
Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι αποκάλυψαν στο πρακτορείο Reuters ότι ο ιρανικός στρατός μετέφερε με σκάφη ναυτικές νάρκες στον Περσικό Κόλπο τον περασμένο μήνα, μία κίνηση που σύμφωνα με ειδικούς αποτελεί προετοιμασία αποκλεισμού των Στενών του Ορμούζ έπειτα από την σύγκρουση Ουάσιγκτον, Ιερουσαλήμ και Τεχεράνης.
Δεν Μπλόφαραν οι Ιρανοί
Πιο συγκεκριμένα, οι δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν πως οι πρώτες σχετικές προετοιμασίες του ιρανικού στρατού ανιχνεύθηκαν γύρω στις 13 Ιουνίου φέτος, δηλαδή λίγες ημέρες αφότου ξεκίνησε η ισραηλινή επιχείρηση Ανατέλλων Λέων κατά του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.
Το ιρανικό πολεμικό ναυτικό «πιάστηκε» από τις μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ να φορτώνει νάρκες θαλάσσης σε πολεμικά του σκάφη, τα οποία στην συνέχεια κατευθύνθηκαν προς τα Στενά του Ορμούζ.
Σήμερα είναι άγνωστο αν παρατάχθηκαν και πού τα τα συγκεκριμένα όπλα, τα οποία μπορούν κάλλιστα να αποτρέψουν την διέλευση εμπορικών αλλά και πολεμικών πλοίων από τα στρατηγικά Στενά του Ορμούζ.
Σύμφωνα με τους Αμερικανούς ειδικούς που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο ιρανικός στρατός δεν έχει ακόμη παρατάξει ναυτικές νάρκες στον Περσικό Κόλπο και στα Στενά του Ορμούζ. Η μεταφορά αυτών των όπλων με πολεμικά σκάφη έγινε για προληπτικούς σκοπούς, έτσι ώστε να είναι η Τεχεράνη έτοιμη να αποκλείσει αυτό το σημαντικότατο πέρασμα όποτε το κρίνει απαραίτητο.
Σε αυτό το σημείο να σας υπενθυμίσουμε πως σχεδόν το 1/5 των παγκόσμιων μεταφορών πετρελαίου και φυσικού αερίου περνούν τα Στενά του Ορμούζ για να φτάσουν στους προορισμούς τους. Αυτό καθιστά τον αποκλεισμό τους μία καταστροφική εξέλιξη για την παγκόσμια οικονομία.
Επίσης να σας θυμίσουμε πως στις 22 Ιουνίου φέτος το ιρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε με ψηφοφορία τον αποκλεισμό των Στενών ως απάντηση στην αμερικανική εμπλοκή στον πόλεμο Ιράν με Ισραήλ.
Η απόφαση δεν εφαρμόστηκε ποτέ και κάποιοι στρατιωτικοί αναλυτές εικάζουν πως το ιρανικό πολεμικό ναυτικό ξεφόρτωσε τις νάρκες θαλάσσης από τα σκάφη του.
Αυτήν την στιγμή φαίνεται πως η ένταση έχει αποκλιμακωθεί και πως η Τεχεράνη δεν είναι πλέον πρόθυμη να προβεί σε μία τόσο ριψοκίνδυνη πράξη, κυρίως εξαιτίας των τρομερών συνεπειών που θα είχε και για την ίδια.