογελά έτσι φανερώνοντας «ψεύτικη χαρά» επειδή καθόταν ακίνητη για ώρες την ώρα που τη ζωγράφιζαν.

Μια άλλη θεωρία εκτιμά πως το χαμόγελο περνά κρυφά μηνύματα, όπως το ότι πρόκειται για αυτοπροσωπογραφία του Ντα Βίντσι ή πως απεικονίζει μια νεκρή γυναίκα.

Tags
Back to top button