Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Το Ισραήλ δεν είναι έτοιμο για κατάπαυση του πυρός με τη Χεζμπολάχ: Ο Νετανιάχου υπόσχεται ανελέητα χτυπήματα στον Λίβανο - Η συμφωνία με Μπάιντεν

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει διαβεβαιώσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι το Ισραήλ σκοπεύει να πλήξει στρατιωτικούς στόχους στο Ιράν, όχι πυρηνικές ή πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Washington Post που επικαλείται δύο καλά πληροφορημένους αξιωματούχους (στη φωτογραφία αρχείου του Reuters/Elizabeth Frantz, επάνω, ο Νετανιάχου, αριστερά, με τον Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο).

Ο Νετανιάχου φέρεται να δεσμεύτηκε στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε την προηγούμενη εβδομάδα με τον Μπάιντεν, κατά την οποία οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τα σχέδια του Ισραήλ ν’ ανταποδώσει την πυραυλική επίθεση που δέχθηκε από το Ιράν την 1η Οκτωβρίου.

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στην εφημερίδα ότι ο Νετανιάχου συμφώνησε στον σχεδιασμό των ισραηλινών αντιποίνων με τέτοιον τρόπο ώστε να μην έχουν αντίκτυπο στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

Η εμπλοκή των ΗΠΑ στην απάντηση του Ισραήλ

Σύμφωνα με την Washington Post, οποιαδήποτε απάντηση στο Ιράν δεν θα πρέπει να συνδεθεί με «πολιτική παρέμβαση στις εκλογές των ΗΠΑ», σηματοδοτώντας την κατανόηση του Νετανιάχου ότι αυτή η σύγκρουση και οι ενέργειες του Ισραήλ έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές.

Και οι δύο αξιωματούχοι δήλωσαν, ότι η «πιο μετριοπαθής» στάση του Νετανιάχου απέναντι στα αντίποινα συνετέλεσε στην απόφαση του Μπάιντεν να στείλει ένα ισχυρό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας στο Ισραήλ.

Μετά την ιρανική επίθεση στο Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου, ο Μπάιντεν δήλωσε δημόσια ότι δεν θα υποστήριζε μια ισραηλινή επίθεση σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, σημειώνει η έκθεση. 

Την ίδια στιγμή ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πως το Ισραήλ θα χτυπήσει ανελέητα τη Χεζμπολάχ μετά την φονική επίθεση με drone σε στρατιωτική βάση στο Ισραήλ και  τόνισε πως τα αντίποινα στη Χεζμπολάχ θα επεκταθούν στη Βηρυτό αλλά και σε όλο τον Λίβανο.

«Θα συνεχίσουμε να χτυπάμε ανελέητα τη Χεζμπολάχ σε όλα τα μέρη του Λιβάνου – συμπεριλαμβανομένης της Βηρυτού. Το αποδείξαμε πρόσφατα και θα συνεχίσουμε να το αποδεικνύουμε και τις επόμενες ημέρες», δήλωσε κατά την επίσκεψή του στη στρατιωτική βάση που χτυπήθηκε από drone της Χεζμπολάχ το βράδυ της Κυριακής (13/10/2024).

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="iw" dir="rtl">נמשיך להכות בחיזבאללה בכל מקום, גם בביירות &gt;&gt; <a href="https://t.co/FEhxwRoF6g">pic.twitter.com/FEhxwRoF6g</a></p>&mdash; Benjamin Netanyahu - בנימין נתניהו (@netanyahu) <a href="https://twitter.com/netanyahu/status/1845860445355151443?ref_src=twsrc%5Etfw">October 14, 2024</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Το Γραφείο του Πρωθυπουργού εξέδωσε δήλωση τα ξημερώματα της Τρίτης (15/10), η οποία επιβεβαίωσε ότι το Ισραήλ θα ακούσει τις ΗΠΑ αλλά θα λάβει τις αποφάσεις του ανεξάρτητα, με βάση το εθνικό συμφέρον. 

Ο φόβος του πετρελαίου

Ενδεχόμενη επίθεση εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων του Ιράν θα μπορούσε να εκτοξεύσει τις τιμές του «μαύρου χρυσού», πλήττοντας την υποψηφιότητα της Κάμαλα Χάρις λόγω της δυσφορίας των ψηφοφόρων για την αύξηση της τιμής των καυσίμων.

Ο αξιωματούχος εκτίμησε ότι το ανταποδοτικό πλήγμα του Ισραήλ θα σημειωθεί πριν τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, καθώς ενδεχόμενη καθυστέρηση θα μπορούσε να εκληφθεί ως αδυναμία.

Tags
Back to top button