Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Το κάθε ρουθούνι μας αντιλαμβάνεται διαφορετικά τις μυρωδιές

Εμείς μπορεί να μην το αντιλαμβανόμαστε χάρη στο πανίσχυρο εργαλείο που λέγεται ανθρώπινος εγκέφαλος, αλλά στην πραγματικότητα κάθε ρουθούνι μας εργάζεται ανεξάρτητα από το άλλο και έχει τη δική του αίσθηση της οσμής. Μία νέα έρευνα που βασίζεται σε δεδομένα προηγούμενων ερευνών, δείχνει πως ο εγκέφαλός μας επεξεργάζεται τα δεδομένα κάθε ρουθουνιού ξεχωριστά και έπειτα τα συνθέτει σε ένα ενιαίο σύνολο που αντιλαμβανόμαστε ως οσμή.

Αυτή η “στέρεο” οσμή ερευνήθηκε από τρία πανεπιστήμια τα οποία μελέτησαν 10 ασθενείς με επιληψία, οι οποίοι είχαν ήδη εμφυτευμένα ηλεκτρόδια στους εγκεφάλους τους. Τρεις διαφορετικές μυρωδιές εισήχθησαν ξεχωριστά σε κάθε ρουθούνι ή και στα δύο ταυτόχρονα σε κάθε δοκιμή, καθώς και καθαρός αέρας που χρησιμοποιήθηκε ως δεδομένο ελέγχου. Μετά από αρκετά δευτερόλεπτα, ο ασθενής κλήθηκε να αναγνωρίσει τη μυρωδιά και να δηλώσει ποιο ρουθούνι χρησιμοποίησε για να την ανιχνεύσει, το δεξί, το αριστερό ή και τα δύο. Ταυτόχρονα, οι ερευνητές συνέλλεξαν τα δεδομένα των ηλεκτροδίων για να εντοπίσουν την αντίδραση του εγκεφάλου.

Οι ερευνητές παρατήρησαν πως όταν η ίδια μυρωδιά εισαγόταν σε κάθε ρουθούνι στη σειρά, η δραστηριότητα του εγκεφάλου ήταν παρόμοια αλλά όχι ίδια, υποδηλώνοντας κάποια ανεξαρτησία. Επιπλέον, όταν η μυρωδιά εισαγόταν και στα δύο ρουθούνια ταυτόχρονα, δημιουργούσε δύο διαφορετικές αιχμές δραστηριότητας. Παρόλο που η καθυστέρηση χρόνου μεταξύ τους ήταν πολύ μικρή, δεν παύει να υπάρχει, δείχνοντας στους ερευνητές πως τα ρουθούνια δε λειτουργούν σε αρμονία.

Σε κάθε περίπτωση, η αναγνώριση των μυρωδιών ήταν καλύτερη και ταχύτερη όταν χρησιμοποιούνταν και τα δύο ρουθούνια, γεγονός που δείχνει πως σίγουρα υπάρχει κάποιο πλεονέκτημα στο να έχουμε δύο ρουθούνια αντί για ένα, όπως συμβαίνει με τα αυτιά και τα μάτια.

 

Tags
Back to top button